Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά

μελομακάρονα- κουραμπιέδες
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά γεμίζουν τα ελληνικά σπίτια.

Λόγω κλιματολογικών, γεωγραφικών, οικονομικών ή και θρησκευτικών αλλαγών, παρατηρείται στις κοινωνίες η παρασκευή συγκεκριμένων φαγητών και γλυκών τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ας δούμε μερικά από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ελλάδας.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Προέρχονται πιθανόν από την αρχαία «μακαρία» ή «μακαρωνία». Αρχικά το μελομακάρονο ήταν ένα μικρό κομμάτι ψωμιού που προσφερόταν μετά την κηδεία και αργότερα στον μεσαίωνα. Ήταν μία πίτα στην οποία προστέθηκε μέλι.

Τα μελομακάρονα φτιάχνονταν επίσης κατά την περίοδο του εορτασμού του χειμερινού ηλιοστασίου.

Στην Μικρά Ασία ονομάζονταν φοινίκια και το σχήμα τους έμοιαζε με αυτό των χουρμάδων.

Η παρασκευή τους είναι απλή αφού χρειάζονται μόνο τα εξής υλικά: αλεύρι, σιμιγδάλι, χυμός πορτοκαλιού και λάδι.

Advertising

Στη συνέχεια περιχύνονται με σιρόπι μελιού, το οποίο στην αρχαιότητα συμβόλιζε την ευημερία και χρησιμοποιούταν σε διάφορες κουλτούρες για τον εξευμενισμό των δαιμόνων.

Η χρήση του ελαιόλαδου κάνει τα μελομακάρονα πιο υγιεινά από τα γλυκά που περιέχουν βούτυρο, αλλά η θερμιδική τους αξία είναι εξίσου υψηλή.

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες είναι εξίσου δημοφιλή γλυκά, αφού συναγωνίζονται τα μελομακάρονα.

Το όνομά τους στα τουρκικά είναι «kyrabiye» και σημαίνει «ξηρό μπισκότο».

Διαβάστε επίσης  Άγιο Όρος: Το αυτόνομο μοναστικό συγκρότημα της Ελλάδας
Advertising

Η καταγωγή τους φαίνεται να είναι από τη Μέση Ανατολή.

Οι κουραμπιέδες, παραδοσιακά, τρώγονται την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, ενώ σε κάποιες περιοχές φτιάχνονται και σε άλλες περιστάσεις όλο το χρόνο.

Τα υλικά τους είναι τα εξής: αλεύρι, βούτυρο, άχνη ζάχαρη και αμύγδαλα.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε βούτυρο και ζάχαρη άχνη τους δίνει υψηλή θερμιδική αξία.

Advertising

Αφού ψηθούν, οι κουραμπιέδες, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη η οποία θυμίζει τις χιονισμένες βουνοκορφές.

Οι κουραμπιέδες είναι ιδιαίτερα αρωματικοί και γευστικοί λόγω του βουτύρου και των αμυγδάλων που περιέχουν.

 

βασιλόπιτα
Πηγή εικόνας: gastronomos.gr

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα είναι παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς.

Κόβεται και τρώγεται συνήθως τα ξημερώματα, μόλις αλλάξει ο χρόνος.

Advertising

Η παραδοσιακή βασιλόπιτα της Σμύρνης είναι τσουρέκι ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να είναι λεπτή σαν μπισκότο ή να μοιάζει με κέικ.

Συχνά περιέχει μπαχαρικά, φρούτα ή μαστίχα που της δίνουν επιπλέον άρωμα και γεύση.

Στην επιφάνεια της βασιλόπιτας σχεδιάζεται ο αριθμός της νέας χρονιάς, άλλοτε με ζάχαρη άχνη και άλλοτε με αμύγδαλα ή σοκολάτα.

Πιθανολογείται πως προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα αφού την πρόσφεραν στους θεούς και συνδεόταν με την αγροτική παραγωγή.

Advertising

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την προέλευση του νομίσματος που βάζουμε μέσα στη βασιλόπιτα.

Διαβάστε επίσης  Ιμαρέτ Καβάλας: Το δώρο του Μεχμέτ Αλή στην Καβάλα

Το φλουρί λέγεται πως προέρχεται από τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος ήθελε να επιστρέψει τα κοσμήματα στον κόσμο της Καισαρείας βάζοντάς τα μέσα σε μικρές πίτες.

 

δίπλες
Πηγή εικόνας: argiro.gr

Δίπλες

Οι δίπλες είναι γλυκό των Χριστουγέννων αλλά δεν καταναλώνονται μόνο τότε.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι δίπλες προσφέρονται σε γάμους και άλλες γιορτές.

Advertising

Είναι παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου και της Κρήτης, με μικρές διαφοροποιήσεις στη συνταγή τους.

Άλλες κρητικές ονομασίες είναι ξεροτήγανα ή αυγοκαλάμαρα.

Οι δίπλες παρασκευάζονται από αυγά, αλεύρι και ζάχαρη. Από τη ζύμη δημιουργείται λεπτό φύλλο το οποίο τηγανίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται με σιρόπι  μελιού.

Πασπαλίζονται με κανέλα και καρύδια, όμως εξαιτίας του τηγανίσματος έχουν υψηλή θερμιδική αξία.

Advertising

Παρόλο αυτά το άρωμα και η γεύση τους είναι μοναδική.

 

μπακλαβάς
Πηγή εικόνας: akispetretzikis.com

Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς είναι από τα γλυκά των Χριστουγέννων που υπάρχει στα σπίτια και στα ζαχαροπλαστεία όλο τον χρόνο.

Αποτελείται από φύλλα ζύμης στρωμένα το ένα πάνω στο άλλο με μείγμα που αποτελείται συνήθως από καρύδια, ζάχαρη και κανέλα ανάμεσά τους.

Οι συνταγές συνήθως περιλαμβάνουν αρκετή ποσότητα βουτύρου και μετά το ψήσιμο περιχύνεται με γλυκό σιρόπι.

Advertising

Πολλές χώρες διεκδικούν την προέλευση του μπακλαβά, που όπως φαίνεται προέρχεται από την Δαμασκό της Συρίας.

Πήρε όμως τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

 Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Πηγή εικόνας: helppost.gr

Βέβαια υπάρχουν και γλυκά που προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά είναι γνωστά και πολύ διαδεδομένα και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης  Κίμωλος: Ο ορυκτός πλούτος των Κυκλάδων

Κάποια από αυτά τα γλυκά είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το ginger bread, η τάρτα του «δάσους» και η βρετανική πουτίγκα σοκολάτας.

Advertising

Αυτά ήταν τα πιο φημισμένα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους τις γιορτές.

Καλές γιορτές!

 

Διαδικτυακές πηγές

Αναστασίου Βενέτη, Α. (2016). «Παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα». Ανακτήθηκε από artic.gr (Τελευταία πρόσβαση 12/12/2020).

«Τα 6 πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ελλάδας» (2018). Ανακτήθηκε από parallaximag.gr. (Τελευταία πρόσβαση 12/12/2020).

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κρουαζιέρες με καζίνο στη Μεσόγειο: Τι προσφέρουν στους Έλληνες τουρίστες

Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και

ΔΕΠΥ και επιδράσεις φαρμάκων

ΔΕΠΥ και επιδράσεις φαρμάκων Το παρόν άρθρο με τίτλο ΔΕΠΥ