5 παιδικά βιβλία για τη Μικρασιατική Καταστροφή

13 Σεπτεμβρίου 2022

Η 13η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Ακόμα και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης για βιβλία, ταινίες και θεατρικά έργα. Φέτος, και με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από εκείνη τη μέρα,  γίνονται παντού αφιερώματα με κάθε αφορμή. Ανάμεσα σε όλα, κυκλοφορούν πολλά βιβλία για μεγάλους και μικρούς. Ένας υπέροχος τρόπος να μάθουν τα παιδιά για εκείνες τις ημέρες είναι μέσα από τα βιβλία όπως αυτά που προτείνουμε παρακάτω.

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στη γιαγιά μου, που ήταν παιδί προσφύγων της καταστροφής και με μεγάλωσε με ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Σε ευχαριστώ πολύ γιαγιά για όσα μου έμαθες.

Η υπόσχεση

καταστροφή

                                                                                                                                                 Πηγή εικόνας: potamos.com.gr

Η Ευγενία και η Φατμά είναι δυο κορίτσια επτά χρονών που ζουν σε ένα χωριό της Μικράς Ασίας. Ο πόλεμος του 1922 και η Μικρασιατική Καταστροφή θα τις χωρίσει για πάντα. Το μόνο που κρατά ενωμένες τις δυο κοπέλες είναι μια μυστική υπόσχεση που έχουν δώσει. Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας την περίοδο του πολέμου και της ανταλλαγής πληθυσμών του 1922-24.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης  Το ταξίδι. Κύπρος, 1948 - Η αρχή της Οδύσσειας: ένα ταξίδι στο ιστορικό παρελθόν

Αντίο Σμύρνη

καταστροφή

                                                                                                                                                         Πηγή εικόνας: minoas.gr

Ένα βιβλίο για τα γεγονότα της Καταστροφής που ξεκινά με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη και τελειώνει το Σεπτέμβριο του 1922. Τον Αύγουστο του 1919 ο μπαμπάς του μικρού Λευτέρη του υπόσχεται ως δώρο ένα ποδήλατο. Τις ίδιες μέρες, τα μπαλκόνια της προκυμαίας γεμίζουν με ελληνικές σημαίες και τα πρόσωπα των μεγάλων ήταν γεμάτα φως λόγω της απόβασης. Ο καιρός περνά κι ο Λευτέρης με το φίλο του τον Ασλάν κάνουν βόλτες και σχέδια για το μέλλον. Πλησιάζει ο Σεπτέμβρης του ’22 όταν οι σημαίες κατέβηκαν από τα μπαλκόνια και το όνειρο μετατράπηκε σε έναν τρομερό εφιάλτη…

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

Μέλη και Μελέκ

Μέλη και Μελέκ

                                                                                                                                                         Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Διαβάστε επίσης  "Η ζωή με το δικό σου φως" στο Μαρόκο του Abdellah Taïa

Στο βιβλίο αυτό, βλέπουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Η Μέλη είναι ένα μικρό κορίτσι. Το αγαπημένο της παιχνίδι είναι η Μελέκ, μια κούκλα που της έχει φτιάξει η γιαγιά της. Όμως οι συνθήκες πολλές φορές ανατρέπουν τα πάντα. Η Μέλη πρέπει να μάθει να ζει χωρίς την κούκλα της, μακριά από το σπίτι της κι αυτούς που αγαπά. Στην καρδιά της όμως, παραμένει αναλλοίωτο το συναίσθημα της αγάπης. Και η αληθινή αγάπη είναι αυτή που μπορεί να της δώσει τα πάντα πίσω.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

Το πέρασμα

Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922 καταστροφή

                                                                                                                                                          Πηγή εικόνας: patakis.gr

Ένα βιβλίο που συνδυάζει τη μυθοπλασία και τις αληθινές διηγήσεις των Αϊβαλιωτών. Το πέρασμα πέντε γυναικών,τριών κοριτσιών, της μαμάς και της γιαγιάς τους, κι ενός αβάπτιστου αγοριού από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη μετά την Καταστροφή του 1922. Οι άντρες της οικογένειας έμειναν πίσω χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος. Αφηγήτρια της ιστορίας, η Έλλη, το πιο μεγάλο από τα κορίτσια που εκείνη τη χρονιά συμπλήρωσε τα εννιά της χρόνια. Μια ιστορία που όσο πιο πολύ την ψάξει κάποιος, τόσο πιο πολλά μπορεί να ανακαλύψει γι αυτή.

Διαβάστε επίσης  Μιχάλης Κατσιμπάρδης: "Απαγορευτικό" αλλά τόσο μεστό

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων

Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων

                                                                                                                                                         Πηγή εικόνας: patakis.gr

Η Μυρτώ είναι ένα κορίτσι από τη Χίο που κάθε καλοκαίρι περνά το καλοκαίρι της με τους συγγενείς της στη Σμύρνη. Οι διακοπές στη “Σμύρνη των θαυμάτων” όπως την αποκαλεί εκείνη επιφυλάσσει παντού εκπλήξεις και μυστικά. Ωστόσο από μακριά φαίνονται τα πρώτα σύννεφα και η αντάρα του πολέμου. Το 1921, η Μυρτώ ετοιμάζεται για ένα ακόμα συνηθισμένο καλοκαίρι όπου μεγάλοι και μικροί αγνοούν την καταστροφή που όλο και πλησιάζει. Ένα υπέροχο βιβλίο για μικρά παιδιά με φόντο τη ζωή στη Σμύρνη του 20ου αιώνα και τις ξεχωριστές ομορφιές μιας ξακουστής πόλης.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ.

 

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα