Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προανήγγειλε σε ομιλία της, αυτό που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο: το «σκληρό» Brexit. Το πως αντιλαμβάνεται η ηγεσία της χώρας την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτυπώνεται στα λεγόμενα «12 σημεία του Brexit». Στην ομιλία της Μέι, ήταν εμφανής ο «μεγαλοϊδεατισμός» για μια «Παγκόσμια Βρετανία», πέρα από τα στενά ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν έλειψαν ακόμη και οι έμμεσες απειλές προς την Ευρώπη, σε περίπτωση που ως μορφή «αντιποίνων», αποκλειστεί η Βρετανία από κάθε μορφής πρόσβαση στην κοινή αγορά της ΕΕ. Η Μέι ανέφερε χαρακτηριστικά: «στις 23 Ιουνίου επιλέξαμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία…Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη. Γι’ αυτό κι αναζητούμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, ανάμεσα σε μία ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη, παγκόσμια Βρετανία και τους φίλους και συμμάχους μας στην Ε.Ε. Όχι μία μερική ή συνδεδεμένη συμμετοχή στην Ε.Ε ή κάτι που να μας αφήνει εν μέρει μέσα κι εν μέρει έξω».
Τα 12 σημεία του Brexit
- Η Βρετανία επιθυμεί τον άμεσο έλεγχο της μετανάστευσης.
- Προτεραιότητα είναι η ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
- Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ, χωρίς εκχώρηση αρμοδιοτήτων και εξουσιών σε άλλα κέντρα αποφάσεων.
- Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Στόχος η επιδίωξη μίας συνεκτικής συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η Βρετανία επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με τα Ευρωπαϊκά κράτη στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.
- Επιδίωξη της Βρετανίας, είναι και η συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.
- Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
- Συνεργασία με την ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
- Η Βρετανία επιθυμεί, ένα καθεστώς τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ, που θα αντικαθιστά την πλήρη συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.
- Έλεγχος του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Η σταδιακή εφαρμογή της διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε είναι προς το συμφέρον όλων: της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε και των κρατών – μελών της.