Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, όπου πέρασε τα σχολικά του χρόνια και πλέον ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η ενασχόλησή του με το είδος του φανταστικού από μικρή ηλικία, όσον αφορά ταινίες, παιχνίδια και –φυσικά– βιβλία, τον ώθησε στο να ξεκινήσει να συγγράφει δικές του ιστορίες με γνώμονα τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. «Η Λάεεν και το Μεγαλείο της» είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, μια απόπειρα που έχει ξεκινήσει από τα σχολικά του χρόνια και έχει στόχο της να γίνει μια σειρά βιβλίων φαντασίας.
Όταν ξεκίνησε να συγγράφει ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος, είχε ως στόχο να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, κάτι δικό του που θα ήταν όσο γίνεται αποστασιοποιημένο από τις συμβατικές έννοιες του κόσμου του φανταστικού.
Ο συγγραφέας Άγγελος Αναγνωστόπουλος ήθελε να φτιάξει έναν φανταστικό κόσμο, με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τη δική του ιδιοσυγκρασία, με το ανάλογο βάθος που αρμόζει σε κάτι τέτοιο.
Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία των αγαπημένων του συγγραφέων, παίζει επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, ασχολείται με τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες.
Ο Άγγελος Αναγνωστόπουλος πιστεύει ότι η συγγραφή ενός βιβλίου είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, κοπιαστική έρευνα για τη γλώσσα, το ύφος και την οργάνωση των κεφαλαίων.
Για τον Άγγελο Αναγνωστόπουλο ο κόσμος της φαντασίας είναι ένας τόπος δημιουργικού παιχνιδιού , γι’ αυτό κατά τη συγγραφή του αρέσει να αφηγείται ιστορίες με τρόπο που αγαπά το κοινό.
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου
Τι σας ώθησε στη συγγραφή;
Ξεκίνησα να γράφω όταν μπήκα στο λύκειο. Είχε προηγηθεί ένα πολύ εποικοδομητικό καλοκαίρι, όσον αφορά τα αναγνώσματά μου αλλά και τις προσωπικές εμπειρίες που είχα αποκομίσει. Έχοντας διαβάσει το «Σιλμαρίλλιον» του Τ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, η φαντασία μου ξεκίνησε να δημιουργεί σενάρια: «Γιατί να μην φτιάξω κι εγώ τον κόσμο μου; Γιατί να μην γράψω δικές μου ιστορίες; Να μην έχω δικούς μου ήρωες, εχθρούς κλπ;». Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που με ανησυχούσαν, μέχρι να πάρω την απόφαση να ξεκινήσω να γράφω. Στην αρχή ασχολήθηκα με κάποιες βασικές αρχές κοσμοπλασίας, εφόσον θέλησα να φτιάξω έναν εξ ολοκλήρου δικό μου κόσμο. Γι’ αυτό είμαι σχεδόν σίγουρος πως ευθύνεται το «Σιλμαρίλλιον», μιας και ο αείμνηστος Τόλκιν περιγράφει τη δημιουργία της Άρντα στην αρχή του βιβλίου. Έπειτα δημιούργησα τους κύριους χαρακτήρες και τη βασική πλοκή. Τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους με το γράψιμο, αν και εύχομαι ορισμένες φορές να μην ήμουν τόσο βιαστικός με μερικά πράγματα, μιας και τα βρήκα μπροστά μου στις διορθώσεις που έκανα αφού ολοκλήρωσα την πρώτη γραφή.
Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Το έπος της Λάεεναρ».
«Το έπος της Λάεεναρ» είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Η Λάεεν και το μεγαλείο της». Η Λάεεναρ είναι μια από τις ηπείρους του κόσμου της Λάεεν, στην οποία λαμβάνει χώρα η πρώτη ιστορία που επέλεξα να διηγηθώ. Το βιβλίο αποτελεί στην ουσία του τον πρόλογο της τριλογίας που έπεται, εξού και η μικρή του έκταση, μιας και εξοικειώνει τον αναγνώστη με τις βασικές αρχές του κόσμου: το θεϊκό στοιχείο, τους λαούς, τα βασίλεια, το καλό, το κακό, τη μαγεία κ.α. Για να καταλάβετε, το ένα τρίτο το κειμένου ασχολείται με τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό Γκαράκουε και τους Άλλοιμε- τους ημίθεους που δημιούργησε για να τον βοηθήσουν στο έργο του. Έπειτα, ακολουθεί η ιστορία που προέκυψε από μια απότομη αλλαγή στη φυσική τάξη των πραγμάτων και επηρέασε ολόκληρη τη Λάεεναρ. Είναι η ιστορία που θέτει σε κίνηση όσα θα μας απασχολήσουν σε ολόκληρη τη σειρά, οπότε κρίνεται σημαντική για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα ο αναγνώστης.
«Η Λάεεν και το μεγαλείο της»: Μια σειρά βιβλίων είναι το όνειρό σας;
Το όνειρό μου είναι να καθιερωθώ ως συγγραφέας του φανταστικού, για αρχή στη χώρα μας και αν υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθώ το εξωτερικό εννοείται πως θα το κυνηγήσω και εκεί. «Η Λάεεν και το μεγαλείο της» είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Είναι επηρεασμένη από όλα τα ερεθίσματα που έχω δεχθεί από πολύ μικρή ηλικία, από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με φανταστικούς κόσμους μέχρι και σήμερα, γι’ αυτό και τη βλέπω ως μια πολύ αγνή και όμορφη, με τον τρόπο της, προσπάθεια. Ωστόσο, πιστεύω πως όταν με το καλό έρθει η ώρα να την κλείσω, με το τέταρτο βιβλίο, θα το κάνω με ευχαρίστηση. Προτιμώ να τελειώσει κάτι όμορφα, όπως ξεκίνησε, παρά να τραβήξει και να κουράσει τους αναγνώστες, αλλά κι εμένα. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχω στο μυαλό μου πολλές ιστορίες για να διηγηθώ στο κοινό, αν θέλει να τις διαβάσει.
Το φανταστικό είναι κάτι που σας συναρπάζει;
Το φανταστικό είναι αυτό που με βοηθάει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Είτε στη μορφή λογοτεχνίας, είτε ταινιών, σειρών, παιχνιδιών κλπ. Είναι κάτι που με κάνει να ελπίζω, να πιστεύω πως ο κόσμος μας δεν είναι τόσο άχρωμος και απελπιστικός, ότι είναι όμορφος, με τον δικό του τρόπο όπως όλοι αυτοί οι κόσμοι που έχουμε γνωρίσει ανά τα χρόνια στην ποπ κουλτούρα. Με συναρπάζει το φανταστικό, ναι, με ψυχαγωγεί και θεωρώ πως έχει να προσφέρει κάτι για τον καθέναν μας.
Έχετε σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία. Ασχολείστε με το αντικείμενο των σπουδών σας;
Είμαι προς το παρόν προπτυχιακός φοιτητής στο ΕΚΠΑ, στο τρίτο έτος των σπουδών μου. Όταν με το καλό αποφοιτήσω, σκοπεύω να συνδυάσω τη συγγραφή με τη δουλειά του αρχαιολόγου, αλλά ας μην προτρέχουμε, οι συνθήκες σε όλους τους χώρους καθημερινά αλλάζουν.
Πόσες φορές έχετε διαβάσει τον άρχοντα των δαχτυλιδιών; Ο Tolkien είναι το πρότυπό σας;
Μόνο μια φορά έχω διαβάσει τον Άρχοντα, πέρσι το καλοκαίρι μάλιστα, στα αγγλικά. Για κάποιον λόγο ξεκίνησα πρώτα με τις υπόλοιπες ιστορίες της Μέσης Γης. Έχω διαβάσει το μισό περίπου «Σιλμαρίλλιον» (λόγω ηλικίας μου φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο, σκοπεύω να το ξαναπροσπαθήσω), «Τα παιδιά του Χούριν», «Μπέρεν και Λούθιεν», μερικές από τις «Ατέλειωτες Ιστορίες» και τέλος την «Πτώση της Γκοντόλιν», επίσης στα Αγγλικά. Κάποια στιγμή θέλω να διαβάσω τη σειρά «Η ιστορία της Μέσης Γης», που προσφέρει μια πιο βαθιά ματιά στο έργο του Καθηγητή. Ο Τόλκιν είναι σίγουρα ο αγαπημένος μου συγγραφέας, ωστόσο η γραφή του για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται ξεπερασμένη. Έχει έρθει η ώρα για καινούρια πράγματα στον χώρο, που εμείς, η νέα γενιά συγγραφέων, μπορούμε να προσφέρουμε. Τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό προς τα έργα των κλασικών, τα αγαπάμε και με τα ερεθίσματα που μας έχουν δώσει χαράσσουμε τη δική μας πορεία.
Το εξώφυλλο του βιβλίου σας είναι προσεγμένο και καλαίσθητο. Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό για ένα βιβλίο;
Ναι, για το εξώφυλλο έχω ακούσει πράγματι πολύ καλά λόγια από όλους. Μου άρεσε γιατί πέρα από το όμορφο σχέδιο, το θεωρώ και συμβολικό για το περιεχόμενο του βιβλίου. Πιστεύω, κρίνοντας από τον εαυτό, πως το εξώφυλλο ενός βιβλίου είναι πολύ σημαντικό. Από αυτό εξαρτάται τις περισσότερες φορές το αν θα το γυρίσω για να διαβάσω το οπισθόφυλλο. Ό,τι τραβάει το μάτι, τραβά και το ενδιαφέρον.
Ποιος ήρωας σας σας μοιάζει και θα θέλατε να τον δώσετε περισσότερο χώρο ;
Δεν νομίζω πως μοιάζω σε κάποιον από τους χαρακτήρες μου. Σίγουρα έχω βάλει στοιχεία της προσωπικότητας μου στον καθέναν τους, αλλά δεν μπορώ να πω ότι κάποιος τους μου μοιάζει. Είναι όλοι φτιαγμένοι για έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη του όποιος διαβάζει το βιβλίο. Όσο για τον χώρο, θα ήθελα ενδεχομένως να αναπτύξω λίγο περισσότερο τον χαρακτήρα του Τούρναριν, Προστάτη των Ναράνταρ.
Ποιος είναι ο ρόλος του βιβλίου στις μέρες;
Το βιβλίο στις μέρες μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Σε έναν κόσμο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ψηφιακή εικόνα έχουν κυριαρχήσει (δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω), το να αφήνει κανείς τη φαντασία του να πλάθει αυτά που διαβάζει, είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο που σπανίζει. Πρέπει να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στα βιβλία και ιδιαίτερα από τις μικρότερες ηλικίες. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως υπάρχουν άνθρωποι στην ηλικία μου που τα απορρίπτουν εξ ολοκλήρου. Επίσης, καλό είναι να τονίσουμε πως πρέπει να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους έλληνες συγγραφείς. Δεν είναι σωστό, κατ’ εμέ, να τους κλείνουμε την πόρτα επειδή τους συγκρίνουμε με τους ξενόγλωσσους, τα βιβλία των οποίων έχουν ήδη γίνει best sellers στο εξωτερικό. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν φτάσει και μέχρι τη χώρα μας! Γιατί να μην δοθούν αντίστοιχες ευκαιρίες και τους έλληνες συγγραφείς;
Βρήκατε εύκολα εκδοτικό οίκο;
Η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, ειδικά από τη στιγμή που προηγουμένως δεν είχα καμία επαφή με τον εκδοτικό χώρο. Ας είναι καλά ο Κωνσταντίνος Πάτρας, ο ιδρυτής του blog “Manwe Stories by Konstantinos Patras”, που με καθοδήγησε προκειμένου να βρω μικρούς εκδοτικούς που θα έδιναν μια ευκαιρία στο βιβλίο μου. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι μεγάλοι εκδοτικοί στη χώρα μας δεν δίνουν ευκαιρίες σε ονόματα που δεν έχουν ξανακούσει. Και είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστούμε πως κι αυτοί είναι επιχειρηματίες και επενδύουν μόνο αν υπάρχει ασφάλεια.
Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;
Οποιοσδήποτε το θελήσει μπορεί να με βρει στο Facebook, είτε στο προσωπικό μου προφίλ είτε σε εκείνο της σελίδας του βιβλίου μου. Το ίδιο ισχύει και για το Instagram. Επίσης, περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μου μπορείτε να βρείτε στο e-shop των Εκδόσεων Ελκυστής και ποικίλες κριτικές στο Goodreads.
Ευχαριστούμε πολύ τον Άγγελο Αναγνωστόπουλο για το φωτογραφικό υλικό.
Άγγελος Αναγνωστόπουλος
Facebook profile της σελίδας «Η Λάεεν και το μεγαλείο της»:
Προσωπικό Instagram profile:
Instagram profile της σελίδας «Η Λάεεν και το μεγαλείο της»:
«Το έπος της Λάεεναρ» στο e-shop των Εκδόσεων Ελκυστής: