Αν οι γευστικοί σου κάλυκες συνωμοτούν σήμερα για να σε οδηγήσουν σε γκουρμεδιά, τότε κάντο σωστά. Μην αρκεστείς σε ένα απλό fancy εστιατόριο αλλά πήγαινε σε ραφινέ καταστάσεις αναγνωρισμένες με βραβεία ατράνταχτα. Κοινώς βάλε και κανένα αστέρι Michelin στην εξίσωση. Κι αν νόμιζες πως τα avant-garde και fine-dining δεν βρίσκονται σε εδάφη αθηναϊκά, πλανάσαι πλάνην οικτράν! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν τα 10 κορυφαία εστιατόρια με αστέρια Michelin που δίνουν στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας το γκλάμουρ που της ταιριάζει!
Τα εστιατόρια με αστέρια Michelin που κάνουν την (ακόμα μεγαλύτερη) διαφορά
1. Delta: ο μεγάλος νικητής ανάμεσα στα εστιατόρια με αστέρια Michelin (για το 2022)
- Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Γκουρμέ
- Signature Πιάτα: Γλυκιά πιπεριά με γέμιση καλαμάρι και πεπαλαιωμένο τυρί, Μιλφέιγ από ulva
- Εύρος Τιμών: 50€-180€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://deltarestaurant.gr/el/home/
Σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του, το Delta, το εστιατόριο του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απέσπασε το 2022 δύο αστέρια Michelin καθώς και ένα πράσινο αστέρι καθότι ασπάζεται και προωθεί έμπρακτα τη βιωσιμότητα. Ένα γεύμα στο Delta είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια γευστική εμπειρία. Από τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και τις διακοσμητικές του λεπτομέρειες μέχρι την ίδια την όψη των πιάτων, το Delta δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια κοσμοπολίτικη γκαλερί, αποπνέοντας πολιτισμό σε κάθε του βήμα. Και κάπως έτσι συμπληρώνεται το αρμονικό τρίγωνο που συγκροτεί το (γράμμα) Delta: γεύση (είτε επιλέξεις τη δωδεκάδα του degustation menu είτε παίξεις ala carte), βιωσιμότητα και πολιτισμός.
2. Soil: η ήρεμη, “γήινη” δύναμη ανάμεσα στα εστιατόρια με αστέρια Michelin
- Διεύθυνση: Φερεκύδου 5, Παγκράτι
- Είδος κουζίνας: Μεσογειακή, Διεθνής
- Signature Πιάτα: Μίνι burgers χελιού, Τράγος με άγριο σκόρδο και ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου
- Εύρος Τιμών: 75€-145€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://soilrestaurant.gr/
Από το πρώτο βήμα σου μέσα στο Soil, θα καταλάβεις πως εδώ συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Το χαμηλό σπιτάκι που βρίσκεται χαμένο κάπου στο Παγκράτι δε μοιάζει καν να έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, και πόσο μάλλον σε ένα από τα βραβευμένα με αστέρια Michelin. Μοιάζει, απλά, να έχει ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί στο σαλόνι του ανθρώπους που αγαπάνε το φαγητό και να τους προσφέρει ένα χαλαρωτικό, όσο και μοναδικό γευστικό βίωμα. Ζεστό και cozy, προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια (μέχρι και τα σκεύη και όλα τα κεραμικά διακοσμητικά είναι ειδικά σχεδιασμένα και χειροποίητα), δίνει μια άλλη μορφή στη γκουρμέ διαδικασία, παρουσιάζοντας ένα “γήινο” μενού, μια “earthy” γαστρονομική πρόταση που συνδυάζει το πρωτοποριακό και ραφιναρισμένο με το κατανοητό και προσιτό.
3. The Zillers: όταν τα εστιατόρια με αστέρια Michelin βρίσκονται μια ανάσα από την Ακρόπολη
- Διεύθυνση: Μητροπόλεως 54, Αθήνα
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Ευρωπαϊκή
- Signature Πιάτα: Χτένια με σπανάκι, παρμεζάνα και κρούστα αμυγδάλου, Φιλέτο μοσχάρι με ρακί, καπνιστό τοπιναμπούρ και σάλτσα ξινόμαυρο
- Εύρος Τιμών: 80€-120€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://thezillersroofgarden.gr/
Το Michelen-άτο roof garden της Αθήνας ακούσει στο όνομα The Zillers και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, αντικρίζοντας στα μάτια την Ακρόπολη. Έχοντας καθαρά urban χαρακτήρα και με την προσθήκη του πράσινου στοιχείου να κοντράρει λίγο τον αστικό του χαρακτήρα αλλά και την κεντρική του τοποθεσία, το The Zillers (το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου) έχει μια πρόταση για κάθε στιγμή της ημέρας. Εδώ θα βρεις δυνατό brunch, πιο light καταστάσεις στην κάρτα του lunch και ένα προσεγμένο dinner menu, ενώ ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στην cocktail list του που κινείται σε εξίσου επιτυχημένη τροχιά.
4. Hytra: haute cuisine και casual χαρακτήρας
- Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Γκουρμέ
- Signature Πιάτα: Μπακαλιάρος με χόρτα εποχής, κολλαγόνο και άγριο σκόρδο, Short rib με ρεβίθια, καρότο και χαρουπόμελο
- Εύρος Τιμών: 90€-130€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://www.hytra.gr/el/
Με 1 αστέρι Michelin στο βιογραφικό της και με την απεριόριστη φαντασία του σεφ και το μεράκι όλου του team να της δίνει το απαραίτητο boost, η Hytra βρίσκεται στον 6ο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, απολαμβάνοντας νωχελικά την ανεμπόδιστη θέα στο λόφο της Ακρόπολης. Με σύγχρονες διαθέσεις και χαλαρή ατμόσφαιρα, επιδιώκει να δώσει στο fine dining μια πιο casual χροιά και κρατώντας τον εαυτό της μακριά από υπερβολές και σημάδια πολυτέλειας “too much”, δίνει όλο της το βάρος στη δημιουργία πιάτων με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή προσωπικότητα. Εδώ μπορείς να κάνεις την επιλογή σου μέσα από έναν ala carte κατάλογο ή να παίξεις safe, προτιμώντας ένα από τα 3 μενού που έχει ετοιμάσει για εσένα η ομάδα της Hytra.
5. Σπονδή: η σταθερή αξία στα εστιατόρια με αστέρια Michelin της πρωτεύουσας
- Διεύθυνση: Πύρρωνος 5, Παγκράτι
- Είδος κουζίνας: Γαλλική, Ευρωπαϊκή
- Signature Πιάτα: Πάπια με παντζάρια, βατόμουρο και κόκκινο shiso, Γλυκάδια με καρότο, λουίζα και ροζ γκρέιπφρουτ
- Εύρος Τιμών: 110€-200€
- Ιστότοπος μαγαζιού: http://www.spondi.gr/spondi/
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ο χαμένος ανάμεσα στα εστιατόρια με αστέρια Michelin της Αθήνας, μιας και το 2022 έχασε ένα από τα 2 αστέρια της, αλλά πώς μπορεί κάποιος να εντάξει ένα εστιατόριο σε αυτή την κατηγορία όταν κατέχει ούτως ή άλλως ένα αστέρι και εγγυάται άφοβα μία από τις πιο one-of-a-kind γαστρονομικές εμπειρίες της πρωτεύουσας; Η Σπονδή είναι σημείο κατατεθέν της πόλης όχι μόνο χάρη στη γευστική της υπεροχή και την ομολογουμένως ανεπανάληπτη και αστείρευτη έμπνευση των σεφ της αλλά και χάρη στην αισθητική της “περιβολή”. Από το νεοκλασικό κτίριο που τη στεγάζει μέχρι τις ανεπαίσθητες πινελιές πολυτέλειας που παρόλα αυτά κυριαρχούν στο χώρο, η Σπονδή προσφέρει μια αίσθηση σχεδόν μυστικιστική χάρη στην πέτρα που πλαισιώνει τοίχους και οροφή και τις αρχιτεκτονικές καμπύλες που δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας οιονεί στοάς, περιμένοντας να σε μυήσει στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.
6. CTC: με urban φιλοσοφία και μια υπέροχη αυλή
- Διεύθυνση: Πλαταιών 15, Κεραμεικός,
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Ευρωπαϊκή
- Signature Πιάτα: Ρεβιθάδα αρωματισμένη με λουίζα, chorizo θαλασσινών και ελληνικό χαβιάρι, Φασολάκια με αρνί στο φούρνο
- Εύρος Τιμών: 55€-90€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://ctc-restaurant.com/
Χαράζοντας πορεία ως urban εστιατόριο, το CTC έχει παντρέψει όμορφα το μοντέρνο και σημερινό με επιλεγμένα κλασικά στοιχεία που κάνουν τόσο την εσωτερική του σάλα όσο και την αγαπημένη αυλή ένα κλικ πιο elegant. Έχοντας αποκτήσει το όνομά του χάρη σε ένα ευφάνταστο λογοπαίγνιο (CTC=σίτιση), το μαγαζί σε προδιαθέτει για άκρως creative καταστάσεις. Με ένα degustation menu 6, 7 ή 11 πιάτων, το CTC θα σε βάλει σε ένα γευστικό παιχνίδι στο οποίο θα συμμετάσχεις με αμέριστη ευχαρίστηση. Ατράνταχτο αποδεικτικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, άλλωστε, αποτελεί το αστέρι Michelin που είναι η μέγιστη επιβράβευση της ξεχωριστής αυτής προσπάθειας.
7. Botrini’s: η ελληνο-ιταλικό συμμαχία που δημιούργησε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια με αστέρια Michelin
- Διεύθυνση: Β. Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδρι
- Είδος κουζίνας: Ευρωπαϊκή, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Μακαρόν μανιταριών, Γαρίδες Μικρολίμανο
- Εύρος Τιμών: 100€-140€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://botrinis.com/el
Με τον Έκτορα Μποτρίνι στα μετόπισθεν, είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο πως ο κατάλογος θα λάμβανε συνισταμένες ιταλικές, με το ελληνικό στοιχείο παρόλα αυτά να κρατά τα νήματα και να δημιουργεί την απαρχή της όλης γαστρονομικής περιπέτειας. Το Botrini’s είναι simple στην αισθητική του, μίνιμαλ και μακριά από οποιοδήποτε επιτηδευμένο στοιχείο. Εδώ τίποτα δεν είναι κραυγαλέο. Το μόνο που “φωνάζει” είναι το μενού του. Με δύο έτοιμες “συστάσεις” από τον σεφ, δε θα χρειαστείς να παιδευτείς με προσωπικές επιλογές. Είτε προτιμήσεις να κάνεις έναν ωραίο “Περίπατο” είτε να ταξιδέψεις με το επονομαζόμενο μενού “Ταξίδι”, η απόλαυση και η γευστική ένταση θα παραμείνουν ίδιες.
8. Pelagos: αίσθηση πολυτέλειας και 1 αστέρι Michelin στην Βουλιαγμένη
- Διεύθυνση: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Caviar pasta, Ξιφίας saltimbocca alla romana
- Εύρος Τιμών: 140€-200€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://www.pelagosathens.com/
Με έναν κομψό και σικάτο χώρο που δεν υπολείπεται σε τίποτα από τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας των παγκόσμιων γαστρονομικών σκηνών, το εστιατόριο Pelagos (η dining επιλογή του ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace) ίσα ίσα έρχεται να προσθέσει κάτι που δύσκολα μπορεί να βρει ανταγωνιστή: την εκπληκτική θέα στη θάλασσα και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα του Σαρωνικού. Ακουμπώντας στο υγρό στοιχείο, δε θα μπορούσε παρά να επενδύσει σε αυτό, δημιουργώντας μενού που χαρακτηρίζονται από γερή δόση φαντασίας και ξεχωρίζουν χάρη στις μαεστρικές (σχεδόν μαγικές) ικανότητες του σεφ. Ανάμεσα σε αυτά θα βρεις και μια ισάξια κρεατοφαγική νότα, που παραδόξως δεν αντιτίθεται καθόλου στη γενικότερη sail εμπειρία.
9. Varoulko: 1 αστέρι Michelin για την κορυφαία ψαροφαγική πρόταση στα Νότια της Αθήνας
- Διεύθυνση: Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Γαρίδες Κοιλάδος, Burger σφυρίδας
- Εύρος Τιμών: 60€-70€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://varoulko.gr/?lang=el
Το Varoulko Seaside δε σε προσκαλεί σε μια απλή γαστρονομική έξοδο. Σε προκαλεί να σαλπάρεις! Με σύμμαχό του τη θάλασσα, η σάλα του Varoulko θα σου θυμίσει γιοτ εν πλω, επιτρέποντάς σου να γευτείς τις ψαροφαγικές του νότες στο ιδανικότερο περιβάλλον. Με έναν εκτενέστατο κατάλογο που σε αφήνει να κάνεις ανεμπόδιστα τις δικές σου επιλογές, έχει έτοιμα και ξεχωριστά degustation menus που αναλαμβάνουν να μεταδώσουν όλη τη γαστριμαργική εμπειρία της ομάδας του Varoulko σε εσένα που σε δυσκολεύουν οι “μεγάλες” αποφάσεις.
10. Nolan: βραβείο Bib Gourmand για το καλύτερο street food της πόλης!
- Διεύθυνση: Βουλής 31-33, Αθήνα
- Είδος Κουζίνας: Μεσογειακή, Διεθνής
- Signature Πιάτα: Donburi με αρνί, Γαρίδα, καραβίδα και τόνος Αλοννήσου σε φύλλο ρυζιού
- Εύρος Τιμών: 30€-40€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://nolanverse.com/nolan/
Μπορεί να μην έχει κερδίσει αστέρι (ακόμα), έχει λάβει ωστόσο βραβείο Bib Gourmand και αυτό είναι, από μόνο του, αξιοσημείωτο μιας και παίζει σε comfort food φιλοσοφία. Το Nolan έχει κατορθώσει κάτι σχεδόν ακατόρθωτο: έχει μετατρέψει την street-food, πιο πρόχειρη και γρήγορη φιλοσοφία σε αμιγώς γκουρμέ εμπειρία. Δεν είναι, λοιπόν, διόλου τυχαία η εν λόγω διάκριση. Με πιάτα, συνταγές και μαγειρικά tips από κάθε γωνιά της υφηλίου, το Nolan ετοιμάζει καθημερινά “καλλιτεχνικά” μεζεδάκια, που δίνουν fine dining αίσθηση σε ένα casual γεύμα που προορίζεται να το ζήσεις με παρέα.