Τι και αν οι ταινίες ολοκληρώθηκαν, τα βιβλία γράφτηκαν και οι πρωταγωνιστές των συνολικά 8 ταινιών δήλωσαν πως δε θα ξανασχοληθούν με τον σαγηνευτικά λαμπρό σενάριο της J.K. Rowling; Ο Harry Potter πάντα θα συναρπάζει και θα προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, όπως μας δείχνει και το νέο βιβλίο – script Harry Potter and the Cursed Child (το οποίο με άφησε από μέτρια ως παγερά αδιάφορο, καθώς έβριθε από επαναλήψεις). Οι ταινίες οι ίδιες κατάφεραν να συναρπάσουν το φιλοθεάμον κοινό και να προσηλυτίσουν ακόμη περισσότερους στην αιώνια μάχη καλού με κακό (το οποίο ενσαρκώνει ο “αήττητος” Voldemort τον οποίον ενσαρκώνει επάξια ο Ralph Fiennes). Κι αν πάντα υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ βιβλίων και ταινιών, σίγουρα δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση… Ή μήπως ισχύει;
Παρακάτω παρουσιάζουμε με τιμή (και φυσικά με ανοιχτό διάλογο) 5 “τρύπες” στα σενάρια των ταινιών του αγαπημένου μας μάγου (κάποιες από τις οποίες στα βιβλία είτε εξηγήθηκαν πλήρως είτε δε δημιουργήθηκαν ποτέ). Συγγνώμη αγαπητοί Χαριποτερόφιλοι αλλά ακόμη και το Hogwards θέλει το στοκάρισμά του!
Νούμερο 1: Γιατί ο Voldemort επιτίθεται πάντα Μάιο- Ιούνιο;
Σε όλες τις ταινίες (με εξαίρεση τις τελευταίες δύο – Οι κλήροι του θανάτου, Μέρος Ι & ΙΙ), ο “σκοτεινότερος μάγος όλων των εποχών” επιτίθεται μετά ή ακριβώς στις σχολικές εξετάσεις, αφού έχει συμπληρωθεί το επίσημο ακαδημαϊκό έτος της Σχολής για Μαγείες και Ξόρκια (Ταινία πρώτη: Προς το τέλος των εξετάσεων, ταινία δεύτερη: πριν την έναρξη των εξετάσεων, ταινία τρίτη: καθόλου Voldemort, ταίνια τέταρτη: Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ταινία πέμπτη: παρόμοιο με το προηγούμενο, ταινία έκτη: παρομοίως). Τι ακριβώς φοβάται ο Άρχοντας του Σκότους; Μην τυχόν και αποτύχει ο Harry στις εξετάσεις;
Νούμερο 2: Όλη η πλοκή της 4ης ταινίας
Η τέταρτη ταινία είχε σα θέμα το Τρίαθλο Μαγείας, κατά το οποίο τρεις υποψήφιοι από το κάθε σχολείο (Hogwards, Durmstrang και Beauxbatons) διαγωνίζονταν σε τρεις δοκιμασίες για να κερδίσουν το ονομαστό Κύπελλο της Φωτιάς (και αιώνια δόξα). Τελικά οι υποψήφιοι είναι 4 με το Harry να διαγωνίζεται από κοινού με τους υπόλοιπους -όλα ένα μέρος του σατανικά έξυπνου Ακατονόμαστου και του πειθήνιου όργανού του Μπάρτι Κράουτς Τζούνιορ, μεταμφιεσμένου στον καθηγητή και χρυσούχο Αλάστορα Μούντι. Φυσικά, μία ερώτηση προκύπτει ευθύς αμέσως: Γιατί ο Voldemort δεν τον απήγαγε εξαρχής και περίμενε (ακόμη ένα) ακαδημαϊκό έτος προτού κάνει την κίνησή του; Σφραγίζει το χώρισμα της πλατφόρμας 9 και 3/4 (όπως έκανε και ο Dobby -ένα απλό σπιτικό ξωτικό- στο δεύτερο βιβλίο) και μετά να τον άρπαζε κάποιος στο σταθμό του Κινγκς Κρος (ή οπουδήποτε αλλού -άλλωστε μιλάμε για το μάγο που καθάρισε κόσμο και κοσμάκη, είναι αδύνατο να μην μπορεί να βάλει χέρι σε ένα 14χρονο που θα ήταν μόνος και ελλειπώς εξοπλισμένος).
Νούμερο 3: Ο Σέβερους Σνέιπ φυλάει τη Φιλοσοφική Λίθο
Στην πρώτη ταινία o πάντα κακόψυχος καθηγητής των Φίλτρων είναι από τους προστάτες της Φιλοσοφικής Λίθου (όπως μας υπογραμμίζει ο Χάγκριντ στην ταινία). Βέβαια, τη συμμετοχή του δεν την βλέπουμε κάπου (όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο – ένα δωμάτιο με μια σειρά από φίλτρα και μια περγαμηνή – σπαζοκεφαλιά). Και αναρωτιέμαι κι εγώ εκ των υστέρων: Τόσο φοβερό θα ήταν να προσθετεί μια σκηνή 5 λεπτών χωρίς να μας αφήνει με αυτό το παράπονο;
Νούμερο 4: Οι κατά σύμβαση απρόσεκτοι δίδυμοι Ουέσλι
Οι δίδυμοι Ουέσλι, ένα αχτύπητο κουλ δίδυμο που έχει καταφέρει να ανοίξει μαγαζί στη Διαγώνιο Αλέα (σε δύσκολες εποχές επανεμφάνισης του Voldemort) και να προσελκύει πολλούς πελάτες, να κάνει εντυπωσιακή έξοδο από το καθεστώς τρόμου της Ντολόρες Άμπριτζ πάνω σε σκουπόξυλα, υπό τη συνοδεία πυροτεχνημάτων, να βοηθήσουν το Harry στα διάφορα προβλήματά του με μεγαλύτερο δώρο το Μαγικό Χάρτη που δείχνει όλες τις θέσεις των ατόμων στο κάστρο. Και η απορία μας: Γιατί δεν είδαν ποτέ τον Πήτερ Πέντιγκριου στο χάρτη; Εδώ ο Harry τον εντόπισε στο άψε σβήσε μετά από μερικές χρήσεις του χάρτη! Όπως επίσης, γιατί οι δίδυμοι (και κανείς στην οικογένεια Ουέσλι), δεν παρατήρησε πως ο εν λόγω αρουραίος ζούσε επί 13 χρόνια; Τα αξιοπερίεργα του μαγικού κόσμου υποθέτω…
Νούμερο 5: Οι κατ’ ουσίαν άχρηστες χρονομηχανές
Και φτάνουμε στην τελευταία τρύπα -την οποία μπορεί να χαρακτηρίσετε κλισέ, αλλά ισχύει nevertheless. Γιατί ο κόσμος των μάγων δεν χρησιμοποίησε ποτέ μια χρονομηχανή πριν τη γέννηση του Άντον Μόρβολ Χερτ (η αλλιώς Άρχων Βόλντεμορτ) και να γλιτώσει τους ωκεανούς αθώου μαγικού αίματος που χύθηκαν τα επόμενα χρόνια; Θα μου πείτε, χωρίς αυτόν δε θα είχαμε και Harry Potter, αλλά και πάλι το σενάριο έχει μια τρύπα. Για όσους μου απαντήσουν (νοερά ή μη) πως θα ήταν τρομερά περίπλοκο ή ίσως και αδύνατο (ιδίως αν θυμηθούμε το τρίτο βιβλίο την Ερμιόνη που χρησιμοποιούσε μια χρονομηχανή για ψύλλου πήδημα -απλά για να παρακολουθεί ταυτόχρονα μαθήματα). Αδύνατο επίσης δεν είναι (και εδώ αν θέλετε προσπεράστε το, καθώς ακολουθεί spoiler από το) καθώς στο Harry Potter and the Cursed Child οι βασικοί ήρωες ταξιδεύουν 25 χρόνια πίσω, τις παραμονές του θανάτου των γονιών του Harry. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Kαι κάπως έτσι αγαπητοί αναγνώστες, σας παραδίδω πάλι (ανέγγιχτους ή μη) στα χέρια του Hollywood και της Warner Bros, προκαλώντας σας να ξαναδείτε τις ταινίες και αν έχετε αντιρρήσεις, μη διστάσετε να τις εκφράσετε!