Το Χρυσό Κλουβί: γιατί όταν ζήσεις σε αυτό, βιώνεις μόνο μαύρο;

Το χρυσό κλουβί
Πηγή εικόνας: vradini.gr, Το χρυσό κλουβί 

Περιγραφή Βιβλίου

Το Χρυσό Κλουβί της Camilla Lackberg, σε μετάφραση του Γρηγόρη Κονδύλη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο της διλογίας –Η Διλογία της Φέι–, η οποία ολοκληρώνεται με το μυθιστόρημα Ασημένια Φτερά. Η προσέγγιση και η περιγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι απλή, καθώς μαστίζουν η βία και τα πληγωμένα αισθήματα, αποκαλύπτοντας τις πιο σκοτεινές και μύχιες πτυχές ενός ανθρώπου. Σε αυτό το μυθιστόρημα, η συγγραφέας επιλέγει δύο βασικούς πρωταγωνιστές, τη Φέι και τον Τζακ, ένα φαινομενικά ιδανικό ζευγάρι, μέσα από το οποίο αντανακλάται ένα σοβαρό ζήτημα της εποχής: η ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση. Ιδιαίτερα με την έντονη αντίδραση της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, το κίνημα #MeToo που αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, αλλά και το αδιαμφισβήτητο θάρρος πολλών γυναικών να μοιραστούν τα βιώματά τους από κακοποιητικές συντρόφους ή γονείς, το βιβλίο αυτό μοιάζει περισσότερο πραγματικό συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες που η σιωπή αποτελούσε την πάγια τακτική σε αυτά τα ζητήματα.

Στο Χρυσό Κλουβί κυριαρχεί το γυναικείο στοιχείο, όπου η Lackberg παρουσιάζει κλιμακωτά την πορεία μιας γυναίκας, που ξεκινάει από την πτώση και διαβαίνει ένα μονοπάτι γεμάτο πόνο και τρωτά σημεία, σε ένα σχεδόν άπιαστο όνειρο για την ευτυχία. Όταν, όμως, φτάσει στον πάτο και την προδώσουν με τον χειρότερο τρόπο, επιστρέφει πιο δυνατή και το παιχνίδι είναι πια δικό της. Διεκδικεί, πετυχαίνει και προστατεύει ό,τι έχει πραγματική αξία.

Το Χρυσό Κλουβί είναι μόνο περιτύλιγμα και σαν τολμήσει να διαπεράσει κανείς το κατώφλι του, η καταστροφή είναι μονόδρομος. Υπάρχει μία διαρκής πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, η οποία φαίνεται άνιση στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Μοιάζει περισσότερο με το Κουτί της Πανδώρας: αν μια φορά το ανοίξεις, αποκαλύπτονται όλα τα δεινά που μπορούν να καταστρέψουν κάθε τι καλό υπάρχει γύρω.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Πηγή εικόνας: metaixmio.gr

Η πλοκή του βιβλίου

Η Φέι είναι μια κοπέλα που ζει σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας, τη Φιελμπάκα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της είναι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς μεγαλώνει σε ένα τοξικό περιβάλλον από το οποίο απουσιάζει παντελώς η οικογενειακή θαλπωρή σε αντιδιαστολή με την κακοποίηση και τον εκφοβισμό που κυριαρχούσαν στο σπιτικό τους. Δυστυχία, απώλειες και μια ενδόμυχη ανάγκη για κάτι καλύτερο είναι όσα ωθούν τη Φέι να εγκαταλείψει το ψαροχώρι της και να φύγει για τη Στοκχόλμη. Εκεί ξεκινάει τις σπουδές της στα Οικονομικά και μαζί με την κόλλητή της φίλη, Κρις, μοιράζονται όνειρα, μυστικά και μια καθημερινότητα διαφορετική από εκείνη που είχε συνηθίσει. Η Κρις είναι η φίλη που πάντοτε την ενθαρρύνει και θαυμάζει την εξυπνάδα και την οξυδέρκεια που διακατέχει τη Φέι στα οικονομικά και ό,τι αφορά το business.

Διαβάστε επίσης  Η αξία της ανάγνωσης και της γραφής
Advertisements
Ad 14

Σε αυτό το στάδιο της ζωή της γνωρίζει και τον μεγάλο της έρωτα, τον Τζακ, ο οποίος θα καταλήξει να γίνει η μεγαλύτερή της καταστροφή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η Φέι γοητεύεται πολύ γρήγορα από εκείνον, καθώς αποτελεί έναν ενδελεχή συνδυασμό ανάμεσα σε ελκυστική εμφάνιση και μυστηριώδη εσωτερικό κόσμο. Μορφωμένος, δυναμικός και ανεξάρτητος, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση την κακή εικόνα του πατέρα της. Είναι ο άνθρωπος που θα παντρευτεί και μαζί του θα αποκτήσει μια κόρη, τη Ζιλιέν. Ο Τζακ κυνηγάει την καριέρα, το χρήμα και τη δόξα και έχει αφοσιωθεί πλήρως στον σχεδιασμό μιας δικής του εταιρείας, που θα τον κάνει διακεκριμένο ηγέτη στον κλάδο του. Τα καταφέρνει. Γίνεται περιζήτητος, γοητεύει στο πέρασμά του και ξέρει πως μπορεί να διεκδικήσει ό,τι επιθυμήσει. Εξασφαλίζει στην οικογένειά του ένα άνετο μέλλον: οικονομική άνεση, ακριβές διακοπές και μια πολυτέλεια που πιο συχνά ζηλεύει κανείς παρά απολαμβάνει.

Ωστόσο, η νέα ζωή στη Στοκχόλμη μοιάζει πολύ ιδανική για να είναι αληθινή και είναι νωρίς ακόμα για happy end.

Όταν η Φέι πιστεύει πως έχει γνωρίσει την αληθινή ευτυχία και έχει δημιουργήσει μια σταθερά στη ζωή της, η πραγματικότητα ξεκινά σταδιακά να τη συνθλίβει. Στην αρχή δεν αντιλαμβάνεται το domino της καταστροφής που έπεται, καθώς τα αισθήματά της για τον Τζακ, καθαίρουν τα red flags που τον περιτριγυρίζουν.

 

«Όλες οι γυναίκες, όσο πλούσιες και επιτυχημένες κι αν ήταν, είχαν εξαπατηθεί στη ζωή τους από κάποιον άντρα… Κι ωστόσο, συγκρατιόνταν. Έσφιγγαν τα δόντια. Έδειχναν ανωτερότητα…»

 Τα πραγματικά προβλήματα ξεκινούν, όταν ακόμα ο Τζακ εργαζόταν για την ίδρυση της εταιρείας του και σκόπευε να ταξιδέψει στον εξωτερικό, γιατί τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εξαρχής υπολόγιζε. Η Φέι, μη μπορώντας να διανοηθεί μια ζωή μακριά του, τον στηρίζει οικονομικά, παρατάει τη σχολή της και ασχολείται με τα οικιακά. Στο άκουσμα αυτών των συνθηκών, η Κρις αντιδράει, διαφωνώντας με τις επιλογές της Φέι. Προσπαθεί να της υπενθυμίσει όλα όσα έχει καταφέρει, όσα ονειρεύτηκε και ότι η απόφασή της είναι λάθος. Η Φέι, όμως, είναι προσκολλημένη στον Τζακ και για πολύ καιρό θα κάνει πέρα όποιον διανοηθεί να εκφέρει άποψη για τις επιλογές της.

Τα χρόνια περνάνε και το μοτίβο της ζωής της περιορίζεται στο σπίτι, στη φροντίδα του παιδιού και τις μονόπλευρες προσπάθειες να ευχαριστήσει έναν σύζυγο, που είναι συστηματικά απών. Ραντεβού που ακυρώνονται, μοναχικά βράδια, νεύρα και αδιαφορία. «Είναι πιεσμένος με τη δουλειά», «Όλα για εμάς τα κάνει, για να μη μας λείψει τίποτα». Αυτές είναι οι απαντήσεις που επαναλαμβάνει η Φέι, προκειμένου να πείσει τον εαυτό της ότι η συμπεριφορά του Τζακ δε σημαίνει έλλειψη αγάπης και αδιαφορίας για την οικογένειά του. Άραγε, μπορεί κανείς να βάλει pause στην αγάπη και τη φροντίδα;

Διαβάστε επίσης  Τα βιβλία του "φαινομένου" Colleen Hoover

 

«… Έδιναν τόπο στην  οργή όταν εκείνος τους φερόταν υποτιμητικά. Γιατί έτσι έκαναν οι γυναίκες. Έστρεφαν την οργή τους προς τα μέσα. Προς τον εαυτό τους. Δεν ύψωναν το ανάστημα και δεν κραύγαζαν ζητώντας δικαιοσύνη. Γιατί τα καλά κορίτσια δεν αντιδρούν. Τα καλά κορίτσια δεν σηκώνουν τον τόνο της φωνής. Και αυτό ήταν κάτι που το μάθαιναν από μικρές.»

 

Μία μόνο στιγμή αρκεί για τη Φέι, ώστε να αλλάξει όλη η κοσμοθεωρία της και η πραγματικότητα να την κρούσει αλύπητα. Η απιστία του συζύγου της τη διαλύει και κάνει την ψυχή της να πονέσει. Νιώθει προδοσία, απόγνωση, αλλά κυρίως ταπείνωση. Όσα έκανε για να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της δεν ήταν ποτέ αρκετά, γιατί ο Τζακ ποτέ δεν την αγάπησε πραγματικά. Τη διώχνει από το σπίτι και κρατάει το παιδί μακριά της. Η Φέι καταφεύγει στον μοναδικό άνθρωπο που τη νοιάζεται πραγματικά και που, όμως, είχε αδικήσει και περιφρονήσει περισσότερο. Την Κρις. Η φίλη της που δεν ανέχεται το δράμα της και ξέρει πως ο Τζακ υπήρξε μόνο εμπόδιο στη ζωή της και ξόδεμα πολύτιμου χρόνου και ενέργειας, της μιλάει με τρόπο που τη συνεφέρει.

Η Φέι παίρνει τη ζωή στα χέρια της και γίνεται ξανά η γυναίκα που υπήρξε χωρίς τον Τζακ και που η απιστία του δεν ήταν αρκετή, για να την διαλύσει. Επιστρέφει στη δουλειά, διαβάζει την επικαιρότητα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και την επιχειρηματικότητα και παράλληλα στήνει τη δική της εταιρεία. Η Φέι θα κάνει τη μεγαλύτερη κίνηση ματ, έχοντας απομυθοποιήσει εντελώς τον Τζακ.

Δημιουργεί μία «αυτοκρατορία», γίνεται ιδρύτρια μιας επιτυχημένης εταιρείας, όπου δραστηριοποιείται στον τομέα της ομορφιάς. Ο Τζακ έχοντας θαμπωθεί από τη νέα εικόνα της πρώην συζύγου του, πλέον είναι εκείνος που παρακαλάει για λίγη προσοχή. Και πλέον το παιχνίδι είναι με το μέρος της Φέι, πανηγυρικά.

Ωστόσο, μία ακόμα ανακάλυψη για τον Τζακ, θα κάνει τη Φέι να τιμωρήσει μια για πάντα τον πρώην σύζυγό της. Διαπιστώνει κάπως τυχαία ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν αδιάφορο και χειριστικό άνθρωπο, αλλά τα σκοτάδια του είναι επικίνδυνα, είναι τρομακτικά. Η τιμωρία που του επιφυλάσσει είναι το ακριβώς αντίθετο της ζωής που είχε. Θα τον εκδικηθεί, παίρνοντας τον Νόμο στα χέρια της, αναίμακτα, αθόρυβα.

 

«Η εκδίκηση μιας γυναίκας είναι όμορφη και σκληρή.»

Διαβάστε επίσης  Zorba the Greek: Ο πανεπιστημιακός Θ. Αγάθος μας μιλά για την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου

 

Το χρυσό κλουβί
Πηγή εικόνας: metaixmio.gr, Το χρυσό κλουβί 

Αντί επιλόγου

Η Φέι κατάφερε να ξεφύγει από τον βούρκο της δυστυχίας και να γλιτώσει από μία κατάσταση που στην καλύτερη περίπτωση ήταν τοξική. Για πολλά χρόνια είχε δίπλα της έναν άνθρωπο χειριστικό, συναισθηματικά μη διαθέσιμο και στην πορεία διαπίστωσε πως ήταν και κακοποιητικός. Όμως, όφειλε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της· να πετύχει, δηλαδή, τους επαγγελματικούς στόχους της, να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία, να βασιστεί στις δυνάμεις της.

Η μακροχρόνια κοινή πορεία της με τον πλέον ακατάλληλο άνθρωπο, την αποδυνάμωσε και την έκανε να χάσει την αυτοεικόνα της για όσα πίστευε και για όσα ήθελε να γίνει στη ζωή της. Μόλις, όμως, συνήλθε από τον λήθαργο της παραπλάνησης και αντίκρισε το πραγματικό πρόσωπο του Τζακ, αποδείχθηκε πως η Φέι συνειδητοποίησε τη διαφορά ανάμεσα σε μια υγιή και σε μια τοξική και κακοποιητική σχέση:

Είναι εντάξει:

  • να θέλεις να πετύχεις επαγγελματικά
  • να θέλεις την προσοχή και τη φροντίδα του άλλου
  • να θέτεις και να εκφράζεις τα όριά σου

Δεν είναι εντάξει:

  • όταν σε χειραγωγεί
  • όταν σε υποτιμάει και μειώνει τις ικανότητες και το ποιόν σου
  • όταν χρησιμοποιεί τις προσβολές, για να σου αποδείξει ότι έχει δίκιο

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Η Φέι μοιάζει να τα έχει όλα: έναν τέλειο σύζυγο, μια πολυαγαπημένη κόρη και ένα πολυτελές διαμέρισμα στην καλύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Όμως οι σκοτεινές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία σ’ ένα γραφικό ψαροχώρι, τη Φιελμπάκα, τη στοιχειώνουν, και νιώθει όλο και περισσότερο σαν φυλακισμένη σε χρυσό κλουβί.

Κάποτε ήταν μια δυναμική και φιλόδοξη γυναίκα, πριν τα παρατήσει όλα για τον σύζυγό της τον Τζακ. Όταν διαπιστώνει πως εκείνος την απατά, ο κόσμος της Φέι γκρεμίζεται και μένει εντελώς ξεκρέμαστη. Είναι κυριολεκτικά καταρρακωμένη, ώσπου αποφασίζει να πληρώσει τον Τζακ με το ίδιο ακριβώς αντίτιμο της προδοσίας του, με τη δίκαιη εκδίκησή της.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Camilla Lackberg

Η Camilla Lackberg είναι μία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, μεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχημένη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της Φιελμπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες. Είναι επίσης επιτυχημένη επιχειρηματίας και μία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών.

Με αυτό το βιβλίο κάνει ένα νέο βήμα στη συγγραφική της πορεία – το Χρυσό κλουβί είναι ένα μυθιστόρημα με μια αξέχαστη πρωταγωνίστρια και ξεκάθαρο φεμινιστικό μήνυμα.

CAMILLA LACKBERG
Πηγή εικόνας: metaixmio.gr

ΠΗΓΕΣ:

Lackberg C. (2022). Ο ΚΟΥΚΟΣ. Αθήνα: Μεταίχμιο

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη