I’m dreaming of a white (wine) Christmas… λέει ο Michael Bublé και οι wine lovers αλλάζουμε σε ”wine” Christmas με τα κρασιά των γιορτών να είναι πρωταγωνιστές της γιορτινής ατμόσφαιρας.
Κρασί και φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Υπάρχουν ορισμένα που ταιριάζουν καλύτερα από κάποια άλλα και ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές, μπορούμε να αναδείξουμε τόσο το φαγητό όσο και το κρασί που το συνοδεύει, κάνοντας το γιορτινό μας τραπέζι ξεχωριστό. Ευτυχώς, καλό κρασί δεν σημαίνει απαραίτητα και ακριβό κρασί. Άρα δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μια περιουσία για να έχουμε νόστιμα κρασιά στο σπίτι για την οικογένεια και τους καλεσμένους μας. Οι φυσαλίδες είναι οι σταρ της βραδιάς και οι value for money επιλογές μας είναι ελληνικές!
ΑΚΑΚΙΕΣ ROSE SPARKLING, ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ
Με αρωματική φρεσκάδα και βελούδινο αφρισμό παράγεται από Ξινόμαυρο από τα κτήματα του Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.
AMALIA BRUT ΛΕΥΚΟ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Κομψό αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο με ανοιχτό χρώμα και λεπτές φυσαλίδες, αρώματα λεμονανθών και μελιού.
Για τα starters(ορεκτικά):
Ξεκινάμε με σούπες, πίτες , ποικιλίες τυριών-αλλαντικών, παναρισμένες πρώτες ύλες και τάρτες με λιπαρές υφές και διαφορετικές πρώτες ύλες από λαχανικά μέχρι λευκό κρέας. Από τις πρώτες μας επιλογές στα κρασιά των γιορτών δεν μπορούν να λείπουν τα Μοσχοφίλερα και τα Chardonnay, στις λευκές επιλογές, αλλά και τα orange κρασιά ή ακόμη και τα ερυθρά όπως το Pinot noir.
CHARDONNAY, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΙΡΛΕΜΗ
Πολυδένδρι Δομοκού – Φθιώτιδα, Chardonnay 100%
Λαμπερό χρώμα και τρομερή ισορροπία. Γεμάτο στο στόμα με δροσερή οξύτητα, κρεμώδη υφή και φρουτώδη επίγευση.
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Νεοχώρι Αρκαδίας – Mαντινεία, Μοσχοφίλερο 100%
Η κοφτερή οξύτητα της ποικιλίας σε συνδυασμό με την συμπύκνωση του φρούτου δίνουν ένα εντυπωσιακό λευκό κρασί. Ζουμερό στο στόμα, με μέτριο σώμα και λεμονάτη οξύτητα.
Και για τους τολμηρούς (και μερακλήδες) ένα πεντανόστιμο orange κρασί στη λίστα με τα κρασιά των γιορτών.
ΜΥΘΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ORANGE (ΒΙΟ, VΕGAN), ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΝΗ
Βιολογικός, Orange Ξηρός Οίνος, Δομοκός-Φθιώτιδα, Ροδίτης Αλεπού – Trebbiano
Μύτη πολύπλοκη, με ξηρούς καρπούς και κερήθρα μελιού σε απόλυτη αρμονία. Στόμα λιπαρό και στιβαρό με εμφανής τανικότητα να υπερτερεί της οξύτητας και το σύνολο οδηγεί σε επίγευση με διάρκεια.
Για το κυρίως:
Γαλοπούλα ή χοιρινό με λιπαρή γεύση, μυρωδικά και ίσως αποξηραμένα φρούτα. Ακόμη τηγανιά με μπαχαρικά και πράσινα μυρωδικά γεμίζουν το τραπέζι μυρωδιές και γεύσεις που απαιτούν ερυθρά ζουμερά και πικάντικα κρασιά. Γαλλικές ποικιλίες έχουν την τιμητική τους, Cabernet sauvignon, Merlot και Syrah. Ακόμη το αγαπημένο ελληνικότατο Αγιωργίτικο και οι φρουτώδεις εκδοχές του Ξινόμαυρου συμπληρώνουν τα ερυθρά κρασιά των γιορτών.
MERLOT, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Παρνασσός-Φθιώτιδα, Μerlot 100%
Πλούσιο, ζουμερό φρούτο με τραγανή οξύτητα και απόλυτα ισορροπημένο βαρέλι. Στο στόμα είναι πικάντικο με στρογγυλές τανίνες και επίγευση με γλυκά μπαχαρικά.
LEXIS NEMEA, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΙΑ
Νεμέα, Αγιωργίτικο 100%
Αρώματα από κεράσια, βύσσινα και δαμάσκηνα που συνδυάζονται πολύ ωραία με γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι πληθωρικό με ισορροπημένη οξύτητα, αισθητές στρογγυλές τανίνες και επίγευση βανίλιας.
Και το πιο ιστορικό κρασί των γιορτών είναι Μπουτάρη.
ΝΑΟΥΣΑ, ΜΠΟΥΤΑΡΗ
Νάουσα ΠΟΠ, Ξινόμαυρο 100%
Πλούσιο άρωμα από κόκκινα φρούτα, βατόμουρο και λιαστή ντομάτα. Στο στόμα έιναι πλούσιο με μαλακές τανίνες και γλυκά μπαχαρικά(από την παλαίωση) στο τελείωμά του.
Τέλος τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα, γλυκά με σοκολάτα, και σιροπιαστά κλείνουν το δείπνο. Τα γλυκά Μοσχάτα κρασιά της Σάμου, τα θρυλικά Vinsanto της Σαντορίνης και η κλασσική Μαυροδάφνη Πατρών αποτελούν το ιδανικό pairing.
SAMOS GRAND CRU, ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
Σάμος, Μοσχάτο Σάμου 100%
Από τα πιο γνωστά γλυκά κρασιά στη λίστα με τα κρασιά των γιορτών. Προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια και είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel. Στη μύτη το κρασί εκφράζει με απόλυτη επιτυχία τα χαρακτηριστικά αρώματα του Mοσχάτου. Στο στόμα είναι φρέσκο και ισορροπημένα γλυκό. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος 8°– 10°C.