Paul Naschy: Ο λυκάνθρωπος του ισπανικού σινεμά

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ισπανού ηθοποιού και σκηνοθέτη, Paul Naschy. O Paul Naschy έχει πρωταγωνιστήσει σε 119 ταινίες ενώ ήταν απίστευτα παραγωγικός μέχρι και τον θάνατο του, στις 30 Νοεμβρίου του 2009. Έγινε είδωλο μέσα από το είδος του σινεμά τρόμου όπου εκεί ενσάρκωσε πολλά κλασικά τέρατα όπως τον Δράκουλα, την μούμια και το τέρας του Φρανκενστάιν. Από όλα όμως τα τέρατα που ενσάρκωσε, ο Paul Naschy έγινε διάσημος στον ρόλο του λυκανθρώπου. Το σκοτεινό alter ego του με το όνομα Waldemar Daninsky, ενός ανθρώπου που υποφέρει από την κατάρα της λυκανθρωπίας και πολύ συχνά από συναισθηματικούς πόνους της καρδιάς. O Paul Naschy ενσάρκωσε τον λυκάνθρωπο 12 φόρες στην μεγάλη οθόνη και ξεπέρασε και το αμερικάνικο ίνδαλμα του,τον Lon Chaney Jr. (The Wolfman (1941)). Το σινεμά του Paul Naschy είναι γεμάτο μύθους, ερωτισμό και μακάβριες ιστορίες και όλα αυτά αναμειγμένα με ένα έντονο πνεύμα λυρισμού και ρομαντισμού.

Αυτό το άρθρο είναι ένας φόρος τιμής σε αυτήν την σημαντική προσωπικότητα του σινεμά του φανταστικού. Το άρθρο αναδεικνύει τις 10 πιο σημαντικές ταινίες της φιλμογραφίας του ώστε να τις θυμηθούν οι παλιοί και να τις γνωρίσουν οι καινούργιοι. Ήρθε η ώρα να βυθιστείτε σε ένα μοναδικό σύμπαν ατμόσφαιρας και ψυχεδέλειας. Καλωσορίσατε στο κινηματογραφικό σύμπαν του Paul Naschy.


Frankenstein’s Bloody Terror (1968)

Ισπανικός Τίτλος: Le marca del Hombre Lobo

Σκηνοθεσία: Enrique Lopez Eguiluz

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Dyanik Zurakowska,Manuel Manzaneque

Ένα ζευγάρι μεθυσμένων τσιγγάνων αποφασίζουν να περάσουν το βράδυ τους στο στοιχειωμένο κάστρο του Δρ.Wolfstein. Στο κελάρι του κάστρου βρίσκουν τον τάφο του γιατρού όπου πάνω του έχει έναν ασημένιο σταυρό. Η απληστία τους όμως τους οδηγεί να κλέψουν τον σταυρό χωρίς να γνωρίζουν πως ο σταυρός είναι το φυλαχτό που απαγορεύει στον γιατρό να ξυπνήσει από τον λήθαργο του. Ο γιατρός ξυπνάει και μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο σκοτώνοντας ότι βρει στον δρόμο του. Οι χωρικοί πιστεύουν πως είναι ένας άγριος λύκος και μαζί με τον Κόμη Waldemar Daninsky (Paul Naschy) πηγαίνουν για κυνήγι για να τον σκοτώσουν. Ο λυκάνθρωπος δαγκώνει τον Daninsky και έπειτα κουβαλάει αυτός την κατάρα της λυκανθρωπίας. Προσπαθεί να βρει το φάρμακο για να λυτρωθεί και αναζητά βοήθεια από ένα ζευγάρι γιατρών που όμως είναι βρυκόλακες. Οι βρυκόλακες όμως έχουν διαφορετικά σχεδία για το άγριο ταλέντο του Waldemar Daninsky.

Διαβάστε επίσης  Επικίνδυνα θηλυκά του κινηματογράφου

Η πρώτη ταινία της σειράς που βλέπουμε τον Paul Naschy ως λυκάνθρωπο, στον ρόλο του Waldemar Daninsky. Η ταινία είναι γνωστή επίσης και με τον τίτλο, The Mark of the Wolfman. 

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: rue-morgue.com

The Werewolf vs The Vampire Woman (1971)

Ισπανικός Τίτλος: La Noche de Walpurgis

Σκηνοθεσία: Leon Klimovsky

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Gaby Fuchs,Barbara Capell

Η Ελβίρα και η Ζενεβιέβ ταξιδεύουν στην Γαλλική ύπαιθρο για να βρουν τον τάφο της μοχθηρής βρυκολακίνας, Κόμισσας Βαντέσα. Βρίσκουν καταφύγιο στο κάστρο του Waldemar Daninsky, όπου ο φιλόξενος κόμης τις αφήνει να μείνουν όσο θέλουν. Ο Waldemar δείχνει στις δυο κοπέλες τον τάφο της βρυκολακίνας και αυτή ξυπνάει. Τώρα ο Waldemar θα πρέπει να βγάλει τον λυκάνθρωπο από μέσα του για να σώσει τις δυο κοπέλες από την αιμοδιψή βρυκολακίνα, άλλα και από τα φαντάσματα του κάστρου.

Η πέμπτη ταινία της σειράς με τον Waldemar Daninsky. Η ταινία είναι γνωστή επίσης και με τους τίτλους: Shadow of the Werewolf, Werewolf Shadow και Walpurgis Night.

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: imdb.com

Horror rises from the Tomb (1973)

Ισπανικός Τίτλος: El espanto surge de la tumba

Σκηνοθεσία: Carlos Aured

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Emma Cohen,Victor Barerra

Στην μεσαιωνική Γαλλία,ο τρομερός μαύρος μάγος Alaric De Marnac (Paul Naschy) αποκεφαλίζεται μαζί με την γυναικά του. Μέτα από εκατοντάδες χρόνια μια ομάδα εκκεντρικών ανθρώπων βρίσκουν το κεφάλι του. Το κεφάλι ζωντανεύει και επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω του για να διαπράξουν βλάσφημα εγκλήματα. Το κεφάλι του Alaric De Marnac δεν θα ησυχάσει αν δεν βρει και το υπόλοιπο σώμα του.

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: giallogoblin.com

Count Dracula’s Great Love (1973)

Ισπανικός Τίτλος: El gran amor del conde Dracula

Διαβάστε επίσης  16 ταινίες με φονικά ρομπότ για ένα εφιαλτικό μέλλον

Σκηνοθεσία: Javier Aguirre

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Rosanna Yanni,Haydee Politof

Τέσσερις κοπέλες ενώ ταξιδεύουν στα Καρπάθια Όρη εγκλωβίζονται στην άμαξα τους κατά την διάρκεια σφοδρής καταιγίδας. Ο Δρ.Wendell Marlow (Paul Naschy) προσφέρει στέγη στις τέσσερις κοπέλες σε ένα παλιό σανατόριο, που τυγχάνει να του ανήκει. Ο γιατρός όμως κρύβει την αληθινή του ταυτότητα, η οποία δεν είναι άλλη από την ταυτότητα του Κόμη Δράκουλα. Ο Δράκουλας δεν διψάει άπλα για αίμα άλλα θέλει και μια εκλεκτή βαμπιρίνα για να του ζεσταίνει το ψυχρό σπιτικό του.

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: americangenrefilm.com

Vengeance of the Zombies (1973)

Ισπανικός Τίτλος: La rebelion de las muertas

Σκηνοθεσία: Leon Klimovsky

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Mirta Miller,Maria Kosty

Στην Αγγλία ένας μανιακός δολοφόνος σκοτώνει νεαρές γυναίκες. Ο Ινδός μύστης Kantaka (Paul Naschy) παίρνει τα πτώματα και τα ζωντανεύει ώστε να ικανοποιήσουν την δικιά του δίψα για εκδίκηση.

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: scottkenemore.com

Hunchback of the Morgue (1973)

Ισπανικός Τίτλος: El jorobado de la Morgue

Σκηνοθεσία: Javier Aguirre

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Rossana Yanni,Victor Barrera

Ένας καμπούρης που περνάει όλη του την ζωή στο νεκροταφείο, είναι ερωτευμένος με μια φιλάσθενη κοπέλα. Της φέρνει λουλούδια κάθε μέρα και αυτή του το ανταποδίδει με τρυφερότητα. Μια μέρα η κοπέλα πεθαίνει και ο καμπούρης πηγαίνει το πτώμα της σε έναν εκκεντρικό γιατρό ο οποίος υπόσχεται στον καμπούρη να την ζωντανέψει μονάχα αν του φέρνει κάθε μέρα διάφορα μέλη του σώματός από ζωντανούς ανθρώπους.

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: themoviedb.org

Curse of the Devil (1973)

Ισπανικός Τίτλος: El retorno de Walpurgis

Σκηνοθεσία: Carlos Aured

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Fabiola Falcon,Mariano Vidal Molina

Ο μεγάλος ιεροεξεταστής Ireneus Daninsky καίει ζωντανή την Κόμισσα Μπάθορι και αυτή ρίχνει κατάρα στην οικογένεια του. Αιώνες μετά, ο απόγονος του, Waldemar Daninsky, κατά την διάρκεια του κυνηγίου του πυροβολεί καταλάθος έναν τσιγγάνο. Οι τσιγγάνοι το μαθαίνουν και από εκδίκηση καλούν τον Σατανά να ενσαρκωθεί μέσα στην Ιλόνα, μια αισθησιακή γυναικά που παρασέρνει τον Waldemar σε μια βραδιά πάθους και έρωτα. Η Ιλόνα όμως έχει μαζί της ένα κρανίο λύκου, με αυτό δαγκώνει τον Waldemar και του μεταδίδει την κατάρα του λυκανθρώπου. Ο Waldemar θα πρέπει να δώσει μάχη για να σώσει την ψυχή του.

Διαβάστε επίσης  «Blade Runner: 2049»: Θα καταφέρει να φτάσει τον προκάτοχο του;

Η έβδoμη ταινία της σειράς με τον Waldemar Daninsky.

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: imdb.com

The Werewolf and the Yeti (1975)

Ισπανικός Τίτλος: La Maldicion de la Bestia

Σκηνοθεσία: Miguel Inglesias

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Mercedes Molina,Silvia Solar

Ο Waldemar είναι ένας φιλόδοξος εξερευνητής που ταξιδεύει στα Ιμαλάια για να βρει το Γέτι. Εκεί πιάνεται αιχμάλωτος από δυο νύμφες οι οποίες αφού κάνουν έρωτα με τους άνδρες που παγιδεύουν, έπειτα τους τρώνε ζωντανούς. Ο Waldemar ξεφεύγει αλλά όχι αλώβητος καθώς μέσα του φυτρώνει η κατάρα του λυκανθρώπου και όταν ο λυκάνθρωπος συναντήσει το Γέτι, μια μεγάλη μάχη θα συμβεί.

Η όγδοη ταινία της σειράς με τον Waldemar Daninsky. Η ταινία είναι επίσης γνωστή με τον τίτλο: Night of the Howling Beast

Πηγή εικόνας: imdb.com

Inquisition (1977)

Ισπανικός Τίτλος: Inquisicion

Σκηνοθεσία: Paul Naschy

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Daniela Giordano,Monica Randall

Κατά την διάρκεια του μεσαίωνα, ο κυνηγός μαγισσών Bernard de Fossey (Paul Naschy) ερωτεύεται μια πανέμορφη χωριατοπούλα. Η χωριατοπούλα όμως έχει παραδώσει την καρδιά της σε άλλον άνδρα,όταν όμως το αγόρι της πεθαίνει,αυτή κάνει μια συμφωνία με τον διάβολο για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Paul Naschy. O Naschy συνέχισε την μυθολογία της ταινίας με την ταινία The Traveler (1979).

Paul Naschy
Πηγή εικόνας: mondo-digital.com

Night of the Werewolf (1981)

Ισπανικός Τίτλος: El Retorno del Hombre Lobo

Σκηνοθεσία: Paul Naschy

Πρωταγωνιστούν: Paul Naschy,Julia Saly,Silvia Aguilar

Τρεις φοιτήτριες ψάχνουν να βρουν τον τάφο της Elizabeth Bathοry για να την ξαναφέρουν στην ζωή. Την ίδια χρονική στιγμή κάποιοι τυμβωρύχοι βρίσκουν τον τάφο του Waldemar Daninsky και αφαιρούν τον ασημένιο σταυρό. Μόλις ο σταυρός αφαιρεθεί ο λυκάνθρωπος ξυπνάει. Μια μεγάλη αναμέτρηση ξεκινάει μεταξύ του λυκανθρώπου Waldemar Daninsky και της Elizabeth Bathory.

Η ένατη ταινία της σειράς με τον Waldemar Daninsky.

Πηγή εικόνας: radiantcircus.com

Είμαι ο Παναγιώτης Γλυνός. Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία στο New York College.
Είμαι λάτρης του κινηματογράφου,της λογοτεχνίας και του μυστηρίου. Λατρεύω την περιπέτεια και το ρίσκο.
Τα πάθη μου και η λατρεία μου προς την τέχνη,πάντα με οδηγούσαν σε παράτολμα δημιουργήματα. Το 2015 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο,Ο Μεσσίας του Θανάτου και το 2016,το δεύτερο βιβλίο με τίτλο,Εγώ,ο Εωσφόρος.
Έχω σκηνοθετήσει δυο μικρού μήκους ταινίες(Killer's Eyes,Το Όπλο)τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε στο youtube.
Έχω συμμετάσχει ως βοηθητικός ηθοποιός στις σειρές,Η Ζωή Εν Τάφω,Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές και Κόκκινο Ποτάμι. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με μεγάλους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου όπως τον Παντελή Βούλγαρη,τον Τάσο Ψαρρά και τον Μανούσο Μανουσάκη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en