Οι Σουφραζέτες στη μικρή οθόνη

Πηγή εικόνας: anoticiarte.com

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε σειρές οι οποίες έχουν ως κεντρικό θέμα τις Σουφραζέτες ή όπου γίνεται πιο έμμεση αναφορά στο Κίνημα των Σουφραζετών μέσα από κάποιον χαρακτήρα της σειράς.

 Περί τα μέσα του 19ου αιώνα οι γυναίκες είχαν ήδη ξεκινήσει να διεκδικούν δικαιώματα και ειδικότερα το δικαίωμα να ψηφίζουν όπως οι άρρενες συμπολίτες τους. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες όμως στις αρχές του 20ου αιώνα δεν έφεραν αξιόλογα αποτελέσματα για το φεμινιστικό κίνημα και την απόκτηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, οπότε οι Σουφραζέτες αποφάσισαν να δράσουν πιο δυναμικά. Το 1912 επιτέθηκαν με πέτρες σε καταστήματα αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου δημιουργώντας σάλο στην Αγγλία αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Πολλές από αυτές φυλακίστηκαν και η δράση τους ανακόπηκε με το ξεκίνημα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό όμως δε σήμανε το τέλος του Κινήματος των Σουφραζετών. Αντίθετα, το 1918 πέρασε η Νομοθετική Πράξη της Εκπροσώπησης των Πολιτών, που έδινε δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες άνω των 30 με τα ελάχιστα κριτήρια περιουσίας. Δέκα χρόνια αργότερα η Νομοθετική Πράξη Εκπροσώπησης του 1928 έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες άνω των 21 ετών, φέρνοντας τις γυναίκες στην ίδια θέση με τους άντρες όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου.

Σε ποιες σειρές όμως συναντάμε Σουφραζέτες;

Advertisements
Ad 14

Shoulder to Shoulder (1974)

Σουφραζέτες
Πηγή: historytoday.com

Η μίνι σειρά βρετανικής παραγωγής του BBC «Shoulder to Shoulder» είναι από τις ελάχιστες δραματικές σειρές που έχουν ως κεντρικό θέμα τους το Κίνημα των Σουφραζετών. Ειδικότερα, μας παρουσιάζει την ιστορία των ακτιβιστριών της οργάνωσης «Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών» («Women’s social and political union), που ιδρύθηκε το 1903 από την Έμελιν Πάνκχερστ (Emmeline Pankhurst) στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Οι αγώνες των Σουφραζετών για να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από έξι δυνατά επεισόδια.

Διαβάστε επίσης  Οι αγαπημένες σειρές των διασήμων

Mr Selfridge (2013-2016)

Σουφραζέτες
Πηγή: armchairanglophile.com

Η δραματική σειρά εποχής «Mr Selfridge» έχει στο κέντρο της το ξεκίνημα και την καθιέρωση του πολυκαταστήματος Selfridge στην οδό Oxford του Λονδίνου. Ο αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής του πολυκαταστήματος, Harry Selfridge αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της σειράς. Μέσα από τα 40 επεισόδια της σειράς βλέπουμε πώς το δαιμόνιο επιχειρηματικό μυαλό του «διαβάζει» την εποχή του (αρχές 20ου αιώνα), τις αλλαγές και τις ανάγκες της για να κάνει το πολυκατάστημα Selfridge μοναδικό και άκρως ελκυστικό.

Μία από τις κοινωνικές αλλαγές τις οποίες «διάβασε» ο Harry Selfridge λοιπόν ήταν και η αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Το μαγαζί του είναι ανοιχτό και φιλικό για τις γυναίκες, κάνοντάς τες να νιώθουν πιο «ελεύθερες» φροντίζοντας περισσότερο τους εαυτούς τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως στη σειρά «Mr Selfridge», πολλές γυναίκες είναι Σουφραζέτες ή υποστηρίζουν το Κίνημα των Σουφραζετών, όπως κι ο ίδιος ο Harry. Στο πολυκατάστημα Selfridge οι γυναίκες όχι μόνο νιώθουν άνετα να κάνουν τα ψώνια τους αλλά και να συντηρούν τους εαυτούς τους ή να ανέρχονται σε θέσεις εξουσίας.


Cable Girls/Las chicas del cable (2017-)

Σουφραζέτες
Πηγή: tunefind.com

Το «Las chicas del cable» είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια του Netflix, κι αυτό γιατί μας ταξιδεύει στην Ισπανία της δεκαετίας του 1920 μέσα από τις ιστορίες τεσσάρων (4) συνηθισμένων όσο και μοναδικών γυναικών. Οι γυναίκες αυτές ξεκινούν να εργάζονται σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ισπανία και καθώς ξεδιπλώνονται οι προσωπικές τους ιστορίες γίνεται εμφανής η σύγκρουσή τους με το μοντέλο γυναίκας που επικρατούσε μέχρι τότε στην ισπανική κοινωνία, όπου η γυναίκα στηριζόταν στον άντρα για την επιβίωσή της.

Διαβάστε επίσης  Gen V ή αλλιώς… η Gen Z του τρελού σύμπαντος του The Boys

Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, οι γυναίκες της σειράς «Las chicas del cable» πάνε κόντρα στο κατεστημένο και υποστηρίζουν με τον τρόπο τους τα κεκτημένα του Κινήματος  των Σουφραζετών.


Parade’s End (2012)

Σουφραζέτες
Πηγή: pinterest.com

Η μελαγχολική μίνι δραματική σειρά «Parade’s End» μας βυθίζει στην εσωτερική μάχη του συντηρητικού Άγγλου αριστοκράτη Christopher Tietjens, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο (2) γυναίκες: την άπιστη σύζυγό του Sylvia και την γλυκιά Σουφραζέτα Valentine. Το ειδύλλιο μεταξύ του Christopher και της Valentine ανθίζει εν μέσω του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, με την Valentine να δείχνει την φεμινιστική της δράση σε κάποια σημεία της ιστορίας, χωρίς όμως να υπάρχει εστίαση στο Κίνημα των Σουφραζετών.

 

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για