Τα κατοικίδια μας κάνουν καλύτερους (;)

“Οι άνθρωποι με απογοήτευσαν για αυτό πήρα σκύλο”

Οι άνθρωποι ως όντα κοινωνικά, επιδιώκουν τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τις κοινωνικές συναναστροφές. Είναι σε ένα μόνιμο κυνήγι της ευτυχίας, ενώ απώτερος σκοπός τους, ακόμη και ασυνείδητα, είναι να δώσουν και να πάρουν αγάπη. Άλλωστε η αγάπη είναι το πιο τρυφερό και αθώο συναίσθημα, σε ποιον δεν αρέσει να τον αγαπούν; Δυστυχώς, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και μερικές φορές το μόνο που σου μένει είναι μια πικρή γεύση απογοήτευσης στην άκρη της γλώσσας σου. Αυτό συμβαίνει διότι, μπορεί οι άνθρωποι να επιδιώκουν να γίνουν αγαπητοί, αλλά ταυτόχρονα είναι και πλάσματα εγωιστικά και κάποιοι βάζουν το συμφέρον τους πάνω από όλα, δεν λογαριάζουν ούτε φιλίες, ούτε έρωτες, ούτε συνεργασίες, ούτε τίποτα. Και εσύ στο τέλος μένεις στον άσσο καθώς έχεις δώσει όλη σου την αγάπη και την τρυφερότητα και δεν πήρες τίποτα πίσω, ή μάλλον πήρες αδιαφορία και προδοσία. Κάποιοι λένε, πως αν θες να μάθεις τι σημαίνει πραγματικά αγάπη πάρε σκύλο, και αυτό ίσως είναι το πιο σωστό ρητό.

Η δικιά μου τετράποδη οικογένεια

Μεγαλωμένη με κατοικίδια, έμαθα να τα αγαπώ να τα σέβομαι και να τα φροντίζω. Όχι μόνο τους σκύλους και τις γάτες, αλλά όλα τα ζώα, καθώς και εκείνα είναι ψυχούλες που ψάχνουν ένα χάδι, λίγο προσοχή και αγάπη, για να επιβιώσουν στον άδικο τούτο κόσμο. Όμως, γεγονός είναι ότι δεν μπορείς να έχεις για κατοικίδιο ένα λιοντάρι, ούτε μια τίγρη.
Τη σήμερον ημέρα, έχω τρία σκυλάκια, εκ των οποίων ο ένας είναι παππούς, ένα ημίαιμο λυκόσκυλο με χάσκι, και ίσως είναι το πιο ήσυχο σκυλί που έχεις δει ποτέ. Είναι το πρώτο σκυλί που αγάπησα, φρόντισα, τάισα και σίγουρα το πιο όμορφο, καθώς τα δύο διαφορετικά ματάκια του, το ένα μπλε και το άλλο καφέ, κάθε φορά που σε κοιτούν σε κάνουν να λιώνεις. Το δεύτερο σκυλάκι μου είναι ένα ημίαμο κοκεράκι, και ίσως είναι το πιο ζωηρό σκυλί που υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλό, έχει έναν απίστευτο χαρακτήρα, καθώς αγαπάει με όλη του την σκυλίσια καρδιά, που σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανθρώπινες.

Η σκυλίσια μας οικογένεια κλείνει με ένα ημίαιμο κοκονάκι, που είναι τόσο ζαβολιάρικο και κουτσομπόλικο, αλλά με ένα της βλέμμα και ένα γλείψιμο τα έχεις ξεχάσει όλα. Είναι σαν τις γιαγιάδες που κάθονται στα πεζοδρόμια και κοιτάνε ποιος θα περάσει και παρόλο που σε εκνευρίζουν το διασκεδάζεις και τις αγαπάς, καθώς χωρίς εκείνες η ζωή σου θα ήταν λίγο πιο άδεια και σίγουρα λιγότερο ενδιαφέρουσα.  Ταυτόχρονα, έχουμε μια πονηρή γατούλα, που μάλλον της ανήκει ο ρόλος της βασίλισσας του σπιτιού, καθώς μας κοιτάει όλους αφ’ υψηλού, αλλά και ένα ψαράκι που ζει πάνω από μια δεκαετία και μάλλον πρόκειται για βρικόλακα. Τα κατοικίδια αυτά είναι ολόκληρη η ζωή μου!

Διαβάστε επίσης  ''Εύθραυστα υλικά''

Η ανιδιοτελής και απέραντη αγάπη των τετράποδων φίλων

Παρόλο τις ζημιές, τα γαβγίσματα, τις γρατζουνιές, δεν θα τα άλλαζα με κανέναν, οι υγρές τους μύτες, τα πατουσάκια που ακούγονται στους διαδρόμους του σπιτιού κάθε φορά που περπατάνε, οι κουνιστές ουρές και οι μεγάλες γλώσσες τους είναι αυτές που μου έκλεψαν την καρδιά, και κάθε μέρα με κάνουν καλύτερη. Αυτά τα τετράποδα, μας αγαπάνε ό,τι και να κάνουμε, μας βάζουν πάνω από τον ίδιο τους τον εαυτό και σίγουρα πιστεύουν πως είμαστε ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να τους συμβεί. Δεν λογαριάζουν αν είμαστε πλούσιοι, επιτυχημένοι, και ούτε κοιτάνε να δουν αν έχουν κάποιο συμφέρον, καθώς μας αγαπάνε πραγματικά. Η επίδραση που έχουν σε εμάς και την ψυχολογία μας είναι μεγαλύτερη από ότι πιστεύουμε.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες, ενώ βοηθάνε σημαντικά τους ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η κατάθλιψη. Εκτός από την ευθύνη που συνεπάγονται, φέρνουν απεριόριστη αγάπη μέσα σε ένα σπίτι, καθώς δεν αγαπάνε με ωράριο αλλά ούτε και με ημερομηνία λήξης. Η αγάπη τους αυτή και η προσοχή που σου δίνουν σε κάνουν να δεις τη ζωή με ένα άλλο μάτι, πιο αισιόδοξο. Νοιάζονται για εσένα, καθώς μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα σου, και όταν θα είσαι εσύ αγχωμένος ή στεναχωρημένος, τότε θα είναι και αυτά ανήσυχα, καθώς θα φοβούνται μην πάθεις κακό.

Η ρουτίνα των ζώων ως θετικό για τον άνθρωπο

Ταυτόχρονα, λόγω της ρουτίνας που ακολουθεί το ζωάκι κάθε μέρα, δεν μπορείς να μείνεις όλη μέρα ξαπλωμένος στον καναπέ, αφήνοντας τον εαυτό σου να αγχώνεται για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει. Με την βόλτα του, θα βγαίνεις και θα παίρνεις καθαρό αέρα, θα μπορείς να βάλεις τις σκέψεις σου πιο εύκολα σε τάξη μετά, ενώ με το καθημερινό του παιχνίδι, θα γυρνάς στο σπίτι κουρασμένος, αλλά και γεμάτος αγάπη. Η επαφή με τους ανθρώπους θα είναι πιο εύκολη και ανέμελη, ειδικά με όσους έχουν και εκείνοι κατοικίδια. Αυτό συμβαίνει από τα πρώιμα στάδια της γνωριμίας σας διότι θα έχετε θέματα προς συζήτηση, και δεν θα έχεις να αγχώνεσαι για αυτό, ιδιαίτερα αν δεν είσαι κοινωνικός. Τέλος, είναι μια συντροφιά. Με ένα πλασματάκι στο σπίτι δεν θα νιώθεις ποτέ μόνος.

Διαβάστε επίσης  Θέλω να ζήσω ένα μεγάλο Έρωτα

Ένα σκυλάκι θα έρχεται και θα κουλουριάζεται στα πόδια σου όσο εσύ διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο, ενώ μια γατούλα θα κάθεται κάτω από τις κουβέρτες και θα γουργουρίζει. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γουργουρητό της γάτας είναι και «θεραπευτήριο» του ανθρώπου, καθώς μειώνει το στρες αλλά και την πιθανότητα εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Γεγονός είναι, ότι άμα θελήσεις να μιλήσεις σε κάποιον αυτά θα είναι εκεί και θα σου δώσουν όλη την προσοχή τους, ακόμα και αν δεν μπορούν να σου απαντήσουν. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι να τα βγάλεις από μέσα σου.

Παιδιά και κατοικίδια

Τα κατοικίδια κάνουν καλό και στα παιδιά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με σκύλο ή γάτα, φαίνεται πως είναι πιο κοινωνικά και αισιόδοξα, ενώ δεν φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες. Ξέρουν να παίζουν και να μοιράζονται, ενώ σέβονται περισσότερο αυτόν που έχουν απέναντι τους, είτε αυτός είναι άνθρωπος είτε είναι ζώο. Μαθαίνουν να αγαπούν με όλη τους την καρδιά, ενώ νοιάζονται για τους άλλους, καθώς τοποθετούν τον εγωισμό κατά μέρος. Επομένως, οι τετράποδοι φίλοι μας σίγουρα κάνουν καλό τόσο στην δικιά μας ψυχολογία, όσο και των παιδιών.

Η ευθύνη είναι μεγάλη, ένα νέο μέλος προστίθεται

Η ευθύνη που έχει ένα κατοικίδιο ωστόσο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αν πιστεύεις πως δεν μπορείς να του προσφέρεις ό,τι χρειάζεται, να του δίνεις προσοχή, να το φροντίζεις και γενικώς να το αντιμετωπίζεις ως ισότιμο μέλος της οικογένειας, καλύτερα άφησε το και υιοθέτησε όταν είσαι πραγματικά έτοιμος. Τα ζωάκια δεν είναι χριστουγεννιάτικο δώρο, και ούτε μπορείς την μια μέρα να τα έχεις πάνω στο κρεβάτι σου και την άλλη να τα εγκαταλείπεις μόνα και αβοήθητα στον δρόμο καθώς για εκείνα είναι σαν να χάνουν όλο τους τον κόσμο. Καλό και σωστό δεν είναι ούτε να τα κρατάς περιορισμένα σε ένα μπαλκόνι ή σε έναν κήπο δεμένα και περιορισμένα, να μην μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, ακόμα και να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά να είναι και εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Και αυτά φοβούνται και πονάνε όπως και εμείς. Επειδή είναι κατοικίδια ζωάκια δεν σημαίνει πως δεν έχουν αισθήματα !

Διαβάστε επίσης  Πισανίδης Αθανάσιος: "Το ουσιώδες λάθος που κάνει ένας κηδεμόνας ατομικά είναι ότι έχει περισσότερες προσδοκίες και απαιτήσεις από το ζώο"

Μην αγοράζεις φίλους, υιοθέτησε τους

Αν είσαι έτοιμος να αποκτήσεις ένα τετράποδο φίλο, και μπορείς να αναλάβεις και όλες τις ευθύνες του καθώς και να το φροντίζεις σαν παιδί σου, αφού ουσιαστικά παιδί σου είναι, τότε υιοθέτησε. Μην αγοράζεις. Τόσες αθώες ψυχούλες πεθαίνουν καθημερινά σε δρόμους και καταφύγια. Πλασμάτακια που μέχρι και την τελευταία στιγμή περιμένουν ένα χάδι, μια αγκαλιά, κάτι που θα τους δείξει πως οι άνθρωποι είναι καλοί, δεν είναι εκεί μόνο για να τα χτυπήσουν ή να τα διώξουν.

Δώσε και σε αυτά μια ευκαιρία. Τι και αν δεν είναι ράτσας; Η καρδιά τους θα είναι τόσο μεγάλη και η αγάπη τους για εσένα απέραντη, θα σε κοιτάνε και στα ματάκια τους θα καθρεφτίζεται η πανέμορφη και αγνή ψυχή τους. Θα είναι εκεί για εσένα, θα προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα όταν θα είσαι στις “μαύρες” σου. Οι φίλοι άλλωστε δεν αγοράζονται.

Είσαι έτοιμος να ανοίξεις την καρδιά σου και να δώσεις και να δεχτείς πολλή αγάπη;

Εσύ είσαι έτοιμος να βάλεις στο σπίτι σου ένα πλασματάκι το οποίο θα σου αλλάξει την ζωή και την κοσμοθεωρία σου προς το καλύτερο; Που θα σε κάνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Που θα είναι πάντα εκεί για εσένα και το πιο σημαντικό θα σου μάθει τι πραγματικά σημαίνει αγάπη; Αν ναι, τότε μάλλον θα σου ευχηθώ να σου ζήσει και πως ελπίζω να περάσετε μαζί τις πιο όμορφες στιγμές που έχεις ζήσει στην μέχρι τότε ζωή σου. Και να θυμάσαι πως για εσένα μπορεί να είναι ένα μέρος της ζωής σου, αλλά για αυτά είσαι όλη τους η ζωή!

Ονομάζομαι Φαίη και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός χαρακτήρας, που λατρεύει τον καφέ, τα ζώα και την φύση. Το γράψιμο για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης αλλά και διαφυγής από την καθημερινότητα. Για αυτό άλλωστε υποστηρίζω την φράση που είπε ο Αργεντινός συγγραφέας Χορχέ Λουίς Μπόρχες "Το γράψιμο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο"

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο