Το Νέο Μουσείο της Τροίας: Ένας μύθος ζωντανεύει

Το Νέο Μουσείο της Τροίας
Πηγή: CNN.gr

Το όνομα Τροία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχαιοελληνική ιστορία και τον αρχαιοελληνικό μας πολιτισμό. Την ταυτίζουμε, αμέσως, με την Ιλιάδα του Ομήρου. Και ποιος δεν έχει ακούσει για τον Τρωικό Πόλεμο, για τον Πάρη και την Ωραία Ελένη, για τους Αχαιούς (Αγαμέμνονας, Μενέλαος , Οδυσσέας, Αχιλλέας κ.α.) και την πολιορκία της Τροίας από εκείνους; Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ομηρικά Έπη, δηλαδή η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, είναι τα παλαιότερα διασωθέντα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τα σημαντικότερα έργα που χρησιμοποιούνταν στην εκπαίδευση στην Αρχαία Ελλάδα.

Υπάρχει η Τροία; 

Αρκετές οι αμφισβητήσεις γύρω από αυτό το ερώτημα. Η Τροία μπορεί να αποτέλεσε την πόλη όπου διαδραματίστηκε ο μυθικός Τρωικός Πόλεμος, αλλά είναι υπαρκτό μέρος. Τροία, επίσης, είναι και το όνομα του αρχαιολογικού χώρου. Βρίσκεται κοντά στην ακτή της σημερινής βορειοδυτικής Τουρκίας. Μάλιστα, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν γύρω στο 1870 προχώρησε σε ανασκαφή της περιοχής. Μεταγενέστερες ανασκαφές ανακάλυψαν πόλεις, που ήταν χτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη, από την Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, ονομάζοντας μία από αυτές Τροία Ι, και αργότερα Τροία II, ισχυροποίησαν το μύθο της ομηρικής Τροίας.

Λίγα λόγια για το νέο μουσείο της Τροίας…

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να τονισθεί πως το 2018 ήταν «Έτος Τροίας» για την Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου, καθώς, η ιστορική πόλη, της δυτικής επαρχίας του Τσανάκαλε, ανακηρύχθηκε σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το νέο μουσείο της Τροίας βρίσκεται μισό χιλιόμετρο ανατολικά των ευρημάτων του Ε. Σλήμαν. Ξεπροβάλλει στο μέρος που έλαβαν χώρα οι μάχες των Αχαιών με τους Τρώες. Αρχιτέκτονας του συγκλονιστικού αυτού κτιρίου ο Ομέρ Σελτζούκ Μπαζ, ο οποίος, σε δήλωσή του, ανέφερε πως θέλοντας να σεβαστεί το φυσικό τοπίο που βρίσκεται εδώ και 40 αιώνες, η τοπογραφία προσπάθησε να παραμείνει πιστή στον αρχικό εδαφικό σχηματισμό. Πλησιάζοντας το νέο μουσείο της Τροίας και αντικρίζοντας το εξωτερικό του περίβλημα, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε εκείνη τη μυθική εποχή, καθώς μοιάζει αρκετά με τα ξύλινα τείχη της Τροίας, βάσει των ομηρικών περιγραφών. Κυβικό σχήμα, 2.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, 4 όροφοι και πολλά εκθέματα.

Διαβάστε επίσης  "Ο Γαλαξίας μου": Έκθεση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη
Advertising

Advertisements
Ad 14
Το Νέο Μουσείο της Τροίας
Πηγή: CNN.gr

Το νέο μουσείο της Τροίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «Δούρειο Ίππο» πολιτισμού. Και φαίνεται πώς έχει επιτευχθεί ο στόχος του. Όσον αφορά την πρόσβαση, αυτή γίνεται υπογείως με μια δωδεκάμετρη ράμπα από ανεπίχριστο σκυρόδεμα. Αυτή η ιδέα συμβολίζει μία σήραγγα στο χρόνο. Στη συνέχεια μια δεύτερη, περιμετρική ράμπα καταλήγει στο κτίριο. Ο επισκέπτης πέρα από τους εκθεσιακούς χώρους θα βρει μέσα στο νέο μουσείο της Τροίας πωλητήριο, εργαστήρια συντήρησης, χώρους αποθήκευσης για τη συλλογή (υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μετρούν 3.000 χρόνια) καθώς και 24 χρυσά κομμάτια από τους «θησαυρούς της Ελένης της Τροίας», που επιστράφηκαν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ μετά από 125 χρόνια. Τέλος στεγάζεται καφετέρια και εστιατόριο.

Τι φιλοξενεί το νέο μουσείο της Τροίας;

Το Νέο Μουσείο της Τροίας
Πηγή: CNN.gr

Περίπου 2.000 έργα από την Τροία και την περιοχή της Τρωάδας περιμένουν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει. Πιο συγκεκριμένα σε περιμένουν αγάλματα, σαρκοφάγοι, βωμοί, επιγραφές, μεταλλικά δοχεία, χρυσά νομίσματα. Ο συνολικός εκθεσιακός χώρος του μουσείου που περιλαμβάνει σημαντικά έργα και εκθεσιακά ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, έχει χωριστεί σε 7 θεματικές ενότητες- περιόδους. Αυτές είναι: «H Αρχαιολογία της περιοχής της Τρωάδας», «Η Εποχή του Χαλκού στην Τροία», «Το Έπος της Ιλιάδας και ο Τρωικός Πόλεμος», «Η Τρωάδα και το Ίλιον στην Αρχαιότητα», «Η περίοδος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η Οθωμανική περίοδος», «Η ιστορία της Αρχαιολογίας», «Τα ίχνη της Τροίας». Το Μουσείο κόστισε περίπου 10.000.000 δολάρια.

Διαβάστε επίσης  Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σύγχρονο ψηφιακό πολιτισμό

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα από το Μουσείο:

Advertising

Πηγές:

Το νέο Μουσείο της Τροίας ζωντανεύει τα ξύλινα τείχη του Ομήρου. Ανακτήθηκε από https://www.cnn.gr/style/politismos/story/165566/to-neo-moyseio-tis-troias-zontaneyei-ta-xylina-teixi-toy-omiroy (Τελευταία πρόσβαση 18/2/2018)

Το νέο μουσείο της Τροίας «πατά» στα χνάρια του ομηρικού έπους (φωτογραφίες). Ανακτήθηκε από https://enallaktikidrasi.com/2019/02/neo-mouseio-troias-pata-xnaria-omirikou-epous/(Τελευταία πρόσβαση 18/2/2018)

Το νέο μουσείο της Τροίας (2019). Ανακτήθηκε από http://cosmopoliti.com/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%82/(Τελευταία πρόσβαση 18/2/2018)

Advertising

Τροία. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org(Τελευταία πρόσβαση 18/2/2018)

Ιλιάδα. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org(Τελευταία πρόσβαση 18/2/2018)

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την