Ο “Έρωτας μάγος” που υπόσχεται να σε μαγεύει

Έρωτας μάγος

Η Νόρα Πυλόρωφ στο «Έρωτας Μάγος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, έβαλε τη δική της σφραγίδα. Έγραψε για τον έρωτα χωρίς να καταφύγει στα γνωστά κλισέ που τον συνοδεύουν. Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν, είναι και θα είναι το παν στη ζωή μας.

Η Νόρα Πυλόρωφ κεντά τη φράση, τη σκέφτεται πολλές φορές, διαγράφει και την ξεκινά απ΄την αρχή, ξανά και ξανά ώσπου να φτάσει σε αυτό που θεωρεί εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Νόρα Πυλόρωφ

Ο «Έρωτας Μάγος» έρχεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο το βιβλίο, δείχνει τις ιδέες του σήμερα και του χθες, εκφράζει οικογένειες που διατηρούν την οικογενειακή ισορροπία φαινομενικά, υποκριτικά εγωιστικές ανάγκες και συγκρούσεις και ανακαλύπτει με την ηρωίδα, την προσπάθεια της γυναίκας να ανεξαρτητοποιηθεί. Το βιβλίο εστιάζει κυρίως στη σχέση ανάμεσα στον Θέμη και στη Βη, στους κρυφούς μηχανισμούς, στις παγίδες και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται όταν οι ερωτικοί σύντροφοι εγκλωβίζονται στο παρελθόν τους, ζουν τον έρωτα σαν κακό, φοβούνται να ζήσουν τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιούν το σεξ, σαν εργαλείο κυριαρχίας. Ο Θέμης και η Βη παίζουν με τη φωτιά. Κουβαλούν βαριά φορτία από το οικογενειακό τους περιβάλλον, βία, εξαπάτηση, ελλειμματική φροντίδα, μοναξιά. Όλα αυτά καταστρέφουν την ένωση μιας οικογένειας. Ο Θέμης νομίζει ότι θα καλύψει τα κενά του . Η Βη πάλι νιώθει φοβερή έλξη για τον άντρα της αλλά δεν μπορεί να υποφέρει τις δοκιμασίες στις οποίες την υποβάλλει. Μπερδεύουν τον πόθο με την έλξη, τη δέσμευση με την αυτονομία. Αλλά τα σώματα τους έχουν άποψη και ζητάνε απόλαυση και ολοκλήρωση. Και ο Έρωτας Μάγος στήνει το γαϊτανάκι του και ξεκινάει ένα τρελό παιχνίδι ανανατροπών.Γεννιουνται ιστορίες όπου λήγει ο έρωτας και πεθαίνει ο γάμος. Η ηρωίδα επαναστατεί λοιπόν, ορίζει τα «θέλω» της και αποδέχεται τις ανάγκες της σε ένα ταξίδι ζωής. Το τι θα συμβεί από κει και πέρα θα αποφασίσει ο Έρωτας Μάγος. Σε ποια μονοπάτια άραγε σκοπεύει να τους οδηγήσει; Τι τερτίπια θα χρησιμοποιήσει; Θα καταφέρει στο τέλος να ορθοποδήσει και να θεμελιωθεί η σχέση τους;

Διαβάστε επίσης  5 "δυστοπικές" βιβλιοπροτάσεις

Δεν είναι όμως ένα αμιγώς ερωτικό βιβλίο. Μιλάει για ανθρώπινες σχέσεις, για το πώς ο τρόπος που μεγαλώσαμε, που μας μεγάλωσαν δηλαδή, καθορίζει τις κατοπινές μας πράξεις, τις αποφάσεις, πόσο το παρελθόν μας δημιουργεί αδιέξοδα, άλυτα πολλές φορές. Το βιβλίο επικεντρώνεται στην αδυναμία μας να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας όταν αυτά έχουν στραπατσαριστεί από οδυνηρές καταστάσεις στο κοντινό και μακρινό παρελθόν και πόσο η αδυναμία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στη σχέση ανάμεσα σε Άντρα και Γυναίκα.

Παρουσίαση

Ένας πετυχημένος και γοητευτικός άντρας κάνει μια απρόσμενη πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει τυπική σχέση. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντίσταση στην αρχή, όμως παρά τη συναισθηματική του ψυχρότητα τον θέλει όσο τίποτε στον κόσμο. Αποδέχεται λοιπόν την πρότασή του και αρχίζει για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η συμβίωσή τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιές ρωγμές και αναπηρίες, σκοτεινά πάθη και τραυματικές εμπειρίες από το δικό του μυστηριώδες παρελθόν και την περίεργη σχέση του με τον δίδυμο αδελφό του και το δικό της αγεφύρωτο χάσμα με την ελλειμματική οικογένειά της. Οι εύθραυστες ισορροπίες όμως διαταράσσονται και αλλάζει το σκηνικό, με την ηρωίδα να διαχειρίζεται ό,τι την πόνεσε και τη στιγμάτισε, και να ορίζει πια αυτή τους κανόνες.

«”Δείξε μου”, του λέει, όπως του είχε πει ακόμα μια φορά, μόνο που τώρα είναι αλλιώς, τώρα πρέπει αυτός να δοκιμαστεί, πρέπει να την κάνει ευτυχισμένη, να της δείξει τα μυστικά του σμιξίματος, να λατρέψει το κορμί της, να είναι εκείνος που θα την κάνει γυναίκα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να την κρατήσει.»

Διαβάστε επίσης  Δέσποινα Σουρκούνη: "Βιβλιοπωλείο με άρωμα χαρτιού και μαγείας"

Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται μια συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και αφορμή για προβληματισμό πάνω στις αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νόρα Πυλόρωφ

Η Νόρα Πυλόρωφ γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Μετέφρασε από τα γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και έναν τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού “Ausblicke” (1970-1979). Συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό “Εντευκτήριο”.

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που