Κάθε εποχή έχει τη δική της χαρακτηριστική γεύση. Το φθινόπωρο είναι περίοδος προετοιμασίας για το χειμώνα, είναι το μεταβατικό στάδιο στη γαστρονομία από τα δροσερά αρωματικά πιάτα στα ζουμερά και πικάντικα. Μήλο, κανέλα, βούτυρο, τζίντζερ, φασκόμηλο, κάστανο και γλυκιά κολοκύθα γεμίζουν τον ουρανίσκο σε ποικίλες συνταγές. Σάλτσες και ζεστές σούπες δίνουν δειλά δειλά το παρόν ενισχύοντας τη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Τα φθινοπωρινά κρασιά με αρώματα κανέλας, βανίλιας σε μέτριο και ζουμερό σώμα είναι ιδανικοί συνδυασμοί για τα γλυκά και γεμάτα πιάτα της εποχής. Ένα ριζότο κολοκύθας με λουκάνικο ζητά ένα Viogner να το συνοδέψει.
Η αναζήτηση περιτριγυρίζεται σε κρασιά με σώμα και ένταση χωρίς τανίνες στο μέγιστο βαθμό. Κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι και έχουν αποκτήσει γεμάτη γεύση και πολύπλοκα αρώματα ακολουθούν πιστά το χαρακτήρα της εποχής. Τα φθινοπωρινά κρασιά συντροφεύουν ιδανικά τη γεύση μιας σάλτσας σε ζουμερά σουτζουκάκια και της κυριακάτικης μπριζόλας με μπαχαρικά.
Το Αγιωργίτικο είναι από τις πρώτες ποικιλίες που θα ταίριαζαν σε ένα τέτοιο τραπέζι και μια ερυθρή ζουμερή Νεμέα με φρούτο και ένταση είναι ιδανική.
ΘΕΜΕΛΙΟ ΝΕΜΕΑ RESERVE – ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ
Αγιωργίτικο με κόκκινο, ζουμερό, ισορροπημένο φρούτο, μόνο του ή συνοδεία καλομαγειρεμένων πιάτων. Σουτζουκάκια με γεμάτη σάλτσα με φρέσκιες τομάτες, μακαρόνια με κιμά και μοσχαράκι κοκκινιστό με κάστανα και μανιτάρια συνοδεύουν εξαιρετικά την ποικιλία.
TERROIR NEMEA – ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΪΩΆΝΝΟΥ
Πλούσιο άρωμα κόκκινων φρούτων, βανίλιας και γαρίφαλου. Ζουμερό με γλυκές τανίνες και και ένταση. Ιδανικοί συνδυασμοί του άκρως φθινοπωρινού κρασιού είναι το κυνήγι μαγειρεμένο με σάλτσες και τα πικάντικα κίτρινα τυριά.
Τα μπορντολέζικα ερυθρά κρασιά (που λέμε εμείς οι winelovers), δηλαδή κρασιά από τις ποικιλίες Cabernet sauvignon και Merlot, με ζουμερό φρούτο, πολυπλοκότητα και μαλακές τανίνες διεκδικούν άξια θέση στα φθινοπωρινά κρασιά.
LE MEDOC DE COS 2014 – COS D’ ESTOURNEL
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Το κρασί έχει κομψή φρεσκάδα, με τις τανίνες να μαλακώνουν μετά από 14 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Ένταση, πλούτος, βάθος, πολυπλοκότητα, θα απογειώσουν το μοσχαράκι με σάλτσα και το λουκάνικο σε εκδοχές κατσαρόλας.
ΚΙΚΟΝΕΣ ΙΠΠΕΑΣ- ΚΙΚΟΝΕΣ
Το χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Merlot, συναρπάζει με την ισορροπία φρούτου και βαρελιού, την βελούδινη τανική δομή και τη μεστή επίγευση. Ιδανικά χοιρινό ρολό γεμιστό με κιμά σε σάλτσα θα απογειώσει τη γεύση και το κυριακάτικο τραπέζι. Ακόμη φιλέτο με πιπεράτη σάλτσα και μυρωδικά θα ταιριάξει γάντι με το φθινοπωρινό μπορντολέζικο χαρμάνι.
Τα λευκά φθινοπωρινά κρασιά δεν μπορεί να είναι άλλα από το αγαπημένο Chardonnay, Viogner και το ελληνικό Βιδιανό.
CHARDONNAY- THE PARING
Από την Καλιφόρνια αυτό το βαρελάτο Chardonnay ξεχειλίζει πλούσιο και βουτυράτο χαρακτήρα. Ισορροπία και φρεσκάδα δεν λείπουν από την εν λόγω ετικέτα με αρώματα μελιού, βανίλιας, λεμονιού και ροδάκινου. Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και τα ριζότα με κρεμώδεις σάλτσες είναι συνδυασμοί που κερδίζουν τον ουρανίσκο πλάι στη κλασική εκδοχή της αγαπημένης ποικιλίας.
VIOGNIER ECLECTIQUE – ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
Η γαλλική ποικιλία Viogner σε ελληνική ετικέτα δεν μπορεί να λείπει από τα φθινοπωρινά κρασιά. Βουτυράτη-λιπαρή υφή και ισορροπία οξύτητας πλάι σε λευκές σάλτσες και πουρέ γίνονται ταιριαστό δίδυμο.
ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ,ΒΙΔΙΑΝΟ- ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ
Πολύπλοκα αρώματα και πλούσια γεύση από το νησί της Κρήτης. Και επειδή η μεγαλόνησος έχει να προσφέρει αυθεντική γαστρονομία, αρνάκι με λευκή σάλτσα και χόρτα είναι στις πρώτες επιλογές. Ακόμη κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα και μανιτάρια και μεγάλα ψάρια στέκονται επάξια δίπλα στην ποικιλία.