Παιδιά με αυτισμό και το ανοσοποιητικό της μητέρας

Το ανοσοποιητικό της μητέρας φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα παιδιά με αυτισμό. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς και διαχείρισης των συναισθημάτων στα παιδιά με αυτισμό. Συγκεκριμένα, 0ι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου στην εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς και διαχείρισης των συναισθημάτων στα παιδιά με αυτισμό, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει το φύλο του παιδιού στη συχνότητα εκδήλωσής τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αυτισμό που γεννήθηκαν από μητέρες που εμφάνιζαν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα. Παράλληλα, τα αγόρια επιβεβαιώθηκε ότι είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την αλληλεπίδραση.

Μεταξύ των ανοσολογικών καταστάσεων που εξετάστηκαν βρίσκονται οι αλλεργίες, το άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, αυτοφλεγμονώδη και σύνδρομα ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκε το ανοσολογικό ιστορικό 363 μητέρων και των παιδιών τους (252 αγόρια και 111 κορίτσια), με μέση ηλικία τα τρία έτη.

παιδιά με αυτισμό
Πηγή: onmed.gr

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το βαθμό της διαταραχής στα παιδιά με αυτισμό, ένα σύνολο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων, όπως η επιθετικότητα και το άγχος, καθώς και την ανάπτυξη και τις γνωστικές λειτουργίες.

Διαπίστωσαν ότι το 27% των μητέρων παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα του ανοσολογικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -εξ αυτών το 64% ανέφερε ιστορικό άσθματος, το πιο κοινό ανοσολογικό πρόβλημα. Άλλες συχνές καταστάσεις ήταν η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (υποθυρεοειδισμός), η νόσος του Raynaud (αγγειοσυσπαστική διαταραχή στη ροή του αίματος), η αλωπεκία, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Διαβάστε επίσης  Σύνδρομο Savant: Οι ιδιαίτεροι «σοφοί»

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ανοσολογικό προφίλ της μητέρας συσχετίζεται με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς και διαχείρισης των συναισθημάτων, αλλά όχι με μειωμένη γνωστική λειτουργία σε παιδιά με αυτισμό.

Το φύλο του παιδιού αλληλεπιδρά επίσης σε σημαντικό βαθμό με το ανοσολογικό προφίλ της μητέρας, με τα αγόρια να είναι αρκετά πιο ευάλωτα.

Ερευνώντας περαιτέρω τα παιδιά με αυτισμό, διαπιστώθηκε ότι η διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η μελέτη διαπίστωσε πως η προϋπάρχουσα ανοσολογική κατάσταση της μητέρας ήταν πιο συχνή στα αγόρια (31%) σε σύγκριση με τα κορίτσια (18%). Συγκεκριμένα, το άσθμα ήταν δύο φορές πιο κοινό στις μητέρες αγοριών με αυτισμό απ’ ότι στις μητέρες κοριτσιών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Translational Psychiatry.

Δείτε επίσης:

https://maxmag.gr/psychologia/sygchrones-praktikes-epizimies-sti-psychiki-ygia-tou-vrefous/

https://www.youtube.com/watch?v=mmVn9zVVdD8

Πηγή:

“Παιδικός αυτισμός: Ο ρόλος του ανοσοποιητικού της μητέρας” (2020). Ανακτήθηκε από: www.onmed.gr

 

Ονομάζομαι Μιχαέλα Καλλιανιώτη και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα 22 μου χρόνια, αγαπώ ιδιαίτερα το διάβασμα, τα ταξίδια και τους μαθητές μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα