Το βιβλίο «Δικά μας παιδιά» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2024. Είναι ένα μυθιστόρημα πλασμένο με την αλήθεια της γενιάς μας, που φυλακίζει μέσα στις σελίδες του ιστορίες που όχι απλά γράφτηκαν αλλά τις έχουμε ζήσει. Διαβάζεται παρέα με δυνατή μουσική στα ακουστικά και σε ταξιδεύει στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, σε όνειρα και αλήθειες πίσω από τις πόρτες της ελληνικής κοινωνίας.
Ακούστε την προτεινόμενη playlist με τα τραγούδια του βιβλίου στο Spotify.
Περιγραφές που σε ανατριχιάζουν με την παραστατικότητά τους, η πένα της συγγραφέως καταφέρνει να μετουσιώσει το κείμενο σε ζωντανές εικόνες και μεθοδική ροή χωρίς συνειρμικές απώλειες δένει την ιστορία της για τα παιδιά που έσωσε η μουσική. Το βιβλίο «Δικά μας παιδιά» είναι γραμμένο από μια ταλαντούχα συγγραφέα, γνωστή στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, για βιβλία που μιλάνε στην ψυχή του αναγνώστη. Διαβάζοντάς το, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από ατόφια αλήθεια και μια καλοδουλεμένη ιστορία ζωής.
Λίγα λόγια για το βιβλίο «Δικά μας παιδιά»
Όλοι οι ήρωες έχουν τον ρόλο τους στην ιστορία και δένουν ένα πλέγμα μιας κοινωνικής πραγματικότητας που ψάχνουμε διεξόδους, που προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη με την δική μας πινελιά. Κεντρικοί ήρωες… άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές κάστες με φόντο την όμορφη Θεσσαλονίκη του σήμερα δόσεις από το παρελθόν κάθε οικογένειας.
Ακολουθούμε μια παρέα λυκειόπαιδων , με βασικό ήρωα τον Κωστή, παιδί από μονογονεϊκή οικογένεια, μοιάζει σχεδόν άβγαλτος και εσωστρεφής. Μοναδική του καλή παρέα η μουσική του. Αυτή μοιράζεται με τους φίλους του, τον Μάκη και την Τζίνα όπου μαζί γράφουν και ηχογραφούν τραγούδια που παλεύουν ισάξια με τα γεγονότα. Οπαδισμός, βία, μυστικά, μουσική. Η μουσική είναι η διέξοδός τους. Ο Κωστής ραπάρει, βρίσκει τον εαυτό του μέσα από το beat και μεταμορφώνεται. Κάνει το συναίσθημα τραγούδι και δανείζει την φωνή του στην οργή και το άδικο των ημερών. Αναταραχή προκαλεί μια οπαδική απώλεια, όπου ένας 17 χρονος μαθητής χάνει την ζωή του για ένα κασκόλ. Η κοινωνία ξεσηκώνεται και ο Κωστής αφήνει τους στίχους του να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματά του σε μια συναυλία αφιερωμένη στον συμμαθητή του, στον άδικο θάνατό του.
Το βιβλίο «Δικά μας παιδιά» αποτυπώνει την κοινωνία δίπλα μας χωρίς ίχνος υπερβολής. Θίγει κοινωνικές καταστάσεις όπως το bulling δημιουργώντας ένα τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου και στα συναισθήματα του αναγνώστη.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου
Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες (Μεταίχμιο, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (Μεταίχμιο, 2010) μεταφράστηκε στα εβραϊκά (Kester Books) και τα ρουμάνικα (Editura Omonia). Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Το βιβλίο της Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας ως έργο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα και μεταφράστηκε στα ρουμάνικα (Editura Omonia). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Στο τέλος νικάω εγώ (2017) και Vor (2021). Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2019 Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Δικά μας παιδιά»
Αυτή είναι η ιστορία των Δικών Μας Παιδιών, των παιδιών που μεγάλωσαν κλεισμένα στα δωμάτιά τους. Ακούν μουσική με ακουστικά, συνθέτουν beats στον υπολογιστή και γράφουν μπάρες στα τετράδιά τους. Έχουν για οικογένεια τους φίλους τους και ζουν τη ζωή τους online.
Αυτή είναι η ιστορία της δικής μας γενιάς, που πιστέψαμε πως θα γίνουμε καλύτεροι από τους γονείς μας. Και τώρα βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν, να κάνουν τα λάθη τους, να φεύγουν μπροστά.
Φωνές και ουρλιαχτά στο γήπεδο, στη θύρα με τα θηρία. Αίμα στα πεζοδρόμια. Κρυφοί λογαριασμοί στα σόσιαλ. Συμμαθητές που δαγκώνουν σαν οχιές στα προαύλια των σχολείων. Κορίτσια που κάνουν αγορίστικα πράγματα. Μανάδες που ανησυχούν. Μανάδες που τα παρατούν. Μανάδες με κότσια. Πατεράδες που γίνονται μάνες στα ζόρικα και πατεράδες που δεν είναι εντάξει. Δυο γενιές – και γκρεμός ανάμεσα. Θα έρθει η στιγμή που θα απλώσουν το χέρι;
Αυτή είναι μια ιστορία για όσα ξέρουμε, αλλά και για όσα δεν θα μάθουμε ποτέ. Γιατί κάθε γενιά νομίζει ότι προστατεύει τα παιδιά της. Μα, αν ακούσουμε την ιστορία από την άλλη πλευρά, θα δούμε ότι και τα παιδιά προστατεύουν τους γονείς από όσα δεν θα υποψιαστούν – και ευτυχώς.
Αυτή είναι μια ιστορία για ένα ραπ συγκρότημα, για τα όνειρα που παίρνουν εκδίκηση, για τα παιδιά που έσωσε η μουσική.
Ήταν οι μέρες που βρισκόταν σε ήπια πτήση, βάδιζε λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, τον διαπερνούσαν σαν ρεύμα οι εικόνες στον δρόμο. Ένιωθε λες και δεν είχε δέρμα. Οι ρίμες αιωρούνταν, έμοιαζαν με κομμένα καλώδια σε στύλο της ΔΕΗ, πετούσαν σπίθες. Κι αυτός περίμενε ώσπου δεν άντεχε άλλο, ώσπου ό,τι έβραζε εντός του τίναζε επιτέλους το καπάκι. Μόνο τότε άνοιγε το μπλοκάκι του. Οι λέξεις γλιστρούσαν κι ο Κωστής σέρφαρε στον ρυθμό τους. Ο πρώτος στίχος ήταν πάντα η σανίδα του, τον οδηγούσε. Όλα του άρεσαν κι ύστερα όλα του βρομούσαν, έγραφε, έσβηνε, ξαναγυρνούσε στα σβησμένα, τη δεύτερη φορά πιο σίγουρος ότι ήταν για πέταμα.