5 + 1 πόλεις κάθε αρχιτέκτονας πρέπει να επισκεφθεί

Πόλεις
Πηγή εικόνας: wikipedia.com

Κάθε αρχιτέκτονας που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να ανοίξει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες οφείλει να επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του τις παρακάτω 5 + 1 πόλεις. Διαφορετική η μια από την άλλη, έχοντας τόσα πράγματα να σε διδάξουν δεν χάνεις ποτέ το ενδιαφέρον σου σε οποίο δρόμο και αν βρεθείς. Αξίζει να «χαθείς» μέσα στα στενά έχοντας πάντα στο χέρι την αγαπημένη σου φωτογραφική μηχανή απαθανατίζοντας τα πανέμορφα κτήρια που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη για το επόμενο σου project.

Μαρακές, Μαρόκο

Πηγή εικόνας: wikipedia.com

Η αρχιτεκτονική των Μαυριτανών, από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα, υιοθετεί μια φιλοσοφία που εστιάζει στην ιδιωτικότητα λόγο του Ισλαμικού καθεστώτος. Τα riad, όπως ονομάζονται, είναι παλάτια στα οποία κυριαρχούν οι εσωτερικοί κήποι – αυλές, εσωτερικές πισίνες και άνετοι χώροι. Η πολυτέλεια που αναβλύζει από τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στις πόλεις, η έλλειψη παραθύρων στο επίπεδο του δρόμου και οι τοίχοι από πηλό σου δίνουν μια αίσθηση οικειότητας.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πόλεις
Πηγή εικόνας: www.emirates.com

Το Ντουμπάι είναι μία από τις πόλεις που χαρακτηρίζεται ως ένα αρχιτεκτονικό «διαμάντι» καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ξεχωριστών κτηρίων με κυριά χαρακτηριστικά την πολυτέλεια, την χλιδή και τον μοντερνισμό. Το έμπειρο μάτι του αρχιτέκτονα – επισκέπτη θα «πέσει» κατευθείαν στο Burj Khalifa. Το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, ύψους 828 μέτρων, το Burj Khalifa δεν είναι απλώς ένα κορυφαίο επίτευγμα της μηχανικής, αλλά αποτελεί επίσης σύμβολο του πρωτοποριακού και του προοδευτικού πνεύματος του Ντουμπάι. Στη συνέχεια δεν γίνεται να μην σε μαγνητίσει η όπερα του Ντουμπάι. Με σχεδίαση εμπνευσμένη από ένα παραδοσιακό ιστιοπλοϊκό σκάφος, το dhow, η Όπερα του Ντουμπάι αποτελεί ένα δυναμικό οικοδόμημα που μετατρέπεται εύκολα από παραδοσιακό θέατρο και συναυλιακή αίθουσα σε αίθουσα συμποσίων και εκθεσιακό χώρο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αν βρεθείς λοιπόν στο Ντουμπάι μην ξεχάσεις να επισκεφτείς επίσης τον Cayan Tower, την Dubai Marina και το Jumeirah Beach Hotel.

Διαβάστε επίσης  Antoni Gaudí: Ο Καταλανός Μοντερνιστής

Βαρκελώνη, Ισπανία

Πηγή εικόνας: Pinterest

Luis Domenech I Montaner, Antoni Gaudi, Santiago Calatrava και  Frank Gehry είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες παγκοσμίως ξεκινώντας τα πρώτα τους βήματα από την γενέτειρα τους, την Ισπανία και ιδιαίτερα σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας. Στο πέρασμα του χρόνου έχουν αφήσει το στίγμα τους  γενικότερα σε ολόκληρο τον αρχιτεκτονικό χώρο με θαυμαστά έργα όπως το Palau de la Musica Catalana, το Casa Mila, τον Πύργο Επικοινωνιών Montjuic και το «Fish» αντίστοιχα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Παρίσι, Γαλλία – «Η πόλη του φωτός»

Πόλεις
Πηγή εικόνας: Pinterest

Παρίσι, η πόλη του φωτός, δεν είναι μόνο πρωτεύουσα της Γαλλίας και του ρομαντισμού αλλά αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική πρωτεύουσα  με πληθώρα μεσαιωνικών, αναγεννησιακών και νεοκλασικών κτηρίων συνδυάζοντας τέλεια το κλασσικό στοιχείο με το μοντέρνο. Φτάνοντας στο Παρίσι αξίζει να επισκεφτείς το Musee du quai Branly του διάσημου αρχιτέκτονα και κάτοχο βραβείου Pritzker (το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής) Jean Nouvel. Ένα ακόμα must visit αξιοθέατο με περίσσια αρχιτεκτονική και γνωστός σε όλους πύργος του Άιφελ. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ`ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτήρια στον κόσμο.

Σικάγο, Η.Π.Α.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Μπορεί η Νέα Υόρκη να οφείλει ένα μεγάλο μέρος της αίγλης της στους πολυφωτογραφημένους ουρανοξύστες του Μανχάταν, το Σικάγο όμως είναι η πόλη που τους «γέννησε». Θηριώδη, επιβλητικά κτήρια με τεράστια ύψη σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο μικροσκοπικός μπροστά τους. Έχοντας καταρρίψει όλα τα στερεότυπα του παρελθόντος που συνόδευαν και αμαύρωναν το όνομά της, η πόλη της λίμνης Μίτσιγκαν αποτελεί σήμερα ένα αντιπροσωπευτικό μουσείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Κατά παράδοξο τρόπο, το Σικάγο χρωστά την αρχιτεκτονική πρωτοκαθεδρία του σ’ ένα δυσάρεστο γεγονός, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1871 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Οι Αμερικανοί αρχιτέκτονες και μηχανικοί, έχοντας μπροστά τους μια λευκή σελίδα σήκωσαν τα μανίκια και ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το νέο Σικάγο κυριολεκτικά από το μηδέν. Αγνοώντας την όποια τεχνοτροπία είχε υιοθετηθεί κατά το παρελθόν, καταξιωμένοι αρχιτέκτονες όπως ο Daniel Hudson Burnham, ο Frank Lloyd Wright και ο Louis Henry Sullivan εφάρμοσαν καινοτόμες ιδέες και κατασκεύασαν ασύλληπτα οικοδομήματα.

Διαβάστε επίσης  Γυαλί: Αρχιτεκτονική και Διαφάνεια

Φλωρεντία, Ιταλία – «Το σημείο μηδέν»

Πόλεις
Πηγή εικόνας: Pinterest

Φλωρεντία, η «μητέρα» της αρχιτεκτονικής η αλλιώς το «σημείο μηδέν» είναι ελάχιστες από τις εκφράσεις που μπορούν να προσδιορίσουν το κάλλος και την καλλιτεχνική υπόσταση αυτής της πόλης. Γνωστά μνημεία είναι το Palazzo Vecchio, δηλαδή το δημαρχείο της πόλης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών όπου βρίσκεται ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και το Uffizi, ένα μουσείο τέχνης με πολλά έργα από την εποχή της αναγέννησης. Τα κτήρια αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αρχιτεκτονική αναγεννησιακού χαρακτήρα ένα από αυτά ειναι και ο καθεδρικός Santa Maria del Fiore να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στην Ευρώπη.

O Μιχάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι σπουδαστής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Design, κάτοχος διπλώματος "Project and Construction Management" και του αρέσει να εξελίσσεται συνεχώς. Τον ελεύθερο του χρόνο σχεδιάζει, παρακολουθεί σεμινάρια και βάζει στόχους για το μέλλον.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο Πολιτισμός των Μαορί και το ιερό Χάκα

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο της Hana-Rawhiti Maipi-Clarke,

Ειδικές μαθησιακές διαταραχές και ΣΑΕΒΑ

Το παρόν άρθρο Συνδέονται οι ειδικές μαθησιακές διαταραχές με την