Στις 28/05 τελείωσε το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το πρώτο που έγινε online, και σήμερα (29/05) ξεκινάει το δεκαήμερο φεστιβάλ We Are One. Τι είναι αυτό, θα μου πεις. Περισσότερα από 20 μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως η Μπερλινάλε και το Tribeca Film Φestival, ενώθηκαν για να προβάλλουν online -και δωρεάν*- ταινίες στο Youtube εν μέσω κορονοϊού (ναι, υπάρχει ακόμα) και έπειτα από την ακύρωση μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ, όπως αυτό των Καννών.
Μέχρι τις 07/06 μπορείς να δεις πολλές ταινίες και συζητήσεις για όλα τα γούστα διαλεγμένες από ανθρώπους που όλο και κάτι σκαμπάζουν από σινεμά. Εδώ θα βρεις 10 ταινίες (ναι, και ελληνικές) του We Are One που μας τράβηξαν την προσοχή.
Greeks do it better (?)
Λένε ότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Και επειδή δεν είναι να παίζουμε μ’ αυτά, ξεκινάμε με τις 4 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων σκηνοθετών.
1. Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς (2019) του Βασίλη Κεκάτου
Η βραδινή συνάντηση δύο αγνώστων σ’ ένα βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού χάρισε στον Βασίλη Κεκάτο τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους και το Queer Palm στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών. Εντός συνόρων η ταινία βραβεύτηκε ως η καλύτερη μικρού μήκους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
2. Electric Swan (2019) της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
Στο We Are One θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε γιατί έχουμε ακούσει τόσο κολακευτικά λόγια για αυτήν τη σαραντάλεπτη ταινία-πορτρέτο του Μπουένος Άιρες. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας και βραβεύτηκε -μεταξύ άλλων- από την Ένωση Γάλλων Κριτικών ως η καλύτερη μικρού μήκους ταινία για το 2019.
3. Route-3 (2019) του Μιχάλη Νεοφώτιστου
Σεράγεβο, γραμμή του τραμ, μια κυρία που κερνάει φέτες πορτοκαλιού, Νάντια, Λούκα, Αμάρ. Η ταινία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Sarajevo City of Film Fund, που διοργανώνει το Φεστιβάλ του Σεράγεβο, και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 44ο Φεστιβάλ του Τορόντο.
4. 24 Frames per Century (2013) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
Η ταινία διάρκειας μόλις δυόμιση λεπτών της Τσαγγάρη προβλήθηκε το 2013 στα πλαίσια του αφιερώματος του Φεστιβάλ της Βενετίας “Venice 70-Future Reloaded”. Η σύνοψη της ήδη αρκετά μικρής διάρκειας ταινίας λέει: Στην άκρη ενός μικροσκοπικού πλανήτη, δύο δεινόσαυροι αναμένουν υπομονετικά μία σύντομη συνάντηση. Τι στο καλό;
Μωρέ, καλοί φαίνονται και οι ξένοι
Καλά τα ντόπια παιδιά, δεν λέμε, αλλά και οι δημιουργοί έξω από τα σύνορα της χώρας μας φαίνεται να έχουν να μας πουν ενδιαφέρουσες ιστορίες. 6 μας έκαναν ένα κλικ παραπάνω.
5. Jaws — Assembling a Top-Tier Team (feat. TierZoo) των Michael Tucker, Tricia Aurand, Brian Bitner, Alex Calleros, Vince Major
Μια διαδικτυακή σειρά που αναλύει αυτό το μπλοκμπάστερ με αυτό το σάουντρακ που σου σηκώνει την τρίχα. Επίσης, η σειρά εξετάζει πώς ένας σεναριογράφος μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική ομάδα χαρακτήρων.
6. Rudeboy: The Story of Trojan Records (2018) του Nicolas Jack Davies
Οι Βρετανοί, εκεί στα 60s-70s, έζησαν μια (πολυ)πολιτισμική επανάσταση. Το ντοκιμαντέρ δείχνει τη συμβολή της δισκογραφικής εταιρίας Trojan Records στη διάδοση μουσικών ειδών όπως η ska, η reggae, η dub και το rocksteady.
7. Bridges of Serajevo (2014, συλλογικό)
13 σκηνοθέτες καταθέτουν τη δικιά τους οπτική στο παρελθόν και το παρόν του Σεράγεβο. Πίσω από την κάμερα θα συναντήσεις -μεταξύ άλλων- τον Jean-Luc Godard, την Ursula Meier, τον Kamen Kalev και την Aida Begic. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2014.
8. Black Barbie (2016) της Comfort Arthur
Αυτό το τετράλεπτο ταινιάκι τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων πίσω από το We Are One. Και τη δικιά μας, τόσο λόγω του ότι είναι animation (ε ναι, τα αγαπάμε), όσο και για τα θέματα που θίγει. Τα πρότυπα ομορφιάς που επικρατούν στην κοινωνία, δηλαδή, και η αποδοχή του εαυτού μας. Το λες και must-see, ειδικά από τις γυναίκες.
9. The Epic of Everest (1924) του Captain John Noel
Η ταινία αυτή του φωτογράφου Captain John Noel, η οποία αποκαταστάθηκε ψηφιακά από το BFI το 2013, μας παρουσιάζει την αποστολή στο Έβερεστ των εξερευνητών George Mallory και Andrew Irvine. Ε, χρειάζεται να γράψουμε κάτι παραπάνω;
10. Air Conditioner (2020) του Fradique
Μιας και αυτές οι μέρες είναι κάπως ψυχρές και δεν θυμίζουν άνοιξη, αφήνουμε για το τέλος αυτήν την -εξ Ανγκόλας ορμώμενη- ταινία. Μια ζεστή μέρα, αρχίζουν να πέφτουν από τις πολυκατοικίες της πόλης της Λουάντα τα κλιματιστικά. Ένας σεκιουριτάς, ο Matacedo, και μια υπηρέτρια, η Zezinha, πρέπει να ξαναβρούν το κλιματιστικό του αφεντικού τους. Κάτι μας λέει ότι η ταινία θα είναι σουρεάλ.
Εκτός από τις ταινίες, το We Are One προσφέρει και μια σειρά από συζητήσεις με προσωπικότητες που έχουν ονόματα βαριά (σαν ιστορία): Alain Delon, John Waters, Guillermo del Toro, Alejandro Iñárritu, Marina Abramović, Francis Ford Coppola κ.α. Α, και κάπου είδαμε και έναν κύριο ονόματι Sébastien Tellier. Δεν ξέρω αν το είπαμε, αλλά όχι κι άσχημα.
* Ενώ το φεστιβάλ είναι δωρεάν, οι θεατές θα δωρίσουν ένα χρηματικό ποσό στο Ταμείο Αλληλεγγύης Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.