Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τη νόσο του Πάρκινσον (ΝΠ) σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, αλλά για ένα μικρό υποσύνολο πασχόντων, η ασθένεια εμφανίζεται νωρίς. Σπάνια, η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να διαγνωστεί σε άτομα κάτω των 40 ετών. Oι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι περίπου το 2 τοις εκατό από το 1 εκατομμύριο άτομα με Πάρκινσον διαγνώστηκαν νωρίτερα από την ηλικία των 40 ετών.
Συμπτώματα του Πάρκινσον
- Τρόμος των χεριών, των ποδιών, της γνάθου και του προσώπου. Ο τρόμος σε άτομα με Πάρκινσον, μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί πιο γρήγορα και με διαφορετική εμφάνιση, από τον κλασικό παρκινσονικό τρόμο ηρεμίας που παρατηρείται σε άτομα όψιμης έναρξης.
- Ακαμψία των άκρων και του κορμού
- Βραδυκινησία (επιβράδυνση της κίνησης)
- Αστάθεια στάσης ή διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού
- Κατάθλιψη
- Διαταραχές ύπνου
- Αλλαγές στη μνήμη και στη σκέψη
- Δυσκοιλιότητα ή προβλήματα ουροποιητικού
Σε τι διαφέρει ο νεανικός Παρκινσονισμός:
Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, έχουν πιο συχνό οικογενειακό ιστορικό νόσου του Πάρκινσον και μεγαλύτερη επιβίωση. Τα άτομα που ζουν με ΝΠ σε νεαρή ηλικία μπορεί να εμφανίσουν:
- Πιο αργή εξέλιξη των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου, παραμένοντας λειτουργικά και γνωστικά άθικτα για μεγαλύτερηδιάρκεια
- Λιγότερο συχνά γνωστικά προβλήματα όπως η άνοια
- Περισσότερες παρενέργειες από ντοπαμινεργικά φάρμακα, όπως πιο συχνές δυσκινησίες (ακούσες κινήσεις του σώματος)
- Πρώιμες και συχνότερες δυστονίες (κράμπες και μη φυσιολογικές στάσεις) όπως η καμάρα του ποδιού
Γιατί είναι σημαντική η διάκριση του Πάρκινσον σε νεαρή ηλικία;
Κοινωνικά, τα άτομα που επηρεάζονται από ΝΠ σε μικρότερη ηλικία αντιμετωπίζουν τη νόσο διαφορετικά. Mπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο της καριέρας τους και συχνά έχουν λιγότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τη φροντίδα τους. Μπορεί επίσης να έχουν παιδιά ή σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά και έχουν ερωτήσεις σχετικά με τη μετάδοση γονιδίων του Πάρκινσον.
Αιτίες πρώιμης έναρξης της νόσου του Πάρκινσον
Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον σε οποιαδήποτε ηλικία. Γενετικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί παράγοντες ή κάποιος συνδυασμός των δύο μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
Ορισμένα γονίδια σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της νόσου του Πάρκινσον.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Πάρκινσον, μελέτες δείχνουν ότι το 65 τοις εκατό των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον που εμφανίζουν έναρξη πριν από την ηλικία των 20 ετών μπορεί να το κάνουν λόγω γενετικής μετάλλαξης. Προτείνει, επίσης ότι αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει το 32 τοις εκατό των ανθρώπων που εμφανίζουν έναρξη μεταξύ 20 και 30 ετών.
Οι περιβαλλοντικές αιτίες της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνουν την έκθεση σε χημικές τοξίνες όπως ορισμένα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα.
Το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ αναγνωρίζει τη νόσο του Πάρκινσον ως ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση στο Agent Orange. Το Agent Orange είναι ένα συνθετικό χημικό ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε για τον ψεκασμό της βλάστησης και των δέντρων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον
–Φύλο: οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της ΝΠ.
–Περιβάλλον διαβίωσης: σε περιοχή με χημικά απόβλητα
–Εργασία σε περιβάλλον που οδηγεί σε έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες όπως το μαγγάνιο ή ο μόλυβδος
Διάγνωση πρώιμης έναρξης της νόσου του Πάρκινσον
Δεν υπάρχει κανένα τεστ για την ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον. Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη και να διαρκέσει λίγο. Η πάθηση συνήθως διαγιγνώσκεται από έναν νευρολόγο με βάση την ανασκόπηση των συμπτωμάτων σας και μια φυσική εξέταση.
ΠΗΓΕΣ:
Gagne, J.J. and Power, M.C. (2010). Anti-inflammatory drugs and risk of Parkinson disease: A meta-analysis. Neurology, 74(12), pp.995–1002.
Healthline. (2016). Early Onset Parkinson’s Disease. [online] Available at: healthline.com Last access: 15/8/22.
Parkinson’s Foundation. (2017). Young Onset Parkinson’s. [online] Available at:parkinson.org Last access: 15/8/22.
www.hopkinsmedicine.org. (n.d.). Young-Onset Parkinson’s Disease. [online] Available at:hopkinsmedicine.org Last access: 15/8/22.