Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατία

Μία είδηση που έχει προκαλέσει σάλο στην χώρα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα Documento. Πιο συγκεκριμένα, υποψήφια Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατία με μοναδικό στοιχείο ένα «μερικό» δείγμα DNA.

Ήταν Μάρτιος του 2011 όταν η Ηριάννα Β.Λ. αποφάσισε να κοιμηθεί στο σπίτι του φίλου της, Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος ήταν φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με άτομα που ήταν –τότε- ύποπτοι και μετέπειτα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Το ίδιο βράδυ κάνει έφοδο η Αντιτρομοκρατική, στο πλαίσιο επιχείρησης παρακολούθησης δύο υπόπτων που είχαν επισκεφθεί το εν λόγω σπίτι, και συλλαμβάνουν τόσο τον ίδιο, όσο και την Ηριάννα, η οποία δίνει δείγμα DNA οικειοθελώς.

Ο Κωνσταντίνος κατηγορήθηκε με το άρθρο 187Α για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορία από την οποία αθωώθηκε, αργότερα, ομόφωνα και πλέον αμετάκλητα, από το πρωτόδικο κιόλας Δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, Σωτήριου Μπάγια.

Advertisements
Ad 14

Η Ηριάννα είχε αφεθεί ελεύθερη καθώς δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο εναντίον της. Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, με αφορμή ένα «εύρημα» των κρατικών εργαστηρίων, η κοπέλα ξεκινάει την πολυετή μάχη της με την ελληνική δικαιοσύνη.

Το προαναφερομένο εύρημα των αρχών πρόκειται για έναν γεμιστήρα εκτός όπλου που έφερε το μερικό γενετικό προφίλ της κοπέλας, δηλαδή έγινε ταυτοποίηση με μέρους του DNA της. Ο γεμιστήρας αυτός εμπεριέχονταν μέσα σε ένα κουτί με όπλα που βρέθηκε θαμμένο στην Πολυτεχνειούπολη τον Νοέμβριο του 2011, όταν ένα άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων, που δεν εμφανίστηκε στη δίκη, είδε από την ταράτσα του έναν άνδρα να θάβει το κουτί στον χώρο. Το εν λόγω εύρημα, λοιπόν, οδήγησε στη σύλληψη και την ποινική της δίωξη για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων».

Διαβάστε επίσης  Ο φαύλος κύκλος της ελληνικής πολιτικής

Μετά την απολογία της στον ανακριτή, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, γεγονός που καταδείκνυε την ανεπάρκεια της ένδειξης ενοχής με βάση την οποία είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος της. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον -τότε- υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, από το να συμπεριλάβει το όνομά της σε non paper στο οποίο κατονόμαζε όσους κατηγορούνταν για τρομοκρατική δράση, αρκετοί εκ των οποίων αθωώθηκαν από σχετικές κατηγορίες αργότερα.

Η κοπέλα, τελικά, παραπέμφθηκε σε δίκη στην οποία καταδικάστηκε σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη, και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά, παρότι δεν υπήρξε μαρτυρία εναντίον της. Επιπλέον, ο διορισμένος πραγματογνώμονας της υπόθεσης, Γεώργιος Φατσιάλος, διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής καθώς και γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ.

Η κατηγορούμενη ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι:

«Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ για την ταυτοποίηση ενός ατόμου πέρα από κάθε λογική αμφιβολία απαιτείται είτε πλήρης ταυτοποίηση του ατόμου (16 γενετικοί δείκτες) είτε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού προφίλ, στην προκειμένη περίπτωση ούτε πλήρης γενετική ταυτοποίηση υπάρχει (πέντε {5} γενετικοί δείκτες δεν ταυτοποιούνται έως και αποκλείονται και τρεις {3} γενετικοί δείκτες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα), ενώ δεν υπάρχει στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού μου προφίλ. Δέον να σημειωθεί ότι το στατιστικό αποτέλεσμα στο οποίο καταλήγουν οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης των κρατικών εργαστηρίων είναι επισφαλές, αβάσιμο και επιστημονικώς μη αποδεκτό καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί η πληθυσμιακή βάση δεδομένων η οποία προτείνεται από τον κατασκευαστή του αναγνωρισμένου διεθνώς συστήματος και η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς, αλλά μια άλλη, παντελώς άγνωστη βάση δεδομένων. Περαιτέρω, η ποσότητα του γενετικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για ανάλυση είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τα όρια του κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται έντονα η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας γενετικού υλικού για τη διενέργεια ανάλυσης των συγκεκριμένων εξετάσεων ή ακόμη η παραδοχή ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ατόμων. Με βάση τα ανωτέρω, οι ως άνω επισφαλείς και επιστημονικά ελλιπείς εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης δεν έχουν καμία αποδεικτική ισχύ και δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην κρίση περί σοβαρών ενδείξεων ενοχής μου».

Διαβάστε επίσης  Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοπέλα δεν εγκατέλειψε ποτέ τις σπουδές της, παρά την μακροχρόνια μάχη της με την ελληνική δικαιοσύνη. Μάλιστα,  πριν την καταδίκη της, δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών, έπειτα από σύμφωνες εισαγγελικές προτάσεις, αποδέχτηκαν το αίτημα της για άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου της από την χώρα, προκειμένου να μεταβεί το εξωτερικό, στο πλαίσιο της συνέχισης των σπουδών της.

Η καταδικασμένη Ηριάννα βρίσκεται κι εκτίει πλέον την ποινή της στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης της, που δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή της. Η ίδια απέστειλε επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία γράφει:

«Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσης που έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.

5-6-2017

Ηριάννα Β.Λ.»

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού