Humphrey Bogart και Lauren Bacall: Το απόλυτο ρομάντζο του κινηματογράφου

Humphrey Bogart

Ο νεοϋορκέζος Humphrey DeForest Bogart ή για άλλους Bogie, αποφασισμένος να ακολουθήσει τον δρόμο της υποκριτικής, χωρίς να παρακολουθήσει κανένα μάθημα για το «στοιχείο» του αλλά πεπεισμένος ότι μπορεί να τα καταφέρει μαθαίνοντας το στην πράξη και όχι στην θεωρία, κατέληξε να καταστήσει τον εαυτό του ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλιού Hollywood κινηματογράφου. Μέχρι και σήμερα παραμένει ένας «ζωντανός» θρύλος και η οποιαδήποτε συζήτηση για αμερικάνικο κινηματογράφο των δεκαετιών του ’30 και του ’40 και συγκεκριμένα στο είδος noir, είναι μια αναφορά στο όνομα και τις δουλειές του.

Εκθειάστηκε ανελλιπώς ανά τους καιρούς για το -αμφιλεγόμενο κατά τ’ άλλα- υποκριτικό του ταλέντο, την επιβλητική του όψη αλλά «ήσυχη» γοητεία του, την «βαριά» φωνή του αλλά και την έφεση του στο προκείμενο είδος (film noir). Σε πιο ώριμη ηλικία -σε αντίθεση με τους περισσότερους αναδυόμενους ηθοποιούς της εποχής-  εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες (ενώ «πειραματίστηκε» και σε ρόλους στο θέατρο, παρ’ ότι τον αγαπήσαμε μέσω του σινεμά), σε πολλές εκ των οποίων είχε δεύτερους ρόλους, καταξιωμένων σκηνοθετών (John Ford, Irving Cummings, William Wyler) από το τέλος της δεκαετίας του ’20 μέχρι και του ’30 και κέρδισε τον πρώτο του επιτυχή πρωταγωνιστικό ρόλο -με συμπρωταγωνίστρια του την Dorothy Mackaill– στην ρομαντική ταινία του Thornton Freeland το 1932, το «Love Affair». Με αρκετές εμφανίσεις σε έργα με μεγάλα ονόματα της εποχής, ένα εκ των οποίων είναι η θρυλική Bette DavisThe Petrified Forest», «Marked Woman»), έφτασε στα τέλη της δεκαετίας (‘30s) στον ρόλο του πρωταγωνιστή και εισήλθε σταδιακά σε πρώτους ρόλους και στο είδος που τον έχουμε συνηθίσει («King of the Underworld», «You Can’t Get Away With Murder»). Την δεκαετία του ’40, εκτοξεύει την καριέρα του με τεράστιες επιτυχίες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους («High Sierra», «The Maltese Falcon», «Casablanca», «Sahara») και κατοχύρωσε πλέον ολοκληρωτικά την θέση του πιο περιζήτητου άντρα ηθοποιού.

Humphrey Bogart και Lauren Bacall
Πηγή εικόνας: clickhole.com

Lauren Bacall

Η -εβραϊκής καταγωγής- νεαρή Bette Joan Perske (Lauren Bacall), γεννηθείσα στο Bronx της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καριέρα της από την νεαρή ηλικία των 16, στον χώρο της μόδας. Μετά από ορισμένες «αποτυχημένες» θεατρικές παραστάσεις, δεν άργησε να ανακαλυφθεί από την σύζυγο του σκηνοθέτη και παραγωγού, Hawks και έκανε το κινηματογραφικό-υποκριτικό της ντεμπούτο το 1944, με συμπρωταγωνιστή τον Bogart, στην ταινία του Howard Hawks, το «To Have and Have Not». Παρ’ ότι η μοναδική της παρουσία ήταν αρκετή για να την κάνει να ξεχωρίσει, έγινε ευρέως γνωστή για την μπάσα και «βαθιά» φωνή της, που συμβουλεύτηκε να «εξασκήσει», με την προϋπόθεση να γίνει το σήμα κατατεθέν της καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας της.

Διαβάστε επίσης  8 ταινίες που θα σε ταξιδέψουν στην Ιταλία

Το «δυνατό» της ξεκίνημα -από έναν σκηνοθέτη που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή- την ανέδειξε ως μια ανερχόμενη σταρ και πράγματι κέρδισε την εύνοια των συναδέλφων της αλλά και του κοινού. Μετά την πρώτη της επιτυχία, πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 και ύστερα («Confidential Agent», «Young Man with a Horn», «Dark Passage», «The Big Sleep», «Key Largo»), σε μερικές εκ των οποίων, για άλλη μια φορά συμπρωταγωνιστούσε με τον παρτενέρ της, Humphrey Bogart. Την επόμενη δεκαετία (‘50s) έλαβε μέρος σε ταινίες με πολλά διάσημα ονόματα, όπως στο «Bright Leaf» με τον Gary Cooper, το «How to Marry a Millionaire» με την Marilyn Monroe και την Betty Grable και το «Blood Alley» με τον John Wayne. Μέχρι και την προηγουμένη δεκαετία (2010) λίγο πριν πεθάνει, συνεργάστηκε με αρκετούς σκηνοθέτες και πέρασε από πολλές δεκαετίες, παραμένοντας -κατά κάποιο τρόπο- στην επικαιρότητα με σημαντικές ταινίες που άφησαν εποχή, όπως το «Murder on The Orient Express», βασισμένο στην νουβέλα της Agatha Christie, το 1974 (δίπλα σε ένα εκπληκτικό cast) και το «Misery» σε αρκετά ώριμη πλέον ηλικία, το 1990.

Η ξεχωριστά πανέμορφη και ταλαντούχα Lauren Bacall, ακόμη και μετά τον θάνατο του αγαπημένου της Bogie (το 1957), κράτησε «ζωντανό» τον θρύλο και την ψυχή του και τον τίμησε με την παρουσία της στον κινηματογραφικό χώρο για μια ολόκληρη ζωή.

Humphrey Bogart και Lauren Bacall
Πηγή εικόνας: nytimes.com

Humphrey Bogart και Lauren Bacall

Μια νεαρή 19χρονη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός (πρώην μοντέλο), η Bacall και ένας ήδη καταξιωμένος ηθοποιός στον χώρο, ο 44χρονος Bogart, ενώνουν τα ταλέντα τους το 1944 στην άτυπη προσαρμογή του έργου του Ernest Hemingway, το «To Have and Have Not». Ο Howard Hawks (σκηνοθέτης της ταινίας) μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή του «Casablanca» με μια φρέσκια πρωταγωνιστική ματιά και θηλυκή παρουσία, αναδεικνύοντας την εντυπωσιακή Lauren Bacall. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς η χημεία των ηθοποιών μεταξύ τους υπήρξε έντονη και εμφανής. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε άλλες τρεις ταινίες μαζί αλλά και σε ένα μεγάλο έργο ζωής, αυτό της οικογένειας. Παρά το νεαρό της ηλικίας της Bacall και την ωριμότητα του Bogart, δεν δίστασαν να ενώσουν τις ζωές τους και να αποτελέσουν για πολλά χρόνια πρότυπο ζευγαριού και ένα από τα διασημότερα του κινηματογράφου, στην μεγάλη οθόνη και στην ζωή.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκες συγγραφείς στην έβδομη τέχνη

Απασχόλησαν για χρόνια τον τύπο και τα media της εποχής, όμως παρέμειναν «ενωμένοι» παρά τα αναμενόμενα -καθώς υπήρξαν από τα διασημότερα ονόματα εκείνης της δεκαετίας- «χτυπήματα» που δέχτηκαν για την μεγάλη διαφορά ηλικίας τους. Αναμφίβολα, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το πόσο απίστευτα ταιριαστό υπήρξε αυτό το ζευγάρι «επί σκηνής» και θα ήταν ανειλικρινές κανείς να αρνηθεί ότι στο πλευρό του «σκληρού» και «μυσταγωγικού» Bogart, δεν θα μπορούσε να σταθεί καλύτερα καμία άλλη από η εκθαμβωτική και άκρως δυναμική Lauren Bacall.

Παρακάτω βρίσκονται οι 4 ταινίες που τους απολαύσαμε μαζί:

To Have and Have Not (1944)

Η πρώτη ταινία του ζευγαριού ως συμπρωταγωνιστές αλλά και το ντεμπούτο της Bacall και πρώτη συνεργασία με τον Hawks, είναι το κλασικό «To Have and Have Not». Με κωμικο-δραματική νότα και εμφανείς επιρροές από το «Casablanca» του Michael Curtiz, αλλά αυτή την φορά με την «αιθέρια» παρουσία της Bacall με το συγκλονιστικό μαύρο σατέν φόρεμα που άφησε ιστορία (πριν κάνει «θραύση» η τουαλέτα της Rita Hayworth, υποδυόμενη την «Gilda» το 1946), έρχεται ένα αληθινά διαχρονικό film noir με μια πιο «μοντέρνα» προσέγγιση. Μια πολεμική περιπέτεια μυστηρίου στην εξωτική Μαρτινίκα, με βασικό ήρωα τον Harry (Humphrey Bogart), ο οποίος κατά την διάρκεια της αποστολής του ενάντια στους ναζί, γνωρίζει μια γοητευτική τραγουδίστρια (Lauren Bacall) ξεκινώντας ένα ειδύλλιο που θα περιπλέξει την ιστορία.

Πηγή εικόνας: moviemicah.blogspot.com

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sD8l1wUvzDI

The Big Sleep (1946)

Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία της τριάδας (Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Howard Hawks), έρχεται ίσως η πιο γνωστή ταινία του ζευγαριού μαζί, βασισμένο για άλλη μια φορά σε μια νουβέλα, συγκεκριμένα του Raymond Chandler, το «The Big Sleep» (για το ελληνικό κοινό γνωστό ως «Ο Μεγάλος Ύπνος» ή «Πάθος και Αίμα»). Ο Humphrey Bogart προσλαμβάνεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ από τον στρατηγό και πατέρα της Bacall και της μικρότερης αδερφής της, για έναν μυστηριώδη εκβιασμό που δέχεται η μια του κόρη. Στην συνέχεια η πλοκή γίνεται ολοένα και περισσότερο «σκοτεινή» και για ακόμη μια φορά το «ρομάντζο» ανάμεσα στο κινηματογραφικό ζευγάρι θα είναι η αιτία για μια σειρά ανατροπών.

Διαβάστε επίσης  Μήπως τα Evil Dead είναι αριστουργήματα;
Humphrey Bogart και Lauren Bacall
Πηγή εικόνας: ilponte.sk

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VjJlBnfyiI4

Dark Passage (1947)

Ο καταζητούμενος Bogart, κατηγορούμενος για την δολοφονία της γυναίκας του, βρίσκεται λιπόθυμος στα «λημέρια» της Bacall, η οποία προσπαθεί να τον βοηθήσει να λύσει το μυστήριο και να αποκαλυφθεί και στο ίδιο το κοινό, τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια από τις -αντικειμενικά- πιο «βαριές» τους ταινίες, προκαλώντας τόσο μυστήριο όσο και αληθινή ανατριχίλα μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Delmer Daves (με τον οποίο είχε συνεργαστεί ξανά ο Humphrey Bogart στο παρελθόν, στο «Petrified Forest»). Το πιο «μαύρο» noir, χωρίς στοιχεία κωμωδίας και κανενός είδους «ελαφριά» διάθεση, συναρπάζει και κερδίζει μια ισχυρή θέση στις, ίσως, πιο υποτιμημένες ταινίες noir όλων των εποχών.

Humphrey Bogart και Lauren Bacall
Πηγή εικόνας: tribpub.com

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UFd0xohHqTI

Key Largo (1948)

Σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, στο τροπικό Key Largo, ο Bogart και η χήρα του φίλου του με τον πατέρα της, βρίσκονται όμηροι στο πανδοχείο τους από έναν αδίστακτο κακοποιό. Ο εκπληκτικός John Huston (σκηνοθέτης της ταινίας), μας παρασύρει σε μια περιπέτεια διαπληκτισμών ανάμεσα στους «κυνηγούς» και στα «θηράματα», ενώ παράλληλα παρακολουθούμε ένα παιχνίδι συγκρούσεων και απότομων εναλλαγών εξουσίας. Στην τελευταία τους κινηματογραφική συνεργασία, οι ηθοποιοί δίνουν μια πιο «γήινη» ερμηνεία και, κατά έναν βαθμό, διαφορετική από τις υπόλοιπες που τους είχαμε συνηθίσει, αφήνοντας μας να παρακολουθήσουμε τον Humphrey Bogart με ακλόνητη προσοχή, να «αντικρούει» τα «χτυπήματα» του εχθρού, όντας ένας απλός άνθρωπος, υπό την ομηρία ενός γκάνγστερ.

Humphrey Bogart και Lauren Bacall
Πηγή εικόνας: theaceblackblog.com

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=U95Zk5nBQIM

Πηγή εικονας: oscar.go.com

“No one has ever written a romance better than we lived it.”

-Lauren Bacall


Πηγές άρθρου:

  • Wikipedia.org
  • IMDb.com

Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την αρθρογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φθινόπωρο

Καλωσορίζω το φθινόπωρο  επιστρέφοντας στις παλιές μου συνήθειες και στο

Το Αγόρι, το Τρολ & η Κιμωλία: Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης

Οι φθινοπωρινές κυκλοφορίες των εκδόσεων Μάρτης έφτασαν. Στις 10 Οκτωβρίου