Η Marvel ξαναχτυπά με την τρίτη της κυκλοφορία στα πλαίσια του Phase 4. Το ‘Eternals’ μας συστήνει άλλη μία superhero οικογένεια που έχει τις ρίζες της στις δημιουργίες του Jack Kirby, ενός από τους θεούς της ένατης τέχνης. Μετά από το ‘Nomadland’ και τις δύο οσκαρικές της νίκες, η Chloe Zhao αναλαμβάνει τα ηνία της ταινίας, με το ‘Eternals’ να αποτελεί την πρώτη δουλειά της σκηνοθέτιδας εκτός του indie φάσματος. Πέρα από την σκηνοθεσία, η Zhao επίσης έχει χρέη σεναριογράφου μαζί με τους Patrick Burleigh, Ryan και Kaz Firpo. Πρωταγωνιστούν οι Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Harish Patel, Kit Harington με τη Salma Hayek και την Angelina Jolie.
To 5000 Π.Χ., οι Eternals καταφθάνουν στη Γη μετά από εντολή του Ουράνιου Arishem για να προστατέψουν την ανθρωπότητα από τους Deviants, εξωγήινα πλάσματα που έχουν εισβάλλει στον πλανήτη. Για μία χιλιετία, οι Eternals συνεχίζουν την αποστολή τους χωρίς να παρεμβαίνουν στα ανθρώπινα ζητήματα. Όταν σκοτώνουν και τον τελευταίο Deviant, χωρίς να είναι σίγουροι για την πορεία τους αποφασίζουν να χωριστούν μέχρι ο Arishem να τους στείλει πίσω στο σπίτι τους. Περίπου 500 χρόνια αργότερα, οι Deviants σπέρνουν ξανά την καταστροφή και οι Eternals καλούνται να λύσουν το μυστήριο της επιστροφής τους.
Ως αναγνώστης του ομότιτλου κόμικ του Neil Gaiman ήθελα να δω την ταινία από τη στιγμή που ανακοινώθηκε. Αυτό που έκανε το πηγαίο υλικό να ξεχωρίζει ήταν οι χαρακτήρες του και η ανθρωπιά που τους είχε δοθεί παρόλο που υποτίθεται πως κατάγονται από μία εξωγήινη φυλή. Μπορεί η ταινία να μην είναι απόλυτα πιστή στο κόμικ αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού το πνεύμα του περνάει αβίαστα ατόφιο στην οθόνη. Πριν κυκλοφορήσει καν το ‘Eternals’ διάβαζα κάποια ηλίθια σχόλια που έλεγαν πως η ταινία είναι ότι χειρότερο έχει βγάλει ποτέ η Marvel, χειρότερο ακόμη κι από το ‘Thor: The Dark World’ του 2013, με βάση τις βαθμολογίες πάντα, γιατί βλέπετε πλέον βγάζουμε το πόρισμα για το αν μία ταινία είναι καλή ή όχι από sites όπως το Rotten Tomatoes χωρίς πρώτα να τη δούμε και να σχηματίσουμε γνώμη.
Όπως λέω στον τίτλο του άρθρου, το ‘Eternals’ έχει την τύχη να είναι μία ταινία της Chloe Zhao, όχι της Marvel. Είναι φως φανάρι πως ο Kevin Feige κάνει πολλά βήματα πίσω εδώ και αφήνει για πρώτη φορά ολοκληρωτικά τον έλεγχο στα χέρια της δημιουργού. Η ταινία είναι η πρώτη που σπάει την αισθητική και σεναριακή φόρμουλα που χρησιμοποιεί η Marvel στις ταινίες της, που ξεκινούσε με τη γέννηση του ήρωα, συνέχιζε με το ταξίδι του στο ενδιάμεσο και κατέληγε στο τέλος όπου συνήθως θα πάλευε με έναν CGI κακό που τις περισσότερες φορές δεν είχε τίποτα να μας πει. Εδώ αυτά ξεχάστε τα! Όχι πως σαν εξέλιξη το σενάριο δεν καταλήγει εκεί, αλλά όλο το ταξίδι μοιάζει πολύ διαφορετικό από ότι μας έχει δώσει μέχρι στιγμής η Marvel.
Οι περισσότεροι παραπονιούνται πως το ‘Eternals’ δεν περιέχει αρκετή δράση. Ισχύει. Ποιος νοιάζεται; Έχει ιστορία με ενδιαφέρουσα σεναριακή προσέγγιση! Έχει χαρακτήρες! Χαρακτήρες με ξεχωριστές προσωπικότητες και αισθήματα, με δικούς τους προσωπικούς δαίμονες και τα δικά τους θέλω, δέκα χαρακτήρες που τους πιστεύεις όλους στην πρώτη ταινία που θα τους δεις μαζί. Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για το ‘Avengers’ αν πρώτα δεν τους είχαμε δει στις standalone ταινίες τους; Δεν νομίζω… Όταν υπάρχει δράση είναι πραγματικά έντονη, καθώς η Zhao είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένη από τον Zack Snyder και το ‘Man of Steel’, κάτι που μπορείς να καταλάβεις μόνο και μόνο από τον χαρακτήρα του Ikaris. Η δουλειά που έχει γίνει με τους χαρακτήρες και συγκεκριμένα με αυτόν του Phastos, κάνει το ‘Eternals’ γενναίο. Η ταινία έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες μέχρι στιγμής αφού η Marvel δεν έκανε πίσω και αρνήθηκε να κόψει σκηνές που δυσαρεστούσαν αυτές τις αγορές, πράγμα για το οποίο το studio αξίζει συγχαρητήρια! Βέβαια εάν το σενάριο δεν ερμηνευόταν κατάλληλα δεν θα ήταν το ίδιο. Όλοι οι ηθοποιοί πείθουν με τους Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani Lia McHugh, Brian Tyree Henry και την Angelina Jolie να ξεχωρίζουν. Περισσότερα μέσα στην ταινία…
Η φόρμουλα σπάει και αισθητικά όπως είπαμε προηγουμένως, καθώς το φιλμ της Zhao είναι το πιο όμορφο του MCU. Τόσο διαφορετικό οπτικά που υπήρξαν πολλές στιγμές που νόμιζα πως βλέπω κάτι άλλο πέρα από αυτό το σύμπαν, σαν να βλέπω το ‘Nomadland’ με superhero στοιχεία. Ίσως σε αυτό να βοήθησαν οι αληθινές τοποθεσίες που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα αντί να ακολουθηθεί η πιο εύκολη και πιο φθηνή οδός του CGI. Το στιλ της φωτογραφίας του βετεράνου της Marvel Ben Davis αλλάζει για να έρθει στα μέτρα της Zhao. Το τελικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό με highlight τις σκηνές των αναδρομών όπου μπορούμε να δούμε την Βαβυλώνα και άλλες ιστορικές τοποθεσίες.
Με λίγα λόγια το ‘Eternals’ είναι μία μοναδική ταινία που έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα στο MCU. Η χειρότερη ταινία της Marvel; Αυτό είναι κάτι που δεν δέχομαι, ειδικά όταν έχουμε ταινίες όπως το ‘Incredible Hulk’, το ‘Thor: The Dark World’ και το ‘Captain Marvel’. Όσοι είναι fans και όσοι θέλουν να δουν ένα βαθύτερο blockbuster δεν έχουν παρά να τιμήσουν την ταινία με την παρουσία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.