Το δημοψήφισμα για το Brexit που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 2016, ήταν ένα από τα κρισιμότερα δημοψηφίσματα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη. Ο κύβος ερρίφθη και ο νόμος για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία ψηφίστηκε. Η σταδιακή αποδέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή ένωση έχει ήδη ξεκινήσει και η ολοκλήρωσή του σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2019.
«Τέλος» οι ελεύθερες μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων στα σύνορα της Βρετανίας θα σταματήσουν την ημέρα ολοκλήρωσης του Brexit, όπως αναφέρεται και στην εφημερίδα Independent. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η Βρετανία θα πρέπει να πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου του 2019, οπότε και θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50.
Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες προτάσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη μετά το Brexit εποχή.
«Κάποιες ρυθμίσεις του μεταναστευτικού συστήματος θα υποβληθούν εν ευθέτω χρόνω, θα ήταν λάθος να κάνουμε εικασίες για το τι θα περιλαμβάνουν αυτές ή να εισηγηθούμε ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα συνεχίσει όπως ακριβώς είναι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού.
Το ζήτημα των μετακινήσεων συνδέεται και με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με τους ευρωπαίους εταίρους να διαμηνύουν ότι τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων θα σημάνει ταυτόχρονα και τέλος στην ελεύθερη κίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.
Καμία πρόοδος στη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων, πέρα από μια γενική παραδοχή της Βρετανίας ότι οφείλει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στην ΕΕ. Η πρόοδος στα άλλα ζητήματα είναι από ελάχιστη έως μηδενική και οι πιθανότητες να ξεκινήσουν σε δύο μήνες οι συζητήσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών (Ευρώπης και Βρετανίας) ολοένα και μειώνονται.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόοδος είναι δύσκολη όχι λόγω του ότι η Βρετανία έχει απαράδεκτα αιτήματα, αλλά διότι δεν έχει καμία θέση σε πολλά ζητήματα.
Η ΕΕ εκτιμά ότι η Βρετανία ίσως οφείλει περίπου 60 δισεκ. ευρώ μετά την αποχώρησή της στο πλαίσιο διάφορων δεσμεύσεων που ανέλαβε το Λονδίνο ως μέλος της ΕΕ, αλλά στόχος είναι οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στη μέθοδο του υπολογισμού παρά στο ίδιο το ποσό.
Μπορεί το Brexit να άρχισε να εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς, αλλά η ολοκληρωτική αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή ένωση δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση..