“Το παγωτό είναι τέχνη”
Γιάννης Νυκτάρης: Μεγαλωμένος στον οικογενειακό φούρνο και μαθημένος στην παραγωγή, αποφάσισε να κάνει μια στροφή διαρκείας για την μεγάλη του αγάπη. Το παγωτό! Ένα παζλ ταξιδιών συμπληρώνει εξ’ολοκλήρου αυτήν την ιστορία. Από την Καππαδοκία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Καρπάθια, το Άμστερνταμ, τις Άλπεις, τα Πυρηναία, την Κυανή Ακτή, τις Δαλματικές Ακτές, τη Βουδαπέστη, την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, και αρκετές ακόμα γωνιές του πλανήτη. Τώρα ετοιμάζεται και για Μόσχα. Συνοδοιπόρος του σε αυτά η μηχανή του, οι σκέψεις, το πάθος και η όρεξη για νέα πράγματα. Για τον ίδιο τα ταξίδια είναι γνώση, εξέλιξη και εμπειρία. Ο προορισμός της Ρώμης, οι σπουδές του στο gelato, και μια κουταλιά παγωτό “κλείδωσαν μια για πάντα τη σκέψη του”. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα…
2013: Το Fatto a Mano στο Περιστέρι ανοίγει…
Μια σχολή παγωτού με κέντρο τον άνθρωπο. Ναι! ο Γιάννης Νυκτάρης είναι μια σχολή από μόνος του. Και αν διακεκριμένοι ζαχαροπλάστες, σεφ και περιοδικά έχουν εγκωμιάσει το Fatto a Mano, θα το το τολμήσω και εγώ. Όχι επειδή το αισθάνομαι. Αλλά επειδή το είδα. Το καλύτερο παγωτό της Αθήνας! Ή μάλλον τι σημαίνει παγωτό! Στη Ρώμη έμαθε πως να διαχειρίζεται τα υλικά. Το παγωτό του όμως καμία σχέση δεν έχει με αυτό που είχε δοκιμάσει. Ο λόγος; Το παγωτό του να έχει μια μοναδική προσωπικότητα. Φιλοσοφία του: Πολλή δουλειά και όλα μπορούν να γίνουν!
Η ώρα 1 το μεσημέρι…
Αργοπορημένος για πρώτη φορά σε ραντεβού {ω ναι!}, φτάνω στο Fatto a Mano. Ο κ. Γιάννης έχει βάλει την ποδιά του, τα γάντια του και καθαρίζει ακατέργαστο καρπό φιστικιού στη φυσική του μορφή. Σε λίγα λεπτά το μείγμα είναι έτοιμο για να μπει στην παγωτομηχανή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Παγωτό artisanal, δηλαδή φυσικό και στο χέρι. Η Κρήτη είναι η βασική περιοχή του μεγαλύτερου ποσοστού πρώτων υλών της επιχείρησης. Από κάστανα, πεπόνια, μέλι, ανθότυρο και μια τοπική ποικιλία από μπανάνες που παράγεται μόνο εκεί. Η αλήθεια είναι πως τόσο γλυκές και τόσο νόστιμες μπανάνες δεν έχω δοκιμάσει ξανά. Με διαπίστευση από το παγωτό μπανάνα!
Από την υπόλοιπη Ελλάδα ο κ. Γιάννης προμηθεύεται πρώτες ύλες όπως: ροδάκινα Βέροιας, σύκα Μαρκόπουλου, μανταρίνια Άργους, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, σαλέπι από τη Φλώρινα και ροδοπέταλα από το Συνεταιρισμό Κοζάνης. Πώς αλλιώς θα γίνει το περίφημο παγωτό τριαντάφυλλο; Αν και το famous παγωτό του Fatto a Mano είναι το παγωτό με γεύση ρακόμελο. Φυσικά με ρακί από Κρήτη! Κάθε μέρα η ίδια διαδικασία. Καθάρισμα, πλύσιμο και αφού φτιαχτεί το σιρόπι γίνεται το παγωτό. Γιατί εδώ το παγωτό ξεκινάει από το μηδέν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη βάση. Τόσο στον τρόπο όσο και στη γεύση το κάθε παγωτό έχει τις δικές του απαιτήσεις.
Τα σωστά να λέγονται…
Και να σου πω κάτι μου λέει; Εμείς οι Έλληνες θα έπρεπε κανονικά να πρωτοπορούμε στο παγωτό. Έχουμε τα υλικά, την πρώτη ύλη και το κλίμα μας ευνοεί. Τελικά η κρίση έχει κάνει και καλά πράγματα. Είναι σημαντικό να καταφέρεις να καινοτομήσεις, να διαφοροποιηθείς και να διεκδικήσεις το κομμάτι της πίτας που σου αναλογεί. Εμείς έχουμε παγωτό που δεν θα το βρεις αλλού. Αλλά το σεβόμαστε. Όπως θα σεβαστώ και τον πελάτη. Θα τον υποδεχτώ με αγάπη και με χαμόγελο. Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον άλλον. Από ένα μικρό παιδί μέχρι έναν ενήλικα. Θα καταλάβει την ποιότητα σου ακόμα και αν τη χαλάσεις. Όμως δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα για να πετύχεις. Σε εμάς ας πούμε δεν θα βρει γεύση τσιχλόφουσκα ένα παιδί. Γιατί δεν στοχεύουμε στις εμπορικές γεύσεις. Όμως στο τέλος και τα παιδιά και οι γονείς εμάς θα προτιμήσουν. Μέχρι και έγκυες γυναίκες έρχονται σε εμάς να φάνε παγωτό. Το πιο βασικό είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του φίλτρα σκέψης και ορίζει το “καλύτερο” με βάση το τι θέλει κάθε φορά.
Γεύσεις και άλλα πολλά….
60 διαφορετικές γεύσεις παγωτού έχει στο μυαλό του ο μικρός πειρατής του Fatto a Mano. Όμως κάθε μέρα και κάτι νέο. Συνεχώς οι γεύσεις εμπλουτίζονται όσο ο πειρατής κουρσεύει και χαμογελάει. Και για όσους αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει Fatto a Mano: Σημαίνει χειροποίητο στα ιταλικά. Χειροποίητο, φυσικό και αγνό. Έτσι είναι το ελληνικό gelato του Fatto a Mano. Όλα μια αποκλειστική έμπνευση του κ. Γιάννη Νυκτάρη. Μέχρι και το χωνάκι είναι σπιτικό. “3 μήνες σκεφτόμουν τη συνταγή”. Μέσα από το logo, μια χαμογελαστή μπάλα επαναστατικού παγωτού που ταξιδεύει, ο κ. Γιάννης έχει σκοπό να κάνει τον πελάτη να χαμογελά και να ταξιδεύει όταν το απολαμβάνει.
Χρόνια στο τιμόνι του χονδρικού εμπορίου ο κ. Γιάννης δεν περιορίζεται μόνο εδώ. Το παγωτό του φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Σε όποιον το ζητήσει και το χρειαστεί. Ικαρία, Κέρκυρα, Φολέγανδρο είναι μερικά από τα νησιά που όπως μας είπε προμηθεύει. Γάμους, βαφτίσεις και άλλου είδους εκδηλώσεις, όποτε τον χρειαστούν είναι εκεί. Μέχρι και εκπαιδευτικό μάθημα από ένα σχολείο έγινε πρόσφατα στο Fatto a Mano. Γιατί στο τέλος αυτό που μένουν είναι δύο: Η αγάπη και ή εκτίμηση. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις το εκτιμάει και ο άλλος. Από έναν άνθρωπο που δεν φοβάται την κριτική. “Είτε καλή είτε κακή πρέπει να γίνεται λέει”. Άλλωστε στο κατάστημα του ένα πράγμα σου τραβάει αμέσως την προσοχή. Το εργαστήριο του. Εκεί που κάνει όλη τη δουλεία. Χωρίς πόρτες και κουρτίνες. Ορθάνοιχτο, μπροστά στον πελάτη. Όπως επισημαίνει: Δεν κρυβόμαστε από κανέναν. Δεν αλλάζουμε για κανέναν. Ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει τα πάντα.
Υποσημείωση:
Για να βγει μια γεύση παγωτού Fatto a mano, προϋπόθεση είναι η σύνθεση του πάντα 100% φυσικό, όπως και ό,τι τα άλλο παράγεται.
Fatto a mano θα βρείτε και στην Κρήτη, Πλατεία Λιονταριών, στο κέντρο του Ηρακλείου.
Να ζητήσετε επικάλυψη τρεχούμενης σοκολάτας πάνω στο παγωτό. Δεν υπάρχει!
Η λήψη φωτογραφιών είναι υπό την επιμέλεια του φακού μου και πραγματοποιήθηκαν μια μέρα που στο Fatto a mano παρασκευαζόταν παγωτό φράουλα και ανανά.
Σελίδα:
https://www.facebook.com/fam2013fam/
Διεύθυνση:
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι 121 34