Στις κάλπες, σήμερα, οι Γάλλοι πολίτες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δεκαπέντε ημέρες μετά τον πρώτο γύρο, οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν «κονταροχτυπιούνται» για τη διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν, σήμερα, στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 19:00. Σημειώνεται ότι σε ορισμένες μεγάλες γαλλικές πόλεις – κυρίως στο Παρίσι – οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 20:00.
Η εκλογική αυτή αναμέτρηση θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη που διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2015.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Φαβορί των εκλογών θεωρείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών -επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ – Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συλλέξει το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο (24,01%). Σύμφωνα, λοιπόν με τις τελευταίες προβλέψεις ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η έτερη υποψήφια, Μαρίν Λεπέν (η οποία στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει το 21,3% των ψήφων) εμφανίζεται στο 37% με 38.5%.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa, το ποσοστό των Γάλλων πολιτών που θα προσέλθει στις κάλπες ανέρχεται στο 75%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα είναι το χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965.
Ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι
Η Μαρίν Λεπέν ψήφισε, σήμερα το πρωί στο Ενίν-Μπομόν, ενώ ο Μακρόν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Τουκέ.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ψήφισε στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας και προέτρεψε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες: «Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει».
Η επόμενη μέρα στη Γαλλία
Η επομένη των εκλογών θα είναι μία μέρα γεμάτη προκλήσεις για όποιον από τους δύο υποψηφίους εκλεγεί. Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, η αλλαγή του σκηνικού εντός της ευρωζώνης, αλλά και η βελτίωση του κοινωνικού μοντέλου βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις αρμοδιότητες του νέου Προέδρου.
Επιπλέον, μία σειρά από προβλήματα, όπως η ανεργία, το δημόσιο χρέος, η αδυναμία ανταγωνιστικότητας με τη Γερμανία και η τρομοκρατία είναι αναγκαίο να τεθούν επί τάπητος και να επιλυθούν.