Πως μπορώ λοιπόν φτιάχνουμε τα δικά μας κεριά; Είμαι σίγουρη ότι όλοι στο σπίτι μας έχουμε παλιά κεριά που χάλασαν και πασχαλινές λαμπάδες προηγούμενων ετών. Δεν είναι κρίμα να τα πετάξουμε όταν μπορούμε με αυτά να φτιάξουμε καινούρια κεριά;
Ας δούμε καταρχήν με ποιους τρόπους μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας κεριά. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές είναι το βούτηγμα, η χύτευση και το γέμισμα. Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με το γέμισμα που νομίζω είναι η πιο εύκολη τεχνική από τις τρεις και μπορεί ο καθένας να την κάνει μόνος του στο σπίτι του. Όταν λέμε γέμισμα, εννοούμε το γέμισμα ενός καλουπιού, ενός βάζου, ενός ποτηριού, κάτι τέλος πάντων που θα μπορεί να φιλοξενήσει το κερί μας.
Τι θα χρειαστούμε :
- Ένα καλούπι ή ένα βάζο ή ένα ποτήρι ή μπουκάλι ή μπολ
- Φυτίλι με την βάση του
- Μολύβι ή πιρούνι ή μανταλάκι για να στερεώσουμε το φυτίλι
- Παραφίνη ή παλιά μας κεριά σπασμένα σε μικρά κομματάκια
- Κηρομπογιά και αρώματα κεριών
- Διάφορα αξεσουάρ ή χαρτοπετσέτες για στόλισμα
- Παλιά μεγάλη κατσαρόλα και παλιά μικρή κατσαρόλα
- Ένα παλιό πιρούνι για ανακάτεμα
Τρόπος εκτέλεσης :
Αρχικά θα επιλέξουμε το υλικό το οποίο θα γεμίσουμε με το λιωμένο κερί μας. Αν επιλέξουμε καλούπι, τότε αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε το κερί μας μόνο του, χωρίς να είναι δηλαδή μέσα σε ένα δοχείο. Καλούπια υπάρχουν πολλά! Τα καλύτερα για μένα είναι καλούπια σιλικόνης. Υπάρχουν όμως και μεταλλικά , πλαστικά, με αλουμίνιο, με Plexiglas κτλ. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όμως καλούπι, τότε υπάρχουν και άλλες δυνατότητες! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποτήρια, βαζάκια, φλυτζάνια, ακόμα και σκληρές φλούδες από φρούτα.
Στην συνέχεια θα πρέπει να λιώσουμε την παραφίνη μας ή τα παλιά μας κεριά. Με την μεγάλη και την μικρή κατσαρόλα που έχουμε , λιώνουμε σε μπαιν μαρί την παραφίνη μας ή τα παλιά μας κεριά, αφού βέβαια τα έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Για να δώσουμε εύκολα χρώμα , προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι κηρομπογιάς στο χρώμα που επιθυμούμε και λίγο άρωμα αν θέλουμε να το κάνουμε αρωματικό.
Όσο αυτά θα λιώνουν, ετοιμάζουμε το δοχείο που θα γεμίσουμε. Αρχικά θα πρέπει να κερώσουμε λίγο το φυτίλι . Μετράμε το ύψος του δοχείου και κόβουμε το φυτίλι σε μέγεθος μεγαλύτερο από το δοχείο. Κερώνουμε το φυτίλι μας βουτώντας το μέσα στο λιωμένο κερί , δύο τρεις φορές ώστε να μπορέσει να σταθεί. Έπειτα το στερεώνουμε στην βάση του και το βάζουμε στο κέντρο του δοχείου μας και στηρίζοντας την άλλη του άκρη σε ένα μολύβι ή μανταλάκι ή πιρούνι που θα το ακουμπήσουμε και αυτό πάνω στο δοχείο μας έτσι ώστε το φυτίλι να κάθεται στο κέντρο του δοχείου.
Όταν έχει πλέον λιώσει η παραφίνη μας ή τα κεριά μας, ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι για να πάει παντού το χρώμα και το άρωμα και αδειάζουμε σιγά σιγά στο δοχείο μας. Αφήνουμε όμως ένα μέρος παραφίνης για αργότερα. Στην συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει . Βλέπουμε ότι όταν κρυώσει στο κέντρο του δοχείου μας δημιουργείται ένα μικρό κενό λόγω συρρίκνωσης. Μετά προσθέτουμε και την υπόλοιπη παραφίνη και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ελευθερώνουμε το φυτίλι και το κόβουμε ένα εκατοστό πάνω από την επιφάνεια.
Διακόσμηση
Αφού λοιπόν κρυώσει το κερί μας, ξεκαλουπώνουμε αν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπι και διακοσμούμε όπως νομίζουμε… συνήθως εγώ κάνω ντεκουπάζ με χαρτοπετσέτα πάνω τους. Μπορούμε όμως να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά στα κεριά μας, όπως κανέλα, αποξηραμένα λουλούδια και φρούτα, αστερίες κτλ. Αυτά βέβαια μπορούμε να τα σταθεροποιήσουμε στο εσωτερικό των δοχείων πριν ρίξουμε την παραφίνη! Έτσι η διακόσμηση θα είναι εσωτερική. Μπορούμε επίσης να παίξουμε με τα χρώματα και τα κεριά μας να είναι πολύχρωμα.
Θα μπορούσαμε επίσης να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα σημεία με την χρήση πλαστικού και όχι μόνο. Μια άλλη όμορφη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε μπουκάλια αναψυκτικών και να φτιάξουμε κέρινα ποτά.
Ο παρακάτω τρόπος είναι ένας εύκολος και πολύ πρωτότυπος τρόπος, Η διαδικασία είναι ίδια με ότι έχουμε αναφέρει παραπάνω , εκτός από το σημείο που γεμίζουμε το δοχείο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε δίπλα μας ένα αρκετά μεγάλο δοχείο με κρύο νερό. Κάθε φορά που θα ρίχνουμε λίγο λιωμένο κερί απευθείας στο κρύο νερό αυτό θα παγώνει αμέσως και θα παίρνει αυτό το ακανόνιστο σχήμα που βλέπετε. Κάθε φορά που θα κάνετε λίγο, θα το τοποθετείτε στο δοχείο που θέλετε μέχρι να το γεμίσετε.
Αυτή είναι η διαδικασία! Πολύ εύκολα και οικονομικά φτιάχνουμε τα δικά μας κεριά. Αν σας άρεσε αυτή η ιδέα διαβάστε και αυτό http://DIY: Πώς διορθώνω τσάντες και παπούτσια
Για περισσότερες ιδέες και κατασκευές επισκεφτείτε το προφίλ μου στο Pinterest https://www.pinterest.cl/rebbecaz/_saved/