Τα γνωστά σε όλους μας γλυκά σπιτάκια ή αλλιώς gingerbread houses (σπιτάκια από μελόψωμο), είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής τους είναι από τραγανά μπισκότα με τζίντζερ, φτιαγμένα από μελόψωμο και διακοσμούνται με πολύχρωμες καραμέλες και ζαχαρωτά.
Η ιστορία τους ξεκινάει τον 11ο αιώνα και σύμφωνα με ιστορικούς τροφίμων, το μελόψωμο εντάχθηκε στη Δυτική Ευρώπη με την επιστροφή των σταυροφόρων, η οποία επανέφερε το έθιμο του πικάντικου ψωμιού από την Μέση Ανατολή. Η ρίζα τζίντζερ καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς λόγους.
Το μελόψωμο ή gingerbread ήταν μια αγαπημένη συνήθεια στα φεστιβάλ και τις εκθέσεις της μεσαιωνικής Ευρώπης. Συχνά τα μελόψωμα ήταν διακοσμημένα έτσι ώστε να μοιάζουν με λουλούδια, πουλιά, ζώα ή ακόμα και πανοπλίες. Αρκετές πόλεις στη Γαλλία και την Αγγλία φιλοξένησαν εκθέσεις ψωμιού για πολλούς αιώνες και οι κυρίες έδιναν συχνά στους αγαπημένους τους ιππότες ένα κομμάτι μελόψωμο για καλή τύχη σε τουρνουά.
Τα gingerbread δημιουργήθηκαν στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Τα περίτεχνα σπιτάκια με μπισκότα συνδέθηκαν με την παράδοση των Χριστουγέννων. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε όταν οι αδελφοί Grimm έγραψαν την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ, όπου οι κύριοι χαρακτήρες βρέθηκαν μπροστά από ένα σπίτι φτιαγμένο από λιχουδιές μέσα στο δάσος.
Στη σύγχρονη εποχή η παράδοση συνεχίστηκε σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Στη Γερμανία, στις χριστουγεννιάτικες αγορές πωλούν ακόμη διακοσμημένα μελόψωμα πριν από τα Χριστούγεννα. Το Lebkuchenhaus ή το Pfefferkuchenhaus είναι οι γερμανικοί όροι για ένα σπίτι από μελόψωμο.
Το μελόψωμο δημιουργείται και σε άλλες συνθέσεις πέρα από το κλασικό σπιτάκι, όπως κάστρα, μικρές καλύβες, εκκλησίες, μουσεία, γηπέδα κα.
Το 2012, μια ομάδα στο Μπράιαν του Τέξας των ΗΠΑ, έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο gingerbread από μελόψωμο, με βρώσιμα τοιχώματα, επιφάνειας 234 τ.μ. Το σπιτάκι υπολογίστηκε ότι ξεπερνούσε τις 35 εκατομμύρια θερμίδες και τα υλικά περιελάμβαναν 1.327 κιλά καστανή ζάχαρη, 820 κιλά βούτυρο, 7.200 αυγά και 3.300 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.