Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών έχει αναδείξει σε μείζον θέμα τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση περί θρησκείας και ορθοδοξίας.
Η πολιτική θύελλα που ξέσπασε αμέσως μετά τις «επίμαχες» δηλώσεις μας οδηγεί σε αρκετά συμπεράσματα.
Πρώτον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συλλήβδην παρουσίασαν αποσπασματικά τα λεγόμενα του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δίνοντας έμφαση στην «κατάρριψη» από πλευράς του, των τριπτύχων «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» και «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».
Δεύτερον, η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ κατηγόρησε τον κύριο Βούτση για «μεταστροφή της πολιτικής του ατζέντας, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από τη σκληρή πραγματικότητα», στην ουσία η ίδια «πάτησε τη μπανανόφλουδα». Με άλλα λόγια, έσπευσε να εκδώσει ανακοινώσεις, «ανεβάζοντας» το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας.
Τρίτον, η απάντηση του Πάνου Καμμένου στον Νίκο Βούτση, παρότι ήταν ήπια, απέδειξε για μία ακόμη φορά το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μπορεί στην ψήφιση των μνημονίων να τα βρίσκουν μια χαρά, αλλά σε ζητήματα, όπως η θρησκεία ή αυτό της παιδείας – το όλο θέμα που προέκυψε με τη σημαία – δεν υπάρχει σημείο ταύτισης. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Βέβαια, για να είμαστε ξεκάθαροι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία της Αριστεράς και τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί προ του 2015. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πολιτική σκηνής.
Τέταρτον, διαπιστώνω μία προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην παίρνει σαφή θέση απέναντι στα γεγονότα, κρατώντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, σκοπός της ΔΗ.ΣΥ. πιθανότατα είναι να λάβει μέρος στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα – όταν διεξαχθούν εκλογές – είτε αυτό συγκροτηθεί με κεντρικό πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία.
Καταληκτικά, θεωρώ ότι ο κύριος Βούτσης δεν είπε όσα είπε για να προσβάλλει την ορθόδοξη πίστη. Έκανε τις εξής δηλώσεις για να στείλει ένα μήνυμα, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που πρόσωπα της Εκκλησίας είχαν στραφεί εναντίον του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα επιδιώξει ούτε να διαχωρίσει το κράτος από την Εκκλησία ούτε και να συνεχίσει την αντιπαράθεση. Δε διαθέτει την πολιτική τόλμη να το κάνει. Θα σιγήσει, όπως έκανε και σε άλλα θέματα. Όπως μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι».
Τώρα αναφορικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για χρόνια μας κυβερνούσαν, με τα αποτελέσματα προφανή σήμερα, ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.