Ο Κούκος: η 11η περιπέτεια του Πάτρικ και της Ερίκα από την Camilla Lackberg

Ο Κούκος
Πηγή φωτογραφίας: blog.public.gr, Camilla Lackberg

Περιγραφή Βιβλίου

Η εμβληματική συγγραφέας της αστυνομικής σουηδικής λογοτεχνίας, Camilla Lackberg, επιστρέφει δυναμικά με το νέο της βιβλίο, Ο Κούκος. Το νέο αυτό μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Αγγελικής Νάτση. Πρόκειται για την 11η περιπέτεια από τη σειρά της Φιελμπάκα, με τους αγαπημένους πρωταγωνιστές, επιθεωρητή Πάτρικ και τη σύζυγό του και συγγραφέα, Ερίκα.

Για ακόμα μία φορά η Lackberg καθηλώνει με τη γραφή της, καθώς η ενδελεχής επιλογή λέξεων στην κάθε περιγραφή αποτυπώνουν και επικοινωνούν με ακρίβεια τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην ιστορία.

Σε αυτό το μυθιστόρημα, η τέλεια εικόνα πετυχημένων ανθρώπων κατακερματίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα φαινόμενα απατούν και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και προφανές μέχρι η αστυνομία της Φιελμπάκα να λύσει το μυστήριο των φόνων. Δολοφονίες, μυστικά, ένοχο παρελθόν, χρήματα, δόξα και εξουσία. Χαρακτήρες ιδιόρρυθμοι κι αλλοπρόσαλλους, που κάθε άλλο, παρά διάφανοι είναι, σε σημείο που θα αναρωτηθείς ποιος διέπραξε έγκλημα και τι σκοπούς είχε, ώστε να καταφύγει σε τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, προκειμένου να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του; Μέσα σε μια στιγμή όλα μπορούν να καταστραφούν και τα πάντα μπορούν να αποκαλυφθούν, όσα χρόνια και αν περάσουν. Υπάρχει μια διάχυτη σύνδεση ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, ένα χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση, μέχρι να δημιουργηθεί η σύγκρουση αυτών. Ο χρόνος περνάει, το παρελθόν όμως δεν παραγράφεται. Στον επίλογο αυτού του βιβλίου επιβεβαιώνεται το ρητό «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Advertisements
Ad 14

Η Πλοκή του Βιβλίου

Έξι φίλοι, τρία ζευγάρια: Ελίζαμπεθ και Χένινγκ, Ρολφ και Έστερ (και μετά τον θάνατό της, η Βίβιαν), Ούλε και Σούζαν. Μία παρέα που μαζί περάσανε αξέχαστες στιγμές. Μοιραστήκανε όνειρα και ανησυχίες, διασκεδάσανε και στηρίξανε ο ένας τον άλλον όταν οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Μαζί ιδρύσανε και την Μπλανς, έναν σύλλογο πλαισιωμένο από στοχαστές και ανθρώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, κυρίως για να στηρίξουν και να καθοδηγήσουν ανερχόμενα ταλέντα.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ τους είναι περίπλοκη και, στην πορεία, ένοχα μυστικά αποκαλύπτονται. Παράνομα πάθη, μπερδεμένα συναισθήματα και παρορμητισμός, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν σύγκρουση. Πόσο σκοτεινό μπορεί να είναι το παρελθόν των ηρώων;

Τα χρόνια πέρασαν και σχεδόν όλοι προχώρησαν τη ζωή τους. Το παρελθόν θάβεται, αλλά δεν διαγράφεται και δε ξεχνιέται.

Σάββατο,

Χένινγκ και Ελίζαμπεθ

Απόψε το βράδυ είναι η μέρα που εορτάζεται η χρυσή επέτειος του Χένινγκ και της Ελίζαμπεθ. Εκείνος, διάσημος συγγραφέας – και υποψήφιος νικητής για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ένα ανήσυχο πνεύμα που με την οξυδέρκειά του συνθέτει τα πιο επικά βιβλία,  φωτίζοντας τον κόσμο της Λογοτεχνίας. Εκείνη, γνωστή εκδότρια και η ήρεμη δύναμη που πάντοτε στηρίζει τον σύζυγό της σε κάθε του εγχείρημα, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια.

Διαβάστε επίσης  Το δικαστήριο των ψυχών από τον κορυφαίο του αστυνομικού μυθιστορήματος, Ντονάτο Καρίζι

Μία νύχτα που μέλλει να επισφραγίσει τα πενήντα χρόνια γάμου, λαμβάνει χώρα σε ένα μέρος που το περιστοιχίζουν ακριβό φαγητό, καλό κρασί και καλεσμένοι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο Χένινγκ και η Ελίζαμπεθ έχουν διαμορφώσει ένα προφίλ που αποπνέει την απόλυτη ευτυχία και ολοκλήρωση: οικογένεια, επαγγελματική αναγνώριση, χρήμα και εξουσία. Όλα αυτά αποτελούν γνωρίσματα και προϋποθέσεις που η κοινωνία κατατάσσει στους δείκτες της πετυχημένης και καθωσπρέπει ζωής.

Όμως, ο χρόνος ήδη ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα και η χρυσή επέτειος θα μετατραπεί σε ένα σκηνικό βαμμένο με αίμα. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, ο πρώτος φόνος διαπράττεται και μοιάζει να μη βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Ποια είναι τα λάθη που θα πληρώσει το «χρυσό» ζευγάρι;

Βίβιαν και Ρολφ

Το ζευγάρι περνάει κρίση εδώ και καιρό, με τις εντάσεις και τους τσακωμούς να έχουν ριζώσει στην καθημερινότητά τους. Εκείνος, είναι διακεκριμένος φωτογράφος, που στον φακό του έχουν απαθανατιστεί οι πιο εμβληματικές λήψεις. Τα πορτρέτα και οι εικόνες κοστίζουν χιλιάδες κορόνες και το όνομά του είναι συνυφασμένο με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Η Βίβιαν έχει αποδεχτεί τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του συζύγου της και λαμβάνοντας υπόψιν τα εγκαίνια της επικείμενης έκθεσής του, αποδίδει τις συναισθηματικές του διακυμάνσεις στο στρες.

Ο Ρολφ δεν επιθυμεί να παρευρεθεί στη χρυσή επέτειο των φίλων του, όμως, η Βίβιαν δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τη διάθεση του συζύγου της. Έτσι λοιπόν, μετά από έναν ακόμα τσακωμό, η Βίβιαν πηγαίνει στη δεξίωση, ενώ ο Ρολφ πρόκειται να περάσει τη νύχτα στο εκθεσιακό μέρος, στήνοντας τις φωτογραφίες, για να είναι όλα τέλεια στα εγκαίνια. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που η Βίβιαν θα αντικρύσει ζωντανό τον σύζυγό της. Άραγε, ποιος ήθελε το κακό του Ρολφ; Ήταν διάρρηξη που οδήγησε σε φόνο ή προμελετημένη δολοφονία;

Ούλε και Σούζαν

Ένα ζευγάρι κάπως αλλόκοτο, δεν θα έλεγε κανείς ότι η σχέση τους στηρίζεται στην αμοιβαία αγάπη. Μοιάζει περισσότερο με κάποιου είδους συμφωνία και είναι συμβατοί ως προσωπικότητες και ως χαρακτήρες, καθώς ταιριάζει το κοινωνικό τους status.

Εκείνη, είναι μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας. Εκείνος, απολαμβάνει μία ζωή γεμάτη χλιδή και περιστοιχίζεται από ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας. Είναι διαχυτικός και κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για τη γλοιώδη συμπεριφορά του απέναντι σε γυναίκες. Οι δυο τους αποτελούν εξίσου ένα ακόμα λιθαράκι του συλλόγου Μπλανς, καθώς είναι συμμέτοχοι σε σκάνδαλα που συμβαίνουν κεκλεισμένων των θηρών.

Διαβάστε επίσης  Ο ανήσυχος συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα

Το βράδυ της Χρυσής Επετείου

Οι καλεσμένοι καταφθάνουν στην ώρα τους και από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο επιθεωρητής, Πάτρικ, και η σύζυγός του και συγγραφέας, Ερίκα· κάθονται σε ξεχωριστά τραπέζια. Η Ερίκα βρίσκεται σε μία φάση που αναζητά πυρετωδώς το θέμα για το επόμενο βιβλίο της. Δυσκολεύεται να βρει κάτι που θα τη συναρπάσει, μέχρι που ξεκινά να συζητάει με τη Βίβιαν. Της μιλάει για έναν φόνο που διαπράχθηκε στη Στοκχόλμη, το 1980. Το «πώς» και το «γιατί» παραμένουν ανεξιχνίαστα. Η Ερίκα μόλις βρήκε ποιο θα είναι το επόμενό της βιβλίο και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί τη Στοκχόλμη, για να κάνει την έρευνά της, που θα φωτίσει περισσότερο την πλοκή.

Η βραδιά κυλάει σε ευχάριστο κλίμα και κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για την τραγωδία που έπεται.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Πηγή φωτογραφίας: metaixmio.gr 

Η επόμενη μέρα

Την επομένη της Χρυσής Επετείου, η είδηση για τη δολοφονία του Ρολφ, ξεσπά σαν εν αιθρία κεραυνός. Ο επιθεωρητής Πάτρικ και οι συνάδελφοί του στο Αστυνομικό Τμήμα, αναλαμβάνουν δράση, για να κάνουν το καθήκον τους, διασταυρώνοντας κάθε στοιχείο, που θα οδηγήσει στη λύση της υπόθεσης. Η μέρα κυλάει με ανακρίσεις, έρευνα και ένταση, όπως κάθε υπόθεση που καταλήγει με κάποιον νεκρό. Η Κυριακή περνάει και ξημερώνει μια νέα μέρα…

Η Δευτέρα που ξημέρωσε

Ο θάνατος του Ρολφ συγκλόνισε, τόσο την τοπική κοινότητα και τα media, αλλά κυρίως τους φίλους και τη σύζυγό του. Προσπαθώντας από την προηγούμενη ημέρα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, η μοίρα επιφυλάσσει κάτι αποτρόπαιο για την οικογένεια του Χένινγκ και της Ελίζαμπεθ. Ο μεγάλος τους γιος και τα δυο του παιδιά, κείτονται άγρια δολοφονημένοι στην κρεβατοκάμαρα. Πανικός, απόγνωση, κραυγές. Ποιος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο; Γιατί τόσο μίσος να ξεσπάσει με αυτόν τον τρόπο σε αυτές τις ψυχές;

Μέσα σε λίγα 24ωρα, ολόκληρη η Φιελμπάκα έχει μετατραπεί σε σκηνή εγκλήματος, από εκείνες που νομίζεις ότι βλέπεις μόνο στην τηλεόραση. Η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση και αναζητά πυρετωδώς τον δράστη και πιθανή συσχέτιση των δύο φόνων. Οι δύο δολοφονίες ξετυλίγουν σαν domino το κρυφό παρελθόν των ηρώων. Κάθε νέα πληροφορία που ανιχνεύει η αστυνομία μοιάζουν περισσότερο με κομμάτια από διαφορετικό παζλ, χωρίς συνοχή ή λογική εξήγηση.

Μέχρι που οι υποψίες για εκείνη τη δολοφονία του 1980, στη Στοκχόλμη, μπλέκεται στην υπόθεση. Ο Πάτρικ και οι συνάδελφοί του εργάζονται ασταμάτητα για την επίλυση του μυστηρίου. Ερευνούν, ανακρίνουν, διασταυρώνουν. Ξανά και ξανά.

Διαβάστε επίσης  Όταν η επιστήμη και ο σκεπτικισμός συναντά την θρησκεία

Τα κεφάλαια στο βιβλίο εναλλάσσουν τον χωροχρόνο ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν και κάθε φορά προσθέτουν νέες πληροφορίες για τους ήρωες της ιστορίας. Τίποτα, όμως, δε φαίνεται να συνδέεται.

Ποιος είναι ο δράστης, που διψά για εκδίκηση και επιλέγει αυτούς τους τέσσερις για θύματα; Αν το παρελθόν δεν ξεχνιέται, πόση βία υπήρξε και τότε, για να ξεσπάσει τέτοια εκδίκηση;

Οι αποκαλύψεις στο τέλος του βιβλίου, αιτιολογούν την ψυχοσύνθεση του δράστη, ερμηνεύουν τα τραύματα που προκάλεσαν οι άλλοι και, αν μη τι άλλο, εξηγούν στον αναγνώστη πώς προκύπτει Ο Κούκος ως τίτλος.

Οπισθόφυλλο Βιβλίου

ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Δύο εξαιρετικά βίαιες δολοφονίες συνταράσσουν τη μικρή κοινωνία της Φιελμπάκα για ακόμα μια φορά. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση. Πρώτο θύμα ένας διάσημος φωτογράφος που βρίσκεται νεκρός παραμονές των εγκαινίων της νέας του έκθεσης.

ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΦΑΙΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.

Τα επόμενα θύματα είναι ο γιος και τα εγγόνια του φετινού νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, που βρίσκονται πυροβολημένοι στο κρεβάτι τους. Η έρευνα του Πάτρικ Χέντστρεμ και των συναδέλφων του στο αστυνομικό τμήμα του Τανουμσχέντε καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ η Ερίκα Φαλκ αναζητά στοιχεία για έναν ανεξιχνίαστο φόνο στη Στοκχόλμη του 1980.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ.

Σύντομα συνειδητοποιούν ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο παρόν.

Camilla Lackberg
Πηγή φωτογραφίας: metaixmio.gr, Camilla Lackberg 

Η Συγγραφέας, Camilla Lackberg

Η Camilla Lackberg είναι μία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο στο διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων, μεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχημένη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της Φιελμπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχημένη επιχειρηματίας και μία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Η σειρά με πρωταγωνίστρια τη Φέι αποτέλεσε ένα νέο βήμα για την Camilla Lackberg ως συγγραφέα. Η σειρά που συνυπογράφει με τον Henrik Fexeus σημειώνει μεγάλη επιτυχία καθώς το πρωταγωνιστικό δίδυμο Μίνα Νταμπίρι και Βίνσεντ Βάλντερ έχουν γοητεύσει το κοινό. Με τον Κούκο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 22 χώρες, η Camilla Lackberg επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος: την αγαπημένη σε όλους μας Φιελμπάκα.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της