Ιλαρά: Θεραπεία το 1963…και «επιδημία» το 2017!

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά από δημοσίευση νέων και ανησυχητικών στοιχείων σχετικά με την έξαρση της ιλαράς, παρά την ύπαρξη εμβολίου!

Κανένας θάνατος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα από Ιλαρά

Εν έτει 2017, στην Ελλάδα μόνο, έχουν επισήμως καταγραφεί 166 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΕΛΠΝΟ. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τα στοιχεία που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής, στο έτος 2017, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας. Επιπλέον, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για επιδημία της ιλαράς, με περισσότερα από 17.000 κρούσματα και 40 θανάτους στις χώρες της Ε.Ε. από το διάστημα της 1ης Ιανουαρίου 2016 έως τέλη Ιουλίου, 2017. Η Ρουμανία έχει τα πρωτεία με 5067 κρούσματα, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία κι η Γερμανία με 4544 και 915 κρούσματα, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι το 87% των κρουσμάτων (από τις 11.688 περιπτώσεις που γνωστοποιήθηκε αν είχε γίνει το εμβόλιο ή όχι) οφείλονταν στον αντιεμβολιασμό του ατόμου!

Εμβόλιο Ιλαράς

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις του μεικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).

Διαβάστε επίσης  48 ώρες στη μαγευτική Βενετία

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της ιλαράς εισήχθη για πρώτη φορά το 1963 ενώ το 1971 διατέθηκε για πρώτη φορά ο συνδυασμός των εμβολίων ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR). Το 2005, το εμβόλιο ανεμοβλογιάς προστέθηκε σ’ αυτό το τριπλό εμβόλιο, με αποτέλεσμα το τετραπλό εμβόλιο (MMRV).

Αντιεμβολιασμοί κι ελλείψεις στα φαρμακεία.

Ανάμεσα στους κυριότερους λόγους έξαρσης της Ιλαράς, παρά την ύπαρξη εμβολίου, φαίνεται να είναι το κίνημα αντιεμβολιασμού που πλήττει τόσο τη χώρα μας, όσο και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Αν κι υπάρχει πληθώρα άρθρων κι ενημέρωση από τους ειδικούς σχετικά με τα εμβόλια και την ευεργετικότητα τους, συνεχίζει να υπάρχει και μεγάλος σκεπτικισμός για αυτά. Ο Τύπος (πχ. τα «Ελληνικά hoaxes», το «MAXMAG») καθώς κι εμπειρογνώμονες, έχουν φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα σχετικά με το κίνημα αντιεμβολιασμών, το οποίο έχει συμβάλει, εν μέρει, στην επιδημία της ιλαράς.

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) αναφέρει σε Δελτίο Τύπου της ότι «Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος των αντισωμάτων ιλαράς. Ως εκ τούτω οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν μπήκαν στον κόπο καν να ενημερώσουν το προσωπικό για την οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μη μετάδοσης της νόσου. Φυσικά το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να προμηθεύσει τα Νοσοκομεία με τα απαραίτητα εμβόλια ιλαράς. Που να βρει χρήματα.»

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το «Αθήνα 9.84», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ανέφερε σε δήλωση του ότι «ήδη υπήρχε έλλειψη σε όλα τα παιδικά εμβόλια, πόσο μάλλον τώρα, καθώς μετά την έξαρση που παρουσιάζει ο ιός το τελευταίο διάστημα η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο για την Ιλαρά αλλά και για την ασθένεια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε παιδιάτρους, να διαβάσετε την «εγκύκλιο εμβολιασμού έναντι της ιλαράς» καθώς και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν