Οκτωβριανή Επανάσταση: «Η πρώτη έφοδος στον ουρανό»

1917
Πηγή: www.geopolitica.ru

Στις 25 Οκτωβρίου του 1917, θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση» στην Ρωσία. Η Οκτωβριανή επανάσταση αποτελεί την ένοπλη εξέγερση εργατών, αγροτών αλλά και στρατιωτών υπό την καθοδήγηση των Μπολσεβίκων, και του ηγέτη του κόμματος Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν. Η Οκτωβριανή επανάσταση επίσης θα σηματοδοτήσει την λήξη του τσαρικού καθεστώτος στην Ρωσική Αυτοκρατορία, και την δημιουργία του πρώτου Σοσιαλιστικού οικοδομήματος μέσω των Σοβιέτ, με τελικό στόχο την επίτευξη του Κομμουνισμού.


Το κοινωνικό πλαίσιο πριν την Οκτωβριανή επανάσταση

Στην προεπαναστατημένη Ρωσία, εντοπίζουμε αρχικά μία αρκετά «καθυστερημένη» βιομηχανική οικονομία, με τεράστια επίπεδα φτώχειας σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές, οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν όλο και περισσότερο, και ο αναλφαβητισμός αγγίζει τεράστια επίπεδα στον πληθυσμό.

Στο πολιτικό επίπεδο της εποχής παρατηρούμε ελλείμματα δημοκρατίας από το τσαρικό καθεστώς, το οποίο λειτουργεί με φεουδαρχικές πρακτικές στην πλειοψηφία του. Το δεσποτικό αυτό σύστημα διακυβέρνησης χαρακτηρίζεται από υψηλή γραφειοκρατία, και μια μία μικρή «τάξη» ευγενών, οι οποίοι απολαμβάνουν μια πληθώρα προνομίων από το ρωσικό καθεστώς.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 1917, λίγους μήνες προτού εκδηλωθεί η Οκτωβριανή επανάσταση, υπήρξε η Φεβρουαριανή αστική επανάσταση με τεράστιες και δυναμικές διαδηλώσεις κυρίως στην Αγία Πετρούπολη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμώσει σχετικά την παντοδυναμία του Τσαρικού καθεστώτος της εποχής, με την δημιουργία μίας προσωρινής κυβέρνησης, με προσωρινό πρωθυπουργό τον Λβοφ. Ο Λβοφ βέβαια συντασσόταν με τα συμφέροντα της τότε ρωσικής «αστικής τάξης».

Έναν μήνα αργότερα ο Λένιν θα επιστρέψει στην Ρωσία, με το πρόταγμα της ανατροπής της καπιταλιστικής συσχέτισης στην Ρωσία, και θα οργανώσει την προετοιμασία ολοκληρωτικής ανατροπής του καθεστώτος, η οποία και θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση μέσα από την Οκτωβριανή επανάσταση.

Διαβάστε επίσης  Άννα Σικελιανού: Υφαίνοντας του Αγγέλου το φτερό

Η Οκτωβριανή επανάσταση

Η παρουσία του προσωρινού πρωθυπουργού Λβοφ, δεν θα κρατήσει για πολύ, κι έτσι τον Ιούλιο του 1917 θα παραιτηθεί, με τον Κέρενσκι να αναλαμβάνει τα ηνία στην θέση του, ανακοινώνοντας εκλογές τον Νοέμβριο του 1917. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, θα λάβουν χώρα μερικά στρατιωτικά κινήματα με στόχο μία πραξικοπηματική ανατροπή, τα οποία όμως θα αποτύχουν.

Παράλληλα στα Σοβιέτ, αρχίζουν να κυριαρχούν οι Μπολσεβίκοι, υπερισχύοντας έναντι του «ρεφορμιστικού» παράγοντα, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η παρουσία του Τρότσκι, ο οποίος εκλέγεται και πρόεδρος στα Σοβιέτ, στην Αγία Πετρούπολη.

Η καθοριστική ημέρα για το μέλλον της Οκτωβριανής επανάστασης, και το μέλλον της μετέπειτα Ρωσίας, είναι η 10η Οκτωβρίου του 1917. Ο Λένιν έχει καταφθάσει στην Αγία Πετρούπολη λίγες μέρες πριν, και στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Μπολσεβίκικου κόμματος, θα διεξαχθεί η ιστορική ψηφοφορία για το εάν θα πρέπει να κηρυχθεί ένοπλη επανάσταση από τους Μπολσεβίκους.

1917
Πηγή: www.britannica.com

Η ψηφοφορία λήγει με ψήφους 10-2 υπέρ της ένοπλης εξέγερσης, και ο Λένιν αποκτά την εσωτερική νομιμοποίηση για το μέλλον της Οκτωβριανής επανάστασης.


Η εξέγερση της Οκτωβριανής επανάστασης

Ήδη από τις 24 του Οκτώβρη είχαν ξεκινήσει οι επαναστατικές διαδικασίες στην Αγία Πετρούπολη. Η ρωσική κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στην κυκλοφορία του μπολσεβικικού τύπου, ενώ παράλληλα θα στείλει και ένοπλα τάγματα και θωρακισμένα αυτοκίνητα στα γραφεία σύνταξης και στο τυπογραφείο της μπολσεβικικής εφημερίδας.

Όμως, το Μπολσεβικικό κόμμα θα καταφέρει να αντικρούσει την συγκεκριμένη κυβερνητική προσπάθεια, και θα διαδώσει τα έντυπα της, στα οποία διακηρύσσει την ανατροπή της κυβερνήσεως.

1917
Πηγή: lidenz.ru

Το ίδιο βράδυ, ολόκληρος ο μπολσεβικικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και προσπαθεί να καταλάβει καίρια σημεία της πόλης, όπως οι σιδηρόδρομοι, γέφυρες, τα τηλεγραφεία, ενώ παράλληλα θα στρέψει κανόνια προς τα ανάκτορα, τα οποία ήταν και το τελευταίο «οχυρό» του αστικού κράτους.

Διαβάστε επίσης  Τζάκομο Πουτσίνι: Ο μελοποιός του έρωτα και του θανάτου

Την επόμενη ημέρα, την 25η Οκτωβρίου, οι Μπολσεβίκοι έχουν καταλάβει την εξουσία στην Ρωσία, και πραγματοποιούν τα πρώτα διατάγματα, ενώ σχηματίζουν και τα πρώτα υπουργικά συμβούλια, όπου ο Λένιν θα οριστεί ως Πρόεδρος.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η νέα σοβιετική ηγεσία, θα παραδώσει την διακήρυξη περί των δικαιωμάτων του Ρωσικού λαού.


Ο εμφύλιος στην επαναστατημένη Ρωσία

Αμέσως μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, δεν θα αργήσει πολύ, έως ότου πραγματοποιηθούν οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στην κυριαρχία των Μπολσεβίκων, από μέρη τα οποία είχαν οικονομικό  συμφέρον στην ρωσική οικονομία, τόσο εντός της χώρας, όσο και ξένων δυνάμεων, δημιουργώντας αρκετές αναταράξεις στο ήδη ταραχώδες τοπίο μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.

Μία από της πλευρές που αντιτάχθηκαν στην Οκτωβριανή επανάσταση, ήταν οι Κουλάκοι δηλαδή εύποροι χωρικοί της Ρωσίας, καθώς η εθνικοποίηση της γεωργικής περιουσίας, και οι ανακατατάξεις στον χειρισμό της γης, έθιγε τα συμφέροντα τους, οδηγώντας τους σε εξεγέρσεις.

Η εκστρατεία της Κριμαίας, ήταν μια από αυτές τις προσπάθειες ανατροπής της Οκτωβριανής επανάστασης από ξένες δυνάμεις, η οποία όμως απέτυχε, με τον Τρότσκι να οργανώνει ειδικό στράτευμα για αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων ξένης απειλής.

Συνολικά η εμφυλιακή κατάσταση στο νέο καθεστώς, διήρκησε μέχρι το 1920. Από τον Οκτώβριο του 1920, το νέο καθεστώς εστίασε τις προσπάθειες του, στην σοσιαλιστική οικοδόμηση, και στην ανασύνταξη της σοβιετικής οικονομίας.


Η κληρονομιά της Οκτωβριανής επανάστασης

Αναμφίβολα, η Οκτωβριανή επανάσταση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επίσης, είναι το μεγαλύτερο δείγμα μίας προσπάθειας για κοινωνική και εργατική απελευθέρωση, και την ελπίδα για μία δικαιότερη κοινωνική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης  Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Το χρονικό της αέναης κόντρας (Β' μέρος)

Ιστορικά, η Οκτωβριανή επανάσταση αποτελεί το πρώτο ιστορικό πείραμα οικοδόμησης μίας κοινωνίας, η οποία απεμπόλησε τόσο τις φεουδαρχικές δομές του παρελθόντος, όσο και τις καπιταλιστικές στρουκτούρες της εποχής.

1917
Πηγή: www.efsyn.gr

Για τους υποστηρικτές της Ρωσικής επανάστασης, η Οκτωβριανή επανάσταση αποτελούσε και αποτελεί το πρώτο βήμα του ανθρώπου για την «έφοδο στον ουρανό» με την δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για τους επικριτές της Οκτωβριανής επανάστασης, το αντίκτυπο της και το οικοδόμημα το οποίο δημιουργήθηκε, υπήρξε μία εναλλαγή καθεστώτος, η οποία παρότι ήταν μια εργατική επανάσταση, εκ του αποτελέσματος, δημιούργησε εξίσου ανάλογα αυταρχικά καθεστώτα.


Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Οκτωβριανή Επανάσταση, από: el.wikipedia.org, Τελευταία πρόσβαση 17/10/2021

Οκτωβριανή Επανάσταση, από: www.kathimerini.gr, Τελευταία πρόσβαση 17/10/2021

Ρωσική Επανάσταση, από: el.wikipedia.org, Τελευταία πρόσβαση 17/10/2021

Η επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο, από: www.efsyn.gr, Τελευταία πρόσβαση 17/10/2021

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του