Shadow and Bone: Ένα πολλά υποσχόμενο «Tsarpunk» παραμύθι

Σε πρώτη ανάγνωση, ο τίτλος «Σκιές και Οστά» (Shadow and Bone) προκαλεί αρκετά ερωτηματικά. Πράγματι, το σύμπαν που έχει φτιάξει η Leigh Bardugo συνιστά μια φιλόδοξη μίξη φαντασίας και πραγματικότητας, η παράξενη γοητεία της οποίας σε τυλίγει χωρίς να το καταλάβεις. Το Netflix λοιπόν, επενδύοντας για ακόμη μια φορά στο χώρο του βιβλίου, διέκρινε τη δυναμική της ιστορίας και τη μετέφερε στη μικρή οθόνη σε οχτώ (8) επεισόδια γεμάτα περιπέτεια, έρωτα και μαγεία.

Shadow and Bone: Υπόθεση

Μεγαλωμένη σε ορφανοτροφείο και με μεικτή καταγωγή, η Alina Starkov (Jessie Mei Li) δείχνει χαμένη σε έναν κόσμο πολέμων και κάθε είδους κινδύνων. Με το απειλητικό Διάσελο των Σκιών να χωρίζει στα δύο το βασίλειο της Ravka όπου και ζει, κατατάσσεται μαζί τον παιδικό της φίλο Mal στο βασιλικό στρατό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει απαντήσεις. Όταν όμως η ομάδα της δέχεται επίθεση από τα αιμοβόρα τέρατα που κατοικούν στο Διάσελο, η ζωή της αλλάζει για πάντα και η Alina καλείται να δώσει μια μάχη που μόνο εκείνη μπορεί να κερδίσει…

Το Φως αντιμάχεται το Σκοτάδι σε μια κλασική και πετυχημένη συνταγή

Αναμφίβολα, η ιστορία του Shadow and Bone στηρίζεται σε ένα αρκετά δοκιμασμένο και προσφιλές θέμα, αυτό του αρχικά ανίδεου για τις δυνάμεις του ήρωα, που γρήγορα εξελίσσεται στο σωτήρα των πάντων. Σε γενικές γραμμές έτσι έχει η κατάσταση και για την Alina, αφού στην αρχή έχει παντελή άγνοια των πραγματικών δυνάμεών της, ευρισκόμενη μάλιστα σε σύγχυση όσον αφορά την ταυτότητα και τα συναισθήματά της.

Παρόλα αυτά, το συνηθισμένο του κεντρικού θέματος δεν αφαιρεί τίποτα από τη γοητεία της ιστορίας, με αποτέλεσμα σε κάθε επεισόδιο να αποζητούμε με αγωνία τι μέλει γενέσθαι για τους ήρωες. Έτσι, μπορεί η Alina να ξεκινά ως μια «χλιαρή» ηρωίδα, δεν αργεί όμως να κερδίσει τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον μας. Σ’ αυτό βέβαια συμβάλλουν ιδιαίτερα οι χαρακτήρες που την πλαισιώνουν καθώς και το περίεργα σαγηνευτικό κι ευφάνταστο σύμπαν του Shadow and Bone, εμφανώς επηρεασμένο από την τσαρική Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα (εξ ου και «Tsarpunk»).

Διαβάστε επίσης  Τι σημαίνει για τη σειρά η αποχώρηση του Rick Grimes από το TWD;
Ben Barnes Jessie Mei Li
Πηγή: cdn.com

Η πειστική αναπαράσταση του κόσμου αυτού οφείλεται φυσικά στα προσεγμένα κουστούμια και σκηνικά αλλά και στα πετυχημένα εφέ που πλαισιώνουν την πολύ καλή χημεία μεταξύ των ηθοποιών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στους ρόλους τους μέσα από ζωντανές κι αξιοπρεπείς ερμηνείες. Όσο για τα love story, αρκεί να αναφέρουμε ότι η σειρά έχει καταφέρει να κατακτήσει την καρδιά του κοινού με δυνατές στιγμές που αποφεύγουν να γίνονται μελό κι εξυπηρετούν οργανικά την πλοκή. Μαζί με τον έρωτα όμως, στις σχέσεις μεταξύ των ηρώων αγγίζονται και θέματα όπως η φιλία, η πίστη, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η ισότητα και η ειρήνη, τα οποία μπορεί να αποδίδονται μεν απλοϊκά αλλά δε στερούνται ουσίας, όπως συμβαίνει δηλαδή στα παραμύθια.

Το βαθιά διχασμένο (και μπερδεμένο) σύμπαν του Shadow and Bone

Καλό και Κακό, Φως και Σκοτάδι, Grisha και μη Grisha, Δυτική και Ανατολική Ravka. Ο κόσμος του Shadow and Bone βρίθει αντιθέσεων, όπως άλλωστε κι ο δικός μας. Οι άνθρωποι χωρίζονται, συγκρούονται και αλληλοσπαράσσονται βρίσκοντας πάντοτε αφορμές και τρόπους για να χωρίζονται και πάλι. Στο σύμπαν του Shadow and Bone (γνωστό κι ως Grishaverse) αυτός ο διχασμός λαμβάνει μάλιστα και υλική μορφή, με τη δημιουργία του Διάσελου.

Για όποιον δεν έχει διαβάσει τα βιβλία, τούτη η ποικιλία αντιθέσεων και η περιπλοκότητα  του κόσμου της Alina μπορεί ακόμα και να κουράσει. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο λαμβάνουμε τόσες πολλές πληροφορίες σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα που κυριολεκτικά χανόμαστε. Προσπαθώντας λοιπόν να καταλάβουμε τα διάφορα βασίλεια/έθνη και τις σχέσεις μεταξύ τους, πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τους ίδιους τους ήρωες και την ουσία της ιστορίας τίθενται στο περιθώριο. Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι να εξοικειωθούμε, οπότε κι ανταμείβεται η προσοχή μας. Δεν παύει ωστόσο να μας αφήνει μια αίσθηση σύγχυσης τουλάχιστον στα πρώτα επεισόδια.

Διαβάστε επίσης  Powerless: Η πρώτη κωμωδία στο universe της DC !
Shadow and Bone Grishaverse
Πηγή: cdn.com

Η υπόσχεση

Το Shadow and Bone αγαπήθηκε από το κοινό κι αυτό μπορούμε να ελπίζουμε πως συνεπάγεται χαρμόσυνα νέα. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η ιστορία της Alina θα συνεχιστεί σε 2ο κύκλο επεισοδίων, ταξιδεύοντάς μας για άλλη μια φορά στον μαγικό κόσμο των Grisha.

Trailer

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.