Με το συγκινητικό πρώτο της βιβλίο «Το τραγούδι του Αχιλλέα» η Madeline Miller κατέκτησε μια θέση στην καρδιά μας και τα βιβλία της πλέον αξίζουν μια περίοπτη θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Η αγάπη και ο θαυμασμός της νεαρής συγγραφέως για την ελληνική αρχαιότητα είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής της και φροντίζει μέσα από τα βιβλία της να την ενσταλάξει και σε εμάς, με μια γενναιόδωρη δόση φαντασίας.
Φέτος, η Miller επανέρχεται δυναμικά με το δεύτερο βιβλίο της, την «Κίρκη», να έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Το αναγνωστικό κοινό στις χώρες όπου έχει ήδη κυκλοφορήσει το βιβλίο είναι ενθουσιασμένο, με αρκετούς να επισημαίνουν πως η «Κίρκη» υπερέχει του πρώτου βιβλίου της συγγραφέως («Το Τραγούδι του Αχιλλέα»).
Στην Ελλάδα το βιβλίο της με τίτλο «Κίρκη» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα και θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων από τις 20 Μαρτίου 2019.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου «Κίρκη»
Η Madeline Miller γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1978 στη Βοστώνη της πολιτείας της Μασαχουσέτης, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια. Πήρε το πτυχίο της στις Κλασικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Brown των Η.Π.Α. και έκτοτε εργάζεται ως δασκάλα Ελληνικών και Λατινικών σε αμερικάνικα σχολεία (high schools).
Έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα, την οποία και λατρεύει. Η αγάπη της για τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό ξεκίνησε απ’ όταν η μητέρα της διάβαζε ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας όταν ήταν μικρή. Έκτοτε, συνέχισε το διάβασμα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού με αμείωτο ενθουσιασμό.
Το πρώτο βιβλίο: «Το τραγούδι του Αχιλλέα»
Το πρώτο βιβλίο της Madeline Miller έχει ως κεντρικό του θέμα την αγάπη μεταξύ του ήρωα του Τρωικού πολέμου, Αχιλλέα, και του συντρόφου του, Πατρόκλου. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση της ιστορίας που μας διηγήθηκε ο Όμηρος αποτελεί μια τολμηρή ματιά στο δεσμό που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους δύο νέους. Πολλά βέβαια από αυτά που περιγράφει η Miller στο βιβλίο είναι ξεκάθαρα αποκύημα της φαντασίας της. Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε πως για να γράψει «Το τραγούδι του Αχιλλέα» μελέτησε εκτενώς το απαραίτητο ιστορικό υλικό όχι μόνο για τα γεγονότα που παραθέτει (το πώς κατέληξε ο Πάτροκλος στην αυλή του Πηλέα, τα κύρια σημεία του Τρωικού πολέμου κλπ) αλλά και για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη ιδέα για την κοινωνία της εποχής εκείνης (κοινωνικές τάξεις, σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων και ανθρώπων του ίδιου φύλου-κυρίως άνδρες-).
Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί μία πολύτιμη και φρέσκια ματιά στο έπος της Ιλιάδας, λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπο σαν prequel και καταφέρνοντας να μας φέρει πιο κοντά με τους δύο ήρωες και τον συναισθηματικό τους κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατόρθωσε να συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό και να μεταφραστεί σε 23 και παραπάνω γλώσσες, χαρίζοντας στη συγγραφέα το λογοτεχνικό βραβείο Orange το 2012.
Η «Κίρκη»
Μετά όμως από τον ιδιαίτερο δεσμό Αχιλλέα-Πατρόκλου και την Ιλιάδα, η Madeline Miller καταπιάνεται με μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία του έτερου έπους του Ομήρου, της Οδύσσειας. Μεταφερόμαστε λοιπόν στην Αιαία, το μυστηριώδες νησί της νύμφης-μάγισσας Κίρκης, για να γνωρίσουμε την Κίρκη σε βάθος και να τη δούμε όπως δεν την είχαμε δει ποτέ ως τώρα.
Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αφιερώνει ελάχιστους στίχους στην επικίνδυνη όσο και σαγηνευτική Κίρκη. Αφήνει έτσι πολλά περιθώρια στην Miller να εντρυφήσει στην ιστορία της μάγισσας μέσα από έναν συνδυασμό πηγών αλλά και να αφήσει τη φαντασία της να συμπληρώσει τα οποιαδήποτε κενά, δίνοντάς μας μια ολοκληρωμένη γυναίκα και ηρωίδα.
Η Miller επενδύει στην ιστορία της Κίρκης προτού εμφανιστεί ο Οδυσσέας στη ζωή της και συνάψει σχέση μαζί του. Αλλά ακόμη κι όταν εμφανίζεται ο Οδυσσέας κεντρικό πρόσωπο εξακολουθεί να είναι η Κίρκη, βγαίνοντας επιτέλους από την αφάνεια όπου την είχε καταδικάσει για τόσα χρόνια η ανδροκρατία. Μην περιμένετε λοιπόν να διαβάσετε την ερωτική ιστορία της μάγισσας με τον θαλασσοδαρμένο Οδυσσέα, μα την ιστορία μιας προδομένης, πληγωμένης όσο και ισχυρής γυναίκας.