Έφυγε ο Kirk Douglas σε ηλικία 103 ετών και μαζί με αυτόν έφυγε η Χρυσή Εποχή του Hollywood. Μέσα στα πενήντα χρόνια καριέρας του έπαιξε σε πάρα πολλές σημαντικές ταινίες και συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες.
Η οικογένεια
Ο Kirk Douglas γεννήθηκε το 1916 στην πόλη Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του (Herschel Danielovitch & Bryna Sanglel) ήταν εβραίοι μετανάστες από τη Λευκορωσία (τότε Ρωσία). Εκτός από τον Kirk, είχαν 6 ακόμη κόρες: Bessie, Katherine, Mary, Freda, Ida και Ruth.
Παντρεύτηκε δύο φορές, την ηθοποιό Diana Dill (από το 1943 μέχρι το 1951) και την παραγωγό και φιλάνθρωπο Anne Buydens (από το 1954).
Ο Kirk Douglas απέκτησε δύο γιους με την Diana Dill, τον πασίγνωστο και βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Michael Douglas και τον παραγωγό ταινιών Joel Douglas. Επίσης, με την Anne Buydens απέκτησε άλλους δύο γιους, τον παραγωγό Peter Douglas και τον ηθοποιό Eric Douglas.
Οι πρώτες ταινίες
Ο Kirk Douglas πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1946 στην ταινία του Lewis Milestone «The Strange Love of Martha Ivers» στο πλευρό της Barbara Stanwyck.
Το 1947 έπαιξε τον ρόλο του Peter Niles στο «Mourning Becomes Electra» μαζί με την Rosalind Russell, τον Michael Redgrave και τη δική μας Κατίνα Παξινού. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο αριστούργημα του Jacques Tourneur «Out of the Past» και στο «I Walk Alone».
Το 1948 έπαιξε στις ταινίες «The Walls of Jericho» και «My Dear Secretary», ενώ το 1949 συμμετείχε στην επιτυχημένη ταινία του Joseph L. Mankiewicz «A Letter to Three Wives».
Πρώτες επιτυχίες
Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του Kirk Douglas ήταν αυτός του μποξέρ Midge στην ταινία του Mark Robson «Champion», που του χάρισε και την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα.
Το 1950 υποδύθηκε τον Rick Martin στο «Young Man with a Horn» του Michael Curtiz, δίπλα στις Lauren Bacall και Doris Day.
Το 1951 πρωταγωνίστησε στη σπουδαία ταινία του Billy Wilder «Ace in the Hole» ως ρεπόρτερ Chuck Tatum.
Το 1951 έπαιξε τον ρόλο του ντετέκτιβ James McLeod στο «Detective Story» του William Wyler και προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα.
Σπουδαίοι ρόλοι
Μεγάλη στιγμή για τον Douglas ήταν η γνωστή ταινία του Vincente Minnelli «The Bad and the Beautiful», όπου υποδύθηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Jonathan. Η ταινία κέρδισε 5 Όσκαρ κι ακόμη μία υποψηφιότητα για τον Douglas.
To 1954 έπαιξε τον Οδυσσέα στην ομώνυμη ταινία του Mario Camerini, μια παραγωγή των Dino De Laurentiis και Carlo Ponti.
Ένας από τους αλησμόνητους ρόλους του Kirk Douglas ήταν αυτός του Vincent Van Gogh στην ταινία «Lust for Life» του Vincente Minnelli, που του χάρισε Χρυσή Σφαίρα και την τρίτη και τελευταία οσκαρική του υποψηφιότητα. Ο Anthony Quinn τιμήθηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Paul Gauguin.
Bryna Productions
Το 1955 ο Kirk Douglas ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Bryna Productions. Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ήταν το «The Indian Fighter», όπου έπαιζε ο ίδιος και η πρώτη του σύζυγος Diana Dill. Ακολούθησε η πρώτη του συνεργασία με τον Stanley Kubrick στο αριστούργημα «Paths of Glory».
Ορόσημο στην καριέρα του Douglas αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «Spartacus» του Stanley Kubrick. Ο Douglas έβαλε στους τίτλους της ταινίας τον σεναριογράφο Dalton Trumbo, ορθώνοντας έτσι τον ανάστημά του απέναντι στον Μακαρθισμό.
Άλλες ταινίες
Το 1964 έπαιξε τον Συνταγματάρχη Martin ‘Jiggs’ Casey στην κλασική ταινία του John Frankenheimer «Seven Days in May».
To 1969 συνεργάστηκε με τον Elia Kazan στο «The Arrangement». Δίπλα του έπαιξαν η Faye Dunaway και η Deborah Kerr.
Την επόμενη χρονιά έπαιξε στο γουέστερν του Joseph L. Mankiewicz «There Was a Crooked Man…» μαζί με τον Henry Fonda.
Ο Douglas σκηνοθέτης
Ο Kirk Douglas εκτός από ηθοποιός και παραγωγός, ήταν περιστασιακά και σκηνοθέτης στις ταινίες: «Scalawag» (1973) και «Posse» (1975).
Τελευταίες εμφανίσεις
Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Kirk Douglas έπαιξε κυρίως σε μέτριες ταινίες («Saturn 3», «Eddie Macon’s Run», «Veraz», «Diamonds»), με εξαίρεση το «The Man from Snowy River» και το «Tough Guys».
Οι τελευταίες του κινηματογραφικές συμμετοχές ήταν στις ταινίες «It Runs in the Family» και «Illusion».
Τιμητικό Όσκαρ
Το 1996 η Ακαδημία του Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Wikipedia
- IMDb