Οι 4 τονικές χρωματικές παλέτες για ένα αρμονικό design

Πηγή εικόνας: Pinterest

Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, το υποσυνείδητό μας κρίνει, συνέχεια, τα πάντα γύρω μας. Έτσι, ασυναίσθητα, προκύπτουν διάφορα συναισθήματα με βάση όσα βλέπουμε στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Ειδικά στον προσωπικό μας χώρο θέλουμε να αισθανόμαστε πάντα άνετα και οικεία. Αποζητάμε την αρμονία. Το αρμονικό design, επιτυγχάνεται από την τονική σχέση των χρωμάτων που βρίσκονται στον χώρο, ακόμα και στις λεπτομέρειες διακόσμησης. Είναι πολύ σημαντικό, οι χρωματικοί συνδυασμοί στο σπίτι μας  να αντανακλούν και να τονίζουν θετικά την προσωπικότητά μας.

Ο καλύτερος τρόπος  για να αντιληφθούμε πως συνδέονται τα χρώματα μεταξύ τους και ποια δείχνουν αρμονικά μαζί, με σκοπό να διεγείρουν τις θετικές συμπεριφορές, είναι μέσω της θεωρίας της τονικής χρωματικής αρμονίας.

Οι 4 τονικές παλέτες

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χρωματική αρμονία, η οποία είναι βασισμένη στον τροχό του Νεύτωνα, η τονική χρωματική αρμονία αναφέρει ότι κάθε χρώμα στη φύση ταξινομείται σε μία από τις τέσσερις τονικές ομάδες, με βάση τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Τα χρώματα που βρίσκονται στην ίδια τονική ομάδα συνδυάζονται απόλυτα μεταξύ τους, ενώ χρώματα από διαφορετικές τονικές ομάδες δεν ταιριάζουν και δημιουργούν μία περίεργη αντίθεση. Άμα παρατηρήσουμε προσεκτικά, τα χρώματα που επικρατούν στη φύση σε κάθε εποχή, δημιουργούν πάντα ένα τέλειο, αρμονικό τονικά, σύνολο.

Όλοι οι άνθρωποι, από την στιγμή που θα γεννηθούν, ανήκουν σε μία από τις τέσσερις χρωματικές παλέτες, η οποία παραμένει ίδια σε όλη την διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η γνώση για τον καθένα μας, είναι ένα πολύ βασικό και χρήσιμο εργαλείο, διότι μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε πολλές πτυχές της ζωής μας, όπως στο ντύσιμο μας, στην διακόσμηση του σπιτιού μας για ένα αρμονικό design, στο τι χρώμα θα βάψουμε τα μαλλιά μας κλπ. Μας αντιπροσωπεύει πάντα και η εφαρμογή της στην καθημερινότητά μας, θα ενισχύσει την θετικότητα και την αρμονία της ζωής μας, μέσα από σωστές, για εμάς και την προσωπικότητά μας, επιλογές.

Advertisements
Ad 14

Κάθε χρωματική παλέτα από τις παρακάτω, εκφράζει έναν ορισμένο τύπο προσωπικότητας, μέσα από τις χρωματικές προτιμήσεις της κάθε ομάδας ανθρώπων. Ορισμένες συμπεριφορές στην προσωπικότητά μας ταιριάζουν με την ενέργεια της κάθε εποχής. Ο πρώτος τονικός διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα στα ψυχρά και στα θερμά χρώματα, και ο δεύτερος χωρίζει την κάθε κατηγορία σε δύο, ανάλογα με την ένταση της απόχρωσης. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάθε παλέτα για να επιτύχουμε ένα αρμονικό design σε κάθε χώρο του σπιτιού μας.

Διαβάστε επίσης  Ένα σουρεαλιστικό νέο βιβλιοπωλείο μόλις άνοιξε στην Κίνα

Παλέτα 1:  Άνοιξη / Παιχνιδιάρικη διάθεση, Παιχνιδιάρικη προσωπικότητα

Όλα τα χρώματα στην ομάδα αυτή θυμίζουν άνοιξη. Είναι θερμά, καθαρά και φωτεινά. Έχουν βάση το κίτρινο, το οποίο τους δίνει μια γλυκιά ζεστασιά. Κανένα από τα χρώματα αυτής της παλέτας δεν περιέχει μαύρο, έτσι φαίνονται πιο διαυγή και ζωντανά. Προσδίνουν χαρά και ενεργητικότητα, όπως και η συγκεκριμένη εποχή.

Κάποια από τα ατελείωτα χρώματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι το ροδακινί, το λιλά, το κίτρινο του ήλιου, το κοραλί, το καρπουζί, το γαλάζιο του ουρανού, το πράσινο του μήλου, το γαλαζοπράσινο, το κρεμ και το ροζ. Χρυσαφένιοι και μπρούτζινοι τόνοι είναι ιδανικοί.

Η ανοιξιάτικη παλέτα φαίνεται καλύτερα μέσα από τον έντονο συνδυασμό  χρωμάτων ή με εκλεπτυσμένα μείγματα μαλακών ουδέτερων αποχρώσεων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στο σπίτι της ανοιξιάτικης προσωπικότητας είναι ο φυσικός φωτισμός. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα μεγάλα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες που οδηγούν στην ύπαιθρο είναι απαραίτητα. Όταν δεν υπάρχει αρκετό φως δημιουργείται μία καταθλιπτική αίσθηση που πρέπει να αποφευχθεί. Τα έπιπλα από μπαμπού, ψάθα και ελαφρύ ξύλο, τα επίχρυσα τελειώματα και ο μπρούτζος στις επιφάνειες είναι τα αγαπημένα του στοιχεία. Τα καλύτερα σχέδια για την διακόσμηση είναι οι κύκλοι και το πουά, διότι εκπέμπουν μια διασκεδαστική διάθεση.

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

 

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

Παλέτα 2:  Καλοκαίρι / Ανάλαφρη διάθεση, Γαλήνια προσωπικότητα

Όλα τα χρώματα της παλέτας είναι ψυχρά και έχουν βάση το μπλε. Είναι απαλά και διακριτικά και παρόλο που είναι γενικά σκούρα, δεν έχουν βαριά διάθεση.  Διαθέτουν μία χαλαρή και ανάλαφρη, καλοκαιρινή αίσθηση. Ο ψυχρός τους, κομψός τόνος επιτυγχάνεται διότι καθένα από τα χρώματα έχει στην απόχρωση του λιγότερο ή περισσότερο γκρι.

Σε αυτήν την ομάδα ανήκει το ροζ του ρόδου, το γαλάζιο, το λιλά της λεβάντας, το μοβ, το μπορντό, το δαμασκηνί, το γκρι-μπεζ και το γκριζοπράσινο. Εδώ, ταιριάζουν περισσότερο οι ασημένιοι και λευκόχρυσοι τόνοι.

Τα χρώματα της καλοκαιρινής παλέτας φαίνονται καλύτερα σε απαλούς τονικούς συνδυασμούς.

Διαβάστε επίσης  Οι 7 ομορφότεροι σταθμοί μετρό στον κόσμο

Η ηρεμία και η τάξη είναι βασικά στοιχεία στην ζωή του καλοκαιρινού τύπου. Τα ιδανικά έπιπλα είναι σε κομψές και απαλές γραμμές χωρίς υπερβολή. Τα κομψά και vintage έπιπλα από ξύλο και η απαλή, λούστρο, σατινέ μπογιά σε αυτά είναι τα στοιχεία που τον κάνουν περισσότερο χαρούμενο. Σημαντικές είναι οι αναλογίες και η ισορροπία στα πάντα για ένα αρμονικό design. Όλα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα τακτοποιημένα σε ασορτί ζεύγη.

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

 

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

Παλέτα 3:  Φθινόπωρο / Γήινη διάθεση, Γήινη προσωπικότητα

Τα χρώματα της παλέτας αυτής είναι θερμά και έχουν ως βάση το κίτρινο, αλλά διαθέτουν μεγαλύτερη ένταση. Σε όλα έχει συμπληρωθεί λίγο ή πολύ μαύρο και έτσι αποκτούν μία βαθιά, πλούσια και έντονη διάθεση. Για να γίνει αντιληπτή η σχέση της φθινοπωρινής παλέτας με την ανοιξιάτικη, αρκεί να αφαιρέσουμε το μαύρο από τα χρώματα του φθινοπώρου και θα πάρουμε τα χρώματα της άνοιξης. Η κυριότερη αίσθηση που δίνει αυτή η ομάδα είναι η γήινη, βαριά ενέργεια.

Εδώ, συγκαταλέγονται από απαλά μέχρι και επιδεικτικά χρώματα, όπως το λαδί, το μελιτζανί, το σκούρο πορτοκαλί, το κεραμιδί, το ιβουάρ, το σοκολατί, το ανοιχτό πράσινο και το ανοιχτό μπεζ. Όπως και στην Άνοιξη, προτιμότερες είναι η χρυσαφένιες και μπρούτζινες λεπτομέρειες.

Οι φθινοπωρινοί τόνοι φαίνονται καλύτερα όταν τα διάφορα χρώματα  συνδυαστούν σε τονικά μείγματα.

Το ιδανικό σπίτι για τον φθινοπωρινό τύπο είναι ένα ζεστό, φιλικό σπίτι. Τα φυσικά υφάσματα, τα φυσικά υλικά, τα ξύλινα πατώματα, τα γυμνά τούβλα, τα πήλινα και τα χάλκινα πράγματα είναι οι καλύτερες προτιμήσεις. Η σωματική άνεση είναι το παν, άρα τα έπιπλα πρέπει να είναι στερεά και βαριά. Ένα τζάκι και μία μεγάλη ηλεκτρική κουζίνα θα ήταν μια όμορφη προσθήκη. Οι άνθρωποι που ανήκουν εδώ, συνήθως έχουν αγάπη στα βιβλία και στα διάφορα συναισθηματικά μπιμπελό, τα οποία μπορούν να εκτεθούν σε ανοιχτά ράφια για να φαίνονται.

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

 

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

Παλέτα 4:  Χειμώνας / Μινιμαλιστική διάθεση, Μινιμαλιστική Προσωπικότητα

Και αυτή η ομάδα έχει βάση το μπλε, όπως και του καλοκαιριού. Κατατάσσονται τολμηρά, δραματικά και πολύ παγωμένα χρώματα, όπως είναι η φύση τον χειμώνα. Επιπλέον, είναι η μόνη ομάδα που περιέχει στην παλέτα της το καθαρό μαύρο και το καθαρό λευκό. Φανερή είναι η αίσθηση δράματος και δυναμικής ενέργειας σε καθένα από αυτά, με απουσία οποιαδήποτε ανάλαφρης διάθεσης.

Διαβάστε επίσης  Netflix: Σειρές για αρχιτέκτονες και designers

Στην ομάδα ανήκουν χρώματα όπως, το φούξια, το γαλάζιο του πάγου, το κατακόκκινο, το έντονο ροζ, το ασημί, το μπλε του μεσονυκτίου, το καθαρό γκρι και το λεμονί. Και στην χειμωνιάτικη παλέτα, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούνται ασημένιοι και λευκόχρυσοι τόνοι.

Οι χειμερινοί χρωματικοί συνδυασμοί δείχνουν καλύτερα μέσα από δραματικές αντιθέσεις.

Καθαρές γραμμές, καθαρές επιφάνειες, χωρίς πολλά αντικείμενα είναι must, για το αρμονικό design του χειμωνιάτικου τύπου. Σε κάθε χώρο, το ιδανικό είναι να υπάρχει ένα εντυπωσιακό κομμάτι, για παράδειγμα, ένας πολυέλαιος ή ένας πίνακας. Στο σπίτι του  υπάρχουν αστραφτερές και γυαλιστερές επιφάνειες με οξείες γωνίες και υλικά όπως γυαλί και χρώμιο. Οι χρωματικοί τους συνδυασμοί δείχνουν καλύτερα σε έντονες αντιθέσεις, με μεγάλη δραματικότητα. Η ιδανική κουζίνα διαθέτει μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες, χωρίς σχεδόν τίποτα πάνω τους, αφού όλα βρίσκονται σε ντουλάπια.

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

 

αρμονικό design
Πηγή εικόνας: Pinterest

Πώς να βρεις σε ποια τονική χρωματική παλέτα ανήκεις

Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις την φυσική σου χρωματική παλέτα είναι η χρωματική ανάλυση από κάποιον ειδικό. Για παράδειγμα, ένας σύμβουλος μόδας μπορεί να ανακαλύψει την χρωματική σου παλέτα, με την τοποθέτηση υφασμάτων διαφορετικών τόνων, κοντά στο πρόσωπο σου, με σκοπό να σε συμβουλέψει ως προς τις χρωματικές επιλογές ρούχων. Όμως, αυτήν την γνώση μπορείς να την εφαρμόσεις και σε άλλους τομείς της ζωής σου, όπως για αρμονικό design στην διακόσμηση. Ένας άλλος τρόπος είναι η χρωματική ανάλυση από κάποιον ειδικό, μέσα από διάφορες ερωτήσεις και συζητήσεις γύρω από την προσωπικότητά και τα ενδιαφέροντά σου. Έτσι, καταλήγει στον κυρίαρχο τύπο προσωπικότητάς, από του τέσσερις. Με βάση την εφαρμοσμένη ψυχολογία του χρώματος, υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει παραπάνω από έναν τύπο προσωπικότητας, με έναν κυρίαρχο και τους υπόλοιπους δευτερεύοντες. Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα τεστ στο ίντερνετ, που μπορεί να λειτουργήσουν ως δείγμα για την εύρεση της παλέτας, με βάση ένα ερωτηματολόγιο. Στο βιβλίο της Karen Haller, «Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων», υπάρχει  ένα βοηθητικό ερωτηματολόγιο για να κατατάξεις εύκολα τον εαυτό σου σε μία από τις εποχές.

 

 

Πηγή:

Haller, K. (2019). Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων: Πώς να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία του χρώματος για να μεταμορφώσετε την ζωή σας. (Ελληνική έκδοση). Αθήνα: Εκδόσεις Διόπτρα.

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης