Φεύγει στα 96 της η Ειρήνη Παπά

Ακόμη μια σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου φεύγει από την ζωή, αφήνοντας πίσω της μία μοναδική Κληρονομιά-Θησαυρό. Η Ειρήνη Παπά, γεννημένη στο Χιλιομόδι της Κορινθίας τον Σεπτέμβριο του 1926, είναι μία απο τις ελάχιστες Ελληνίδες ηθοποιούς που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα ελληνικά σύνορα και να αποκτήσουν διεθνή καριέρα. Έμεινε γνωστή στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου για το ταλέντο και τον δυναμισμό της. Αποτέλεσε σύμβολο της κλασσικής Ελληνικής ομορφιάς και μια από τις κυριότερες εκπροσώπους της Μεσογειακής κουλτούρας στο εξωτερικό.

Η καριέρα της ως ηθοποιός, ήταν γεμάτη με σημαντικούς ρόλους, ιδιαίτερα τραγικούς, που έχουν μείνει στην ιστορία του ελληνικού κινηματόγραφου αλλά και θεάτρου. Επιπλέον κατάφερε να συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο Κώστας Γαβράς, ο Έλιο Πέτρι και πολλοί άλλοι.

Η καριέρα της ξεκίνησε στην ηλικία των 15 ετών, ως τραγουδίστρια και χορεύτρια. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ σε αυτό το στάδιο της καριέρας της συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους. Προς το τέλος των σπουδών της το 1948, την γνωρίζει ο Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος την εισάγει στον κόσμο της επιθεώρησης. Την ίδια χρονιά κάνει το πρώτο της κινηματογραφικό ξεκίνημα στην ταινία “Χαμένοι Άγγελοι” της Φίνος Φιλμ. Ωστόσο έγινε γνωστή τόσο στον Ελληνικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό με την ταινία Νεκρή Πολιτεία (1952), του Φρίξου Ηλιάδη. Η Φίνος Φιλμ στέλνει την ταινία στο φεστιβάλ των Καννών, χωρίς αυτή να βραβευθεί, αλλά αφήνοντας την νεαρή Ειρήνη να λάμψει στη παγκόσμια σκηνή, γοητεύοντας το κοινό με την ομορφιά της. Αυτή η παγκόσμια φήμη, άνοιξε πολλές πόρτες στην Ειρήνη Παπά, κυρίως στον διεθνή κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης  7+1 καλοκαιρινές ταινίες με θέμα τον έρωτα
Πηγή Εικόνας: ladylike.gr

Η νέα πτυχή της καριέρας της, ξεκινάει στην Ιταλία, όπου υποδύεται πολλούς σημαντικούς ρόλους στις ταινίες “Le infedeli” (1952), “Μια από εκείνες” (1953),Αττίλας” (1954), “Θεοδώρα, η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου” (1954) και άλλες. Το 1956 πρωταγωνιστεί, στο πλευρό του Τζέιμς Κάγκνι, στην ταινία “Tribute to a Bad Man”. Το 1961 υποδύεται ακόμη έναν σημαντικό ρόλο στην ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», έργο που αναγνώρισε διεθνή επιτυχία. Το ίδιο διάστημα, διατηρεί μια πολύ επιτυχημένη καριέρα και στον ελληνικό χώρο, καθώς εμφανίζεται στην Λίμνη των Στεναγμών του Γρηγόρη Γρηγορίου αλλά και στην Μπουμπουλίνα του Κώστα Ανδρίτσου, υποδυόμενη την γνωστή ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. Αξέχαστες ήταν και οι ερμηνείες της στον “Αλέξη Ζορμπά” (1965) , στην “Ηλέκτρα” (1962), στις “Τρωάδες” (1971) αλλά και στην “Ιφιγένεια” (1977).  Η τελευταία της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη, έγινε στην ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”, όπου υποδέθηκε τον ρόλο της δροσούλας.

Η θεατρική της καριέρα ήταν εξίσου πλούσια με την κινηματογραφική. Στον ελληνικό χώρο βρέθηκε σε παραστάσεις όπως η “Ηλέκτρα” στην Επίδαυρο και “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” του Σαίξπηρ στο Ηρώδειο. Η Ειρήνη Παπά έπαιξε και σε παραστάσεις του Broadway όπως στη “Μήδεια” και στους “Βάκχες” του Ευριπίδη, την δεκαετία του 1980.

Με την λαμπρή και δυναμική της προσωπικότητα, την ομορφιά της αλλά και το ταλέντο της, η Ειρήνη Παπά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου.  Η προσφορά της στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο θα μείνει αλησμόνητη, ενώ το ήθος και το ταλέντο της αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους ηθοποιούς παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης  Αρχιτεκτονική Φωτογραφία: Βασικές τεχνικές σύνθεσης

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το εκνευριστικό άτομο που υποστηρίζει τους λάθος χαρακτήρες για να κάνει τη διαφορά.
Τα είδωλα μου είναι η Clarice από την "Σιωπή των Αμνών" και Fran Fine από το "The Nanny".
Λάτρης των ταινιών Horror και της υπερανάλυσης τους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το Ατίθασο Ρομπότ: Όταν η Τεχνολογία Συναντά τη Φύση

Η DreamWorks Animation καταφέρνει ξανά να μας εντυπωσιάσει με την
«Μπάουμγκαρτνερ», Paul Auster

«Μπαουμγκάρτνερ»: Το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου λογοτέχνη

Το «Μπαουμγκάρτνερ» του Paul Auster, που μόλις κυκλοφόρησε από τις