Μικρασιατική Καταστροφή και Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Κεμάλ Ατατούρκ (πλήρες όνομα, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923, στην οδό Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη. Στις 13 Αυγούστου 1922, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αρχίζει την τουρκική αντεπίθεση με συνέπεια την Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία δεν ήταν τίποτα άλλο από μια εθνική κάθαρση αφού οδήγησε στην γενοκτονία των Ελλήνων. Έφτασε στο αποκορύφωμα της με τους Κεμαλιστές και με την ήττα του Ελληνικού Στρατού στη μικρασιατική εκστρατεία το 1922. Η μεγάλη φωτιά που μπήκε σκόπιμα στη Σμύρνη και η καταστροφική πορεία της, δεν αναφέρθηκε ποτέ από τον Ατατούρκ όταν έκανε τον απολογισμό του πολέμου στην Εθνοσυνέλευση τον Νοέμβριο 1922. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, φαίνεται να είχε πει ο Κεμάλ απευθυνόμενος στη σύζυγο του Λατίφε: «Ας την να καεί, ας την να καταρρεύσει». Ο ιστορικός Ντριό θα γράψει πως η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν πιο άγρια και πιο τρομερή σε σχέση με της Κωνσταντινούπολης.

 


Πρώιμα χρόνια

Το κανονικό του όνομα ήταν Μουσταφά ενώ το Κεμάλ δόθηκε από τον δάσκαλο των μαθηματικών του Μουσταφά Εφεντί. Το «Κεμάλ» στην Τουρκική σημαίνει πληρότητα, τελειότητα και ωριμότητα. Αν και σύμφωνα με την άποψη ιστορικών δήλωνε την αποτίμηση  φόρου τιμής στον εθνικιστή ποιητή Ναμίκ Κεμάλ. Κάποιες άλλες πηγές, αναφέρουν πως επειδή ο δάσκαλος είχε το ίδιο όνομα με τον μαθητή, αποσκοπούσε απλά  στον διαχωρισμό τους. Όταν εμφανίστηκε το 1934  ως Κεμάλ Ατατούρκ φαίνεται πως το κανονικό του όνομα Μουσταφά, εξαφανίστηκε τελείως από την ταυτότητα του. Ενώ το 1935, ο Ατατούρκ άρχισε να χρησιμοποιεί το Καμάλ που σήμαινε οχύρωση, κάστρο, ασπίδα, στρατός. Ωστόσο, επέστρεψε στο Κεμάλ το 1937, κάνοντας την μετάβαση ήπια και υπογράφοντας ως Κ. Ατατούρκ. Επίσημη εξήγηση γιατί το Κεμάλ έγινε Καμάλ και στην συνέχεια το αντίστροφο, δεν δόθηκε και ποτέ.

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Θέμελης: Ο ποιητής της αναζήτησης

«Ο πολιτισμένος κόσμος είναι πολύ μπροστά μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προλάβουμε» Σε ομιλία του τον Οκτώβρη του 1926 Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κεμάλ Ατατούρκ
Πηγή εικόνας: https://inthessaloniki.com/ | Το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ που σήμερα είναι μουσείο, στην Θεσσαλονίκη. |

Ο Κεμάλ Ατατούρκ φαίνεται να ήταν Αλβανικής ή Βουλγαρικής καταγωγής

Οι γονείς του ήταν ο Αλί Ρίζα Εφεντί, ένας αξιωματικός πολιτοκοφυλακής και υπάλληλος ξυλείας καθώς και η Ζουμπειντέ Χανίμ. Η οικογένεια του ήταν τουρκόφωνη και μουσουλμανική. Ορισμένοι συγγραφείς ισχυρίζονται πως ο πατέρας του ήταν Αλβανικής καταγωγής ενώ μόνο η μητέρα του τουρκικής. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές ήταν Εβραίος ή Βούλγαρος. Ο Κεμάλ είχε γαλάζια μάτια και ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Αυτό ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος, που ισχυροποιούσε τους λόγους πως ήταν τουλάχιστον Βαλκανικής καταγωγής. Φοίτησε στη σχολή Σεμσί Εφεντί ένα ιδιωτικό σχολείο και όταν πέθανε ο πατέρας του έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1896. Το 1899, γράφτηκε στην Οθωμανική Στρατιωτική Ακαδημία στο Σισλί όπου αποφοίτησε το 1902. Ενώ το 1905, πήρε το πτυχίο του από το Οθωμανικό Στρατιωτικό Κολέγιο.

Advertisements
Ad 14

«Η νίκη είναι για εκείνους που μπορούν να πουν “η νίκη είναι δική μου”. Η επιτυχία είναι για εκείνους  που μπορούν να λένε θα τα καταφέρω και να πουν τα κατάφερα στι τέλος ». – Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κεμάλ Ατατούρκ
Πηγή εικόνας: https://www.reddit.com/

Η στρατιωτική του καριέρα του Κεμάλ Ατατούρκ

Το 1905 διορίστηκε υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ακαδημίας στην Κωνσταντινούπολη. Φυλακίστηκε όμως ως αντικαθεστωτικός με αποτέλεσμα να εξοριστεί στο 5ο τάγμα της Δαμασκού. Εκεί αποφασίζει να ιδρύσει μυστικά το πολιτικό σωματείο «Πατρίδα και Ελευθερία». Το σωματείο μεγάλωσε και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μέχρι που αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του και μοιραία διαλύθηκε. Έτσι μετατέθηκε στο Ισραήλ. Το 1911 στη Λιβύη, οργανώνει την αντίσταση εναντίον των Ιταλών όπου και διακρίνεται. Εκεί ασθένησε σοβαρά και τον κούραρε ο Έλληνας γιατρός Τσατσάνης. Στη συνέχεια παίρνει τον βαθμό του Ταγματάρχη. Ενώ το ίδιο έτος προβιβάζεται με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Το 1916 προάγεται στον τίτλο του Πασά.

«Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο» –  Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κεμάλ Ατατούρκ
Πηγή εικόνας: https://www.reddit.com/

Η εκκοσμίκευση  της χώρας με νομικούς κώδικες βασισμένους σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Το 1923 ο Κεμάλ Ατατούρκ, ορκίζεται πρώτος πρόεδρος της ενωμένης Τουρκίας. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Στ΄ έχει ήδη παρατηθεί το 1922. Το 1930 καταργεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο το δικό του στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναμόρφωσε τη χώρα του προχωρώντας σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Με σκοπό να μετατρέψει την Τουρκία σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα η οποία δεν θα στηρίζεται στη θρησκεία. Απαγόρευσε την πολυγαμία, τον φερετζέ, το φέσι ενώ  το 1938 υποχρέωσε τον κάθε Τούρκο κάτοικο, να αποκτήσει οικογενειακό επώνυμο. Κρατώντας μόνο για τον εαυτό του το Ατατούρκ που σημαίνει Τούρκος. Αναβάθμισε την θέση της γυναίκας δίνοντας το δικαίωμα της ψήφου και επέτρεψε την εκλογή τους σε δημόσια αξιώματα. Το 1934 προτάθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το Νόμπέλ Ειρήνης.

«Ότι βλέπουμε στον κόσμο, είναι η δημιουργική δουλειά των γυναικών» – Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ


Το χρονικό της εισόδου στην Σμύρνη από τους Τούρκους θα αποτελεί πάντοτε κεφάλαιο ντροπής για το ανθρώπινο γένος

Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, άρχισαν να διαπράττουν λεηλασίες, φόνους και σφαγές του Ελληνικού και Αρμενικού πληθυσμού. Οι λεηλασίες και οι φόνοι εντάθηκαν και διήρκεσαν πολλές ημέρες. Κατά τα επεισόδια κατακρεουργήθηκε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος παραδόθηκε στον όχλο. Ο Αμερικάνος πρόξενος στη Σμύρνη, Τζορτζ Χόρτον έγραψε: “Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου από τη Σμύρνη, ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος.” Ο Κεμάλ Ατατούρκ πέθανε στο παλάτι του στην Κωνσταντινούπολη το 1938. Σήμερα θεωρείται εμβληματική μορφή και η προσβολή της μνήμης του είναι έγκλημα.

Γύρω στις 11 το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου του 1922 άκουσα από το δρόμο ουρλιαχτά τρομοκρατημένων ανθρώπων. Βγήκα στην εξώπορτα του προξενείου και είδα ένα πλήθος πανικόβλητων κατοίκων της πόλης να τρέχουν αλαφιασμένοι προς το προξενείο για να ζητήσουν άσυλο. Τους σταμάτησαν οι ναύτες που φρουρούσαν το οίκημα, αλλά ο κόσμος συνέχιζε να φωνάζει υστερικά. Έριξα μια ματιά από την ταράτσα του κτιρίου που είχε θέα σε όλη την προκυμαία και διαπίστωσα την αιτία που είχε προκαλέσει τον πανικό: ήταν το τουρκικό ιππικό». –  Τζορτζ Χόρτον,  Αθήνα 1992.

Σμύρνη
Πηγή εικόνας: https://slpress.gr/ |Συγκλονιστική εικόνας από την Σμύρνη που καίγεται. |

Ακολουθεί βίντεο σχετικά με την ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Διαβάστε επίσης  Ερμιτάζ: Όταν οι έννοιες μουσείο και έκθεμα συμπλέκονται


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Mustafa Kemal Atatürk. Aνακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/. Τελευταία πρόσβαση στις 7/10/2022.

Kemal Atatürk – president of Turkey. Ανακτήθηκε από https://www.britannica.com/.Τελευταία πρόσβαση στις 7/10/2022.

Biography of Atatürk. Ανακτήθηκε από https://www.ktb.gov.tr/. Τελευταία πρόσβαση στις 7/10/2022.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για