Το εκπαιδευτικό σύστημα του Γ’ Ράιχ. Η δημιουργία «νέων Χίτλερ»

Πέρα από την τεράστια αιματοχυσία που προκάλεσε το Γ’ Ράιχ, από τις μεγαλύτερες που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, έθεσε ως στόχο να συνεχίσει την ιδεολογία του και στη νεολαία της Γερμανίας. «Τα σχολεία του Χίτλερ» δημιουργήθηκαν για αυτόν, ακριβώς, τον σκοπό. Για να «εμφυτεύσουν» στα μυαλά των νέων την ιδεολογία της ανωτερότητας, του μιλιταρισμού και του μίσους. Με απώτερο στόχο να γίνουν φανατικοί υποστηρικτές του Γ’ Ράιχ. 

Γ' Ράιχ

Η αρχή έγινε από τον κορμό του εκπαιδευτικού συστήματος, τους καθηγητές. Οι ίδιοι περνούσαν από μια εξεταστική επιτροπή, η οποία έκρινε αν είναι κατάλληλοι, να μεταδώσουν τις απαραίτητες γνώσεις στα παιδιά. Κύριο κριτήριο, φυσικά, ήταν να ενστερνίζονταν τις απόψεις και την ιδεολογία του Γ’ Ράιχ. Ελάχιστοι ήταν αυτοί, που αντιτάχθηκαν, και απολύθηκαν. Τα βιβλία δέχθηκαν αλλαγές, ώστε να εξυπηρετούν τις ιδέες και τις ανάγκες του συστήματος. Για παράδειγμα, στο μάθημα της Φυσικής, ένα μεγάλο μέρος του αποτελούνταν από πολεμικό περιεχόμενο, όπως π.χ. η κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών και της βαλλιστικής.

Όπως είναι φυσικό, τα μαθήματα με την περισσότερη αλλοίωση ήταν αυτά της Ιστορίας και της Βιολογίας. Η Ιστορία έπρεπε να εξυμνεί τη Γερμανία και το Χίτλερ, ώστε να μεταδώσει στα παιδιά το «αλάνθαστο» στην πολιτική ιδεολογία. Περαιτέρω, να καταδεικνύει, πως τα αίτια των ηττών στους προηγούμενους πολέμους οφείλονταν σε ξένους παράγοντες (Εβραίοι) και όχι στους «ατρόμητους» Γερμανούς στρατιώτες. Όσον αφορά τη Βιολογία, κύριος σκοπός της ήταν, να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν, πως αποτελούν την άρια φυλή και να κατανοήσουν  την ανωτερότητα τους από τους άλλους λαούς.

Γ' Ράιχ

Σχετικά με τα κορίτσια, η εκπαίδευσή τους επικεντρωνόταν στην καλύτερη «λειτουργία» του σπιτιού και στην Ευγονική επιστήμη. 

Διαβάστε επίσης  Η Ουγγαρία του Όρμπαν: Η στροφή προς νέο μονοπάτι

Τέλος, όσοι μαθητές είχαν αριστεύσει στο σχολείο, επιλέγονταν για να φοιτήσουν στα «Σχολεία του Αδόλφου Χίτλερ». Εκεί περνούσαν μια πιεστική και σφοδρή εκπαίδευση, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους νέους στρατιώτες, οι οποίοι θα απάρτιζαν το Γ’ Ράιχ ή να γίνουν καθηγητές. Όσοι στη συνέχεια είχαν αριστείο στη σχολή, λάμβαναν διοικητικές θέσεις στα τάγματα των Ες Ες, το επίλεκτο τάγμα των Ναζί.

Οι τότε νεαροί, είχαν πλέον ανδρωθεί με τέτοιο τρόπο, όπου ήταν έτοιμοι και ψυχολογικά και εκπαιδευτικά να προξενήσουν τις μεγαλύτερες καταστροφές και θανάτους του 20ού αιώνα. 

Παράδειγμα από εκπαιδευτικό βιβλίο στη Ναζιστική Γερμανία:

«Ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος μεταφέρει κατά την απογείωσή του 12 δωδεκάδες βόμβες, η καθεμία από τις οποίες ζυγίζει 10 κιλά. Κατευθύνεται προς το κέντρο του ιουδαϊσμού, τη Βαρσοβία, την οποία βομβαρδίζει. Κατά την απογείωσή του, φορτωμένο με τις βόμβες και μεταφέροντας 100 κιλά καυσίμων, το αεροσκάφος ζυγίζει περίπου οκτώ τόνους. Κατά την επιστροφή από τη σταυροφορία, το πρόσθετο βάρος του ανέρχεται στα 230 κιλά. Πόσα κιλά ζυγίζει το αεροσκάφος, όταν είναι εντελώς άδειο;»

 

 

Πηγές:

Παπαθανασίου Μαρία:«ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗ (ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ) ΓΕΡΜΑΝΙΑ»

Μηχανή του Χρόνου:«Τα «σχολεία του Χίτλερ» και η πλύση εγκεφάλου των μαθητών στη ναζιστική Γερμανία»

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Κίνα απαγορεύει την επίδειξη πλούτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πλούτος Τα social media
Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε