Νέα συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας – Σαουδικής Αραβίας

Την υπογραφή συμφωνίας για στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφάλειας ανακοίνωσαν από κοινού την Τρίτη Ηνωμένο Βασίλειο και Σαουδική Αραβία. Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Michael Fallon και ο διάδοχος του θρόνου και Υπουργός Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, συναντήθηκαν στην πόλη Τζέντα όπου και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, καθώς και τις εξελίξεις στο ζήτημα του ελέγχου και της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας. Τέλος, υπέγραψαν τη συμφωνία – πλαίσιο για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Η συνάντηση και η υπογραφή της συμφωνίας αποτελούν μέρος των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Υπουργός Fallon στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος ανέφερε πως η σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή του Κόλπου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βρετανική πλευρά και χαρακτήρισε την Σαουδική Αραβία «σύμμαχο – κλειδί» της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη διαφύλαξη της ασφάλειας στη Σαουδική Αραβία. Αναλυτές θεωρούν πως η Βρετανία, μετά και την απόφασή της να προχωρήσει σε Brexit, βρίσκεται σε αναζήτηση συμφωνιών με πιθανά οικονομικά οφέλη εκτός του ευρωπαϊκού χώρου – με τα κράτη του Κόλπου να αποτελούν μερικούς από τους βασικούς «υποψηφίους».

Είχε προηγηθεί η δήλωση της Πρωθυπουργού Theresa May τον προηγούμενο Δεκέμβριο πως η Βρετανία θα προχωρούσε μέσα στην επόμενη δεκαετία σε επενδύσεις ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ενισχύσει την άμυνα των κρατών του Κόλπου. Εκτός των οικονομικών συμφερόντων, στα οποία αποσκοπεί, πιθανολογείται πως προχώρησε σε αυτήν την κίνηση ως μέτρο ενάντια σε τρομοκρατικά χτυπήματα από ακραίους Ισλαμιστές, τα οποία και ταλανίζουν τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία επετεύχθη μόλις δύο μέρες αφότου η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε στην Ντόχα την πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών στο Κατάρ, με το οποίο η Σαουδική Αραβία μετράει ήδη 3 μήνες διακοπής διπλωματικών επαφών, προβαίνοντας σε αποκλεισμό των χερσαίων και εναερίων συνόρων τους.

Διαβάστε επίσης  Παρεμπόδιση της μαθητικής παρέλασης στη Σαντορίνη από μέλη της Χρυσής Αυγής

Πιο συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία μαζί με τα κράτη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν κατηγόρησαν το Κατάρ για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων και στενές σχέσεις με το Ιράν, κάτι το οποίο το Κατάρ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά. Παρά τις πιέσεις των δυτικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου) για επίλυση των διαφορών μέσω γόνιμου διαλόγου, η διαμάχη φαίνεται να κλιμακώνεται.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστά όλα τα σημεία της συμφωνίας. Ωστόσο, σε γενικότερο πλαίσιο και οι δύο πλευρές τονίζουν πως αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών, αλλά και στη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η απόφαση λήφθηκε υπό τις αντιδράσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με τη στάση της Βρετανίας, αφού ακόμη μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη και οι αεροπορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι