Σειρές που μας ταξιδεύουν στην Αρχαία Ρώμη

 

Αρχαία Ρώμη
Πηγή εικόνας: movieplayer.it

Πολιτικές ραδιουργίες, τρυφηλοί αριστοκράτες, επαναστάτες σκλάβοι και ιστορικές προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο Ιούλιος Καίσαρας είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που σκεφτόμαστε όταν γίνεται λόγος για την Αρχαία Ρώμη. Ιστορικά, η Ρώμη εξελίχθηκε από βασίλειο σε ισχυρή δημοκρατία και τελικά σε κραταιά αυτοκρατορία μέχρι την τελική παρακμή της περί τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.

Μία τόσο ταραγμένη και σημαντική ιστορική περίοδος λοιπόν δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από το χώρο της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, ο χώρος της τηλεόρασης έχει παραγάγει μερικές σειρές «διαμάντια» που έχουν ως κύριο θέμα τους ιστορίες από την αρχαία Ρώμη. Άλλες φορές βάζοντας φανταστικά πρόσωπα να ζουν και να δρουν μέσα στο πραγματικό ιστορικό πλαίσιο της Αρχαίας Ρώμης κι άλλες βασίζοντας παραγωγές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα (με μια δόση φαντασίας στις λεπτομέρειες).

Ας γνωρίσουμε όμως μερικές τηλεοπτικές σειρές που μας ταξιδεύουν στα χρόνια της Αρχαίας Ρώμης και πραγματικά αξίζουν τον χρόνο μας:

Rome (2005-2007)

Αρχαία Ρώμη
Πηγή εικόνας: hbo.com

Από τις πιο αξιόλογες σειρές με φόντο την Αρχαία Ρώμη είναι η σειρά «Rome» του HBO. Στη σειρά αυτή δεν υπάρχει ένας πρωταγωνιστής γύρω από τον οποίο κινούνται τα υπόλοιπα πρόσωπα, αλλά μας παρουσιάζει τις ζωές διάσημων και άσημων – κυρίως φανταστικών – προσωπικοτήτων και το πώς διαπλέκονται οι ιστορίες τους στο νήμα της Ιστορίας. Η χρονική περίοδος που καλύπτεται είναι από τα χρόνια της αναρρίχησης του Ιουλίου Καίσαρα σε ισόβιο δικτάτορα της Δημοκρατίας της Ρώμης μέχρι τη δολοφονία του και τη μετέπειτα διάλυση της δημοκρατίας από τον Οκταβιανό (1ος αυτοκράτορας της Ρώμης). Το σενάριο της σειράς δεν σε αφήνει να βαρεθείς στιγμή, οι χαρακτήρες έχουν βάθος και η Αρχαία Ρώμη παρουσιάζεται χωρίς εξωραϊσμούς, δυνατή αλλά και εξαιρετικά σκληρή.

Διαβάστε επίσης  Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει «Εγκλήματα»...
Advertisements
Ad 14

Αριθμός επεισοδίων: 22

Βαθμολογία IMDB: 8,8/10


Spartacus (2010-2013)

Αρχαία Ρώμη
Πηγή εικόνας: akamaized.net

Η ιστορία του επαναστάτη σκλάβου από τη Θράκη, Σπάρτακου, αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην αρχαιότητα και έγινε ευρέως γνωστή στις μέρες μας μέσα από το μνημειώδες κινηματογραφικό έργο «Σπάρτακος» του Stanley Kubrick το 1960. Η επανάσταση των σκλάβων με ηγέτη τον Σπάρτακο (73-71 π.Χ.), όμως, γυρίστηκε και σε τηλεοπτική σειρά από το κανάλι Starz, με μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία του Σπάρτακου είναι λίγο πολύ γνωστή και η σειρά φρόντισε να μην αποκλίνει πολύ από τα όσα έχουν καταγραφεί ιστορικά για την επανάσταση των σκλάβων.

Συγκεκριμένα, στη σειρά «Spartacus» παρακολουθούμε την εξέλιξη του Σπάρτακου από απλό σκλάβο σε ανίκητο μονομάχο της σχολής του Λέντουλου Βατιάτου (Lentulus Batiatus) στην Κάπουα της Καμπανίας. Η σκληρή και αβέβαιη ζωή του μονομάχου μαζί με τον χαμό της αγαπημένης του, οδηγούν τον Σπάρτακο να επαναστατήσει μαζί με άλλους μονομάχους της σχολής. Τα υπόλοιπα είναι μια συγκλονιστική και σκληρή ιστορία δράσης μέχρι το τραγικό τέλος…

Αριθμός επεισοδίων: 34

Βαθμολογία IMDB: 8,5/10


Spartacus: Gods of the Arena (2011)

Αρχαία Ρώμη
Πηγή εικόνας: nyt.com

Στη μίνι σειρά-prequel «Spartacus: Gods of the Arena» παρακολουθούμε την άνοδο της σχολής του Λέντουλου Βατιάτου στην Κάπουα της Καμπανίας προτού φτάσει ο Σπάρτακος σ’ αυτήν. Τα πάθη, οι ίντριγκες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε όλο τους το μεγαλείο με φόντο μια σχολή μονομάχων στην Αρχαία Ρώμη.

Σημείωση: Η Lucy Lawless (Xena/Ζήνα)  είναι απλά εκθαμβωτική ως Lucretia, σύζυγος του Λέντουλου Βατιάτου και στο Spartacus αλλά και στο  prequel Spartacus: Gods of the Arena. Τα θηλυκά της ρωμαϊκής αριστοκρατίας αποδεικνύονται αρκούντως μοχθηρά, με την Lucretia, όμως, να ξεχωρίζει.

Διαβάστε επίσης  Steven Spielberg: Νέα επαγγελματικά σχέδια

Αριθμός επεισοδίων: 6

Βαθμολογία IMDB: 8,5/10


I, Claudius (1976)

Αρχαία Ρώμη
Πηγή εικόνας: telegraph.co.uk

Ανάμεσα στις καλύτερες σειρές για την Αρχαία Ρώμη είναι και το «I, Claudius», που στηρίζεται στα γνωστά ιστορικά μυθιστορήματα «Εγώ, ο Κλαύδιος» και «Κλαύδιος ο Θεός» του Robert Graves. Βασικό θέμα της σειράς είναι η ζωή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου μέσα από τη δική του προσωπική ματιά. Συγκεκριμένα, η σειρά μας μεταφέρει στα χρόνια της δυναστείας των Ιουλιο-Κλαυδίων, από τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα (44 π.Χ.) μέχρι το θάνατο του Κλαύδιου και το τέλος της βασιλείας του (54 μ.Χ.).

Από τις καθηλωτικές ερμηνείες των ηθοποιών και τους αβίαστους διαλόγους ως το εξαιρετικά ενδιαφέρον σενάριο και την υπέροχη θεατρικότητα των γυρισμάτων, η σειρά «I, Claudius» συνιστά εξαιρετική επιλογή για γνωριμία με την Αρχαία Ρώμη.

Αριθμός επεισοδίων: 13

Βαθμολογία IMDB: 8,8/10


Roman Empire (2016- )

Αρχαία Ρώμη
Πηγή εικόνας: vodzilla.co

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στις τηλεοπτικές σειρές με φόντο την Αρχαία Ρώμη αποτελεί η σειρά «Roman Empire». Μπορεί να μην συγκρίνεται ποιοτικά με τις προηγούμενες προτάσεις, αλλά αποδεικνύεται μια αξιόλογη προσπάθεια να φωτιστεί μια αρκετά παραγνωρισμένη ιστορική περίοδος της Αρχαίας Ρώμης: η αρχή της παρακμής της. Κεντρικό πρόσωπο του «Roman Empire» είναι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος, γνωστός στην ιστορία για την αγριότητα και τον εγωισμό του.

Αριθμός επεισοδίων: 11

Βαθμολογία IMDB: 6,8/10


Άλλες προτάσεις σειρών σχετικών με την Αρχαία Ρώμη:

Plebs (2013- ): Κωμική σειρά με πρωταγωνιστές 3 νεαρούς άνδρες από τα προάστια της Ρώμης, που προσπαθούν να ανελιχθούν κοινωνικά στην πόλη, με πολλά ευτράπελα να τους ακολουθούν.

Britannia (2017-): Η εισβολή των Ρωμαίων στα εδάφη των Κελτών στη Βρετανία κατά το 43 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης  Όταν η κλασική λογοτεχνία μεταφέρεται στη μικρή οθόνη - Μέρος 4ο (ελληνικό)

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μια Δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας: το νέο κωμικορομαντικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ελένη Γκίκα Πετρουλάκη

Το Μια δασκάλα, δύο φόνοι και ένας έρωτας της Ελένης
look

Πως να αναβαθμίσεις τα basic καλοκαιρινά look!

Καλοκαιράκι…και καλοκαιρινά look, επιτέλους! Αέρινα ρούχα, όχι πολλά items και