Domina: Είναι τελικά η νέα «Ρώμη»;

Domina και Rome

Η αρχαία ρωμαϊκή ιστορία παρείχε και συνεχίζει να παρέχει έμπνευση για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Στις τελευταίες ανήκει και η αξέχαστη σειρά «Ρώμη» (Rome), στην οποία παρακολουθήσαμε την άνοδο και πτώση του Ιουλίου Καίσαρα καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν και κατέληξαν στην επικράτηση του διαδόχου του, Γάιου Οκταβιανού. Πρόσφατα όμως, μέσα από την νέα παραγωγή του Epix με τίτλο «Domina», μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια της ιστορίας, αυτή τη φορά από την οπτική γωνία της δεύτερης συζύγου του Οκταβιανού Αυγούστου, της Λιβίας Δρουσίλας.

Λίβια Δρουσίλα: Η πρώτη αυτοκράτειρα της Ρώμης

Στα οχτώ επεισόδια του 1ου κύκλου ακολουθούμε την νεαρή Λιβία  στα όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει απ’ όταν ήταν μικρό κορίτσι, ευρισκόμενη στη δίνη του εμφυλίου πολέμου που σφράγισε τη μοίρα της οικογένειάς της. Η αβεβαιότητα και ο φόβος των πρώτων χρόνων δίνουν όμως σιγά-σιγά τη θέση τους σε μια αδυσώπητη αποφασιστικότητα και σε ψυχρούς υπολογισμούς που φέρνουν τη Λιβία στο πλευρό του Γάιου Οκταβιανού και στο κέντρο της ρωμαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας.

Livia Drusilla
Πηγή: bbci.co.uk

Το χλιαρό ξεκίνημα

Με ένα τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό θέμα, θα περίμενε κανείς η ιστορία της Domina να ξεκινήσει άκρως δυναμικά. Αντιθέτως, η αρχή αποτελεί το αδύναμο σημείο της σειράς. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω αποτυχημένου (ή έστω όχι ιδιαίτερα πετυχημένου) κάστινγκ, με το πρωταγωνιστικό δίδυμο να παραδίδει αδύναμες και ελάχιστα πειστικές ερμηνείες.

Για να μην αδικούμε όμως και τους ηθοποιούς, η γενικότερη απεικόνιση των κεντρικών προσώπων σε νεαρή ηλικία μπορεί να χαρακτηριστεί σε σημαντικό βαθμό εκτός τόπου και χρόνου. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που μιλούν και αντιδρούν η Λιβία, ο Οκταβιανός κι άλλα πρόσωπα της σειράς θυμίζει περισσότερο τη σύγχρονη εποχή και δε συνάδει με τα γενικότερα πρότυπα της αρχαίας Ρώμης. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε περίπου στο 40 π.Χ. και η ιστορία αφορά πρόσωπα που ανήκαν στην ελίτ της εποχής.

Διαβάστε επίσης  Stranger Things: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ της 3ης σεζόν
Domina series
Πηγή: britishperioddramas.com

Η δυναμική συνέχεια

Από το 3ο επεισόδιο κι έπειτα, η ιστορία αρχίζει να δένει και να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Οι ηθοποιοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις των χαρακτήρων που υποδύονται, οι διάλογοι είναι πιο πειστικοί και αβίαστοι και οι χαρακτήρες αποκτούν περισσότερο βάθος. Οι παράλληλες ιστορίες εξυπηρετούν την κύρια πλοκή και συνδέονται οργανικά μαζί της, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό με κεντρική μορφή αυτή της Λιβίας, της Domina.

Παράλληλα, άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι η σειρά μένει αρκετά πιστή στα όσα έχουν καταγραφεί ιστορικά. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν παρεμβάσεις και φανταστικά πρόσωπα, αυτό όμως δεν αλλοιώνει την ουσία της ιστορίας. Ίσα-ίσα σε αρκετές περιπτώσεις της προσθέτει αυτό το κάτι που την κάνει πιο «φρέσκια» και οικεία, καλώντας μας να την ανακαλύψουμε εκ νέου.

Ποια θα είναι η μοίρα της Domina;

Η κυκλοφορία των οχτώ (8) επεισοδίων του Domina από το Epix κέρδισε το φιλοθέαμον κοινό. Αν μη τι άλλο συνιστά μια αξιόλογη και ενδιαφέρουσα προσθήκη στις σειρές που αφορούν την αρχαία Ρώμη. Με το τελευταίο επεισόδιο να αφήνει άφθονο χώρο για άλλη μία (ή και παραπάνω) σεζόν, νέα για πιθανή ανανέωση ή ακύρωση δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη. Εμείς, ωστόσο, πιστεύουμε πως το Domina αξίζει να συνεχιστεί κι ελπίζουμε να κυκλοφορήσουν κι άλλες τέτοιες σειρές που ζωντανεύουν την ανθρώπινη ιστορία.

Trailer

 

 

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του