Ενόλα Χολμς: Η ανένταχτη αδελφή του θρυλικού ντετέκτιβ σε μια σειρά βιβλίων που θα σε συναρπάσει

Ενόλα Χολμς
Πηγή: amazonaws.com

Η μυστηριώδης αδελφή του Σέρλοκ Χολμς μας συστήνεται μέσα από την ομώνυμη σειρά βιβλίων της Νάνσι Σπρίνγκερ καθώς και μέσα από δύο ταινίες του Netflix. Ποια είναι όμως η ιστορία της Ενόλα Χολμς, πώς συνδέεται με το σύμπαν του Σέρλοκ και πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν;

Οικογένεια Χολμς

Ο διαβόητος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς είναι μεν διάσημος για τη λύση μυστηριωδών εγκλημάτων, ωστόσο τα βιβλία του  σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δεν εμβαθύνουν στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Με εξαίρεση την αναφορά στην Ειρήνη Άντλερ (την οποία ο Χολμς αναφέρει ως «η Γυναίκα»), οι αναφορές στην προσωπική του ζωή είναι σπάνιες.

Η μοναδική άλλη φορά που γίνεται αναφορά σε κάποιο οικείο πρόσωπο του Σέρλοκ Χολμς –εκτός από τον φίλο και συνεργάτη του δόκτωρ Γουάτσον– είναι για τον κατά αρκετά χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του, Μάικροφτ Χολμς. Ο Μάικροφτ εργάζεται σε υψηλό κυβερνητικό πόστο και αποτελεί τακτικό μέλος της Διογένειας Λέσχης, μιας λέσχης ανδρών της καλής κοινωνίας. Τα μέλη της, σύμφωνα με τον Σέρλοκ Χολμς στην ιστορία Έλληνας Διερμηνέας, είναι οι πλέον ακοινώνητοι άντρες της πόλης.

Νάνσι Σπρίνγκερ: Η πένα πίσω από την Ενόλα Χολμς

Νάνσι Σπρίνγκερ
Πηγή: nancyspringer.com

Περίπου 130 χρόνια αφότου ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημιούργησε τον Σέρλοκ Χολμς, η Αμερικανίδα συγγραφέας Νάνσι Σπρίνγκερ (Nancy Springer) δημιούργησε την Ενόλα Χολμς.

Advertisements
Ad 14

Η Ενόλα συνιστά δημιούργημα της Σπρίνγκερ και δεν αναφέρεται πουθενά στα γραπτά του Κόναν Ντόιλ. Έχει φυσικά επηρεαστεί βαθιά από το σύμπαν του Σέρλοκ και την προσωπικότητα του ιδιόρρυθμου Βρετανού ντετέκτιβ. Η συγγραφέας σκέφτηκε να την κάνει να έχει γεννηθεί είκοσι (20) ολόκληρα χρόνια έπειτα από τον Σέρλοκ, κάτι που αποτελούσε σκάνδαλο για μια γυναίκα της Βικτωριανής εποχής.

Διαβάστε επίσης  Άνθρωποι και βιβλία: Σχέση φθαρτή ή αναλλοίωτη στο χρόνο;

Ενόλα Χολμς: Επιστημονική περντιτόριαν και εκκολαπτόμενη φεμινίστρια

Η Ενόλα μεγαλώνει ελεύθερα και με παιδεία υψηλού επιπέδου στο Βέρνετ Χολ, στην αγγλική επαρχία. Με τη μόρφωση και διαπαιδαγώγησή της ασχολείται η μητέρα της, Γιουντόρια Βέρνετ Χολμς. Η Ενόλα ανατρέφεται να αμφισβητεί όλα όσα οι άλλοι θεωρούν δεδομένα τόσο επιστημονικά όσο και κοινωνικά. Ειδικότερα, η μόρφωσή της περιλαμβάνει πολλή εξερεύνηση στο κτήμα της οικογένειας, σωματική άσκηση και μελέτη των κλασικών, κάτι που έπειτα την οδηγεί στο να βρει το κάλεσμά της: να βρίσκει πράγματα και ανθρώπους που έχουν χαθεί εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους. Να γίνει δηλαδή μια επιστημονική περντιτόριαν.

Σε μια κοινωνία που καταπιέζει τις γυναίκες η Γιουντόρια Βέρνετ Χολμς ανατρέφει την Ενόλα τελείως «ανορθόδοξα». Της μαθαίνει να κάνει ποδήλατο, να φορά άνετα και πρακτικά ρούχα, να διαχειρίζεται μόνη της καταστάσεις και να έχει πίστη στον εαυτό της θεωρώντας τις σχέσεις με τους άντρες συμπλήρωμα κι όχι μοναδική πηγή ευτυχίας και πραγμάτωσης. Η Ενόλα, με το παράδειγμα της μητέρας της, μεγαλώνει ως μια εκκολαπτόμενη σουφραζέτα, κάτι σκανδαλώδες για την εποχή.

Απεικόνιση στη δημοφιλή κουλτούρα

Η πρώτη ταινία με την Ενόλα έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix το 2020 και η δεύτερη ανέβηκε το 2022. Η πρώτη μεταφορά των περιπετειών της κινήθηκε με βάση τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς Η υπόθεση του χαμένου μαρκήσιου και Η υπόθεση της αριστερόχειρης λαίδης, ωστόσο έγιναν αλλαγές σε αρκετά σημεία. Με τη Millie Bobby Brown (Stranger Things, Godzilla: The King of Monsters) στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ηρωίδα απέκτησε μεν αδιαμφισβήτητη γοητεία, έχασε ωστόσο στο κομμάτι της αντίστασης στις συμβάσεις.

Διαβάστε επίσης  Ο Μιχάλης Μαλανδράκης δυναμώνει την ένταση
Ενόλα ταινία
Πηγή: ign.com

5+1 λόγοι που θα λατρέψεις τα βιβλία με την Ενόλα Χολμς

Οι περιπέτειες της Ενόλα Χολμς ξετυλίγονται σε μια σειρά οχτώ (8) βιβλίων με λαχταριστά, ζωηρόχρωμα εξώφυλλα. Από αυτά, τα έξι (6) έχουν ήδη μεταφραστεί στα ελληνικά με τους εξής τίτλους: Η υπόθεση του χαμένου μαρκήσιου, Η υπόθεση της αριστερόχειρης λαίδης, Η υπόθεση της αλλόκοτης ανθοδέσμης, Η υπόθεση της παράξενης ροζ βεντάλιας, Η υπόθεση του κρυπτικού κρινολίνου και Η υπόθεση του τσιγγάνικου αποχαιρετισμού. Τα υπόλοιπα δύο (2) εκδόθηκαν μέσα στο 2021 στα αγγλικά και αναμένεται να μεταφραστούν.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κάνουν τα βιβλία της Ενόλα τόσο αγαπητά;

1. Η λιτή αλλά ζωντανή γραφή της Νάνσι Σπρίνγκερ με τις σύντομες και περιεκτικές περιγραφές, συνδυάζει δράση και όμορφες ιδέες. Επίσης, ζωντανεύει μοναδικά την Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία του 1889 υπό την οπτική μιας νεαρής, δραστήριας αλλά και μεγαλωμένης στην επαρχία κοπέλας.

2. Ο δυναμισμός και η εξυπνάδα της Ενόλα μαγεύουν μέσα από τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και πνευματώδεις εσωτερικούς μονολόγους της ηρωίδας. Οι προσωπικές της ανησυχίες, τα πνευματικά της ενδιαφέροντα (αποκρυπτογράφηση, μελέτη φυτών και λουλουδιών) και η κοινωνική της δράση (απονομή δικαιοσύνης, αλτρουιστική και φεμινιστική δραστηριοποίηση) την καθιστούν αξέχαστη και άκρως διασκεδαστική.

3. Η ευρηματικότητα της Ενόλα στην επίλυση υποθέσεων που ακόμη και ο φτασμένος αδελφός της Σέρλοκ Χολμς δε μπορεί να προσεγγίσει. Από αλλόκοτες ανθοδέσμες μέχρι κρινολίνα που κρύβουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, η Ενόλα πάντοτε εκπλήσσει με την διορατικότητα, τη διαίσθηση όσο και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης της.

4. Το κοινωνικό σχόλιο της Νάνσι Σπρίνγκερ μέσα από την Ενόλα είναι πετυχημένο όσο και αληθοφανές. Η ηρωίδα, παρότι διακρίνεται από αίσθημα του δικαίου, αλτρουιστική διάθεση και φεμινιστικές πεποιθήσεις, παραμένει ένα κορίτσι δεκατεσσάρων (14) ετών που μεγάλωσε υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις. Οι συνθήκες όμως την αναγκάζουν να μεγαλώσει απότομα και να διαπιστώσει καλύτερα τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις που επικρατούν καθώς και πόσο ευνοημένη υπήρξε.

Διαβάστε επίσης  Ημέρα Βιβλίου: διαβάζω κι αλλάζω!

5. Η τόσο όμορφη αλλά και λιγάκι άβολη σχέση της Ενόλα με τον αδελφό της Σέρλοκ, οι διασκεδαστικές «συγκρούσεις» τους και η σκιαγράφηση ενός πιο ανθρώπινου Σέρλοκ Χολμς.

5+1.Οι πάντα γαργαλιστικές λεπτομέρειες των ενδυμάτων που φορά η Ενόλα σε κάθε μεταμφίεσή της και η ίδια η μεθυστική χαρά της μεταμφίεσης.

Επίλογος

Αν και απευθύνονται κυρίως στο εφηβικό κοινό, τα βιβλία της Ενόλα Χολμς μπορούν να διαβαστούν εξίσου ευχάριστα και από ενήλικες. Γενικώς, προτείνονται σε όσους και όσες επιθυμούν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό, ανάλαφρο και διασκεδαστικό με μια ιδέα κλασικού.

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της