Την πρώτη φορά που δοκίμασα το Dark Souls 3 θυμάμαι ότι κόλλησα στο turorial boss για αρκετές ώρες και το παράτησα για πάνω από 5 φορές τις πρώτες 2 μέρες. Αλλά, συνέχιζα ξανά και ξανά. Τι ήταν αυτό που με έκανε να εθιστω τόσο πολύ στο “ξυλίκι” και τον “πόνο” του παιχνιδιού;
Μην ρωτάτε και πολλά για την πλοκή του Dark Souls 3…
Ομολογουμένως το storyline των Dark Souls games είναι αρκετά… σύνθετο. Βασικά, ας είμαστε ειλικρινείς. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ακριβές storyline των παιχνιδιών αυτών. Ότι μαθαίνει ο πάλι της είναι μέσα από αντικείμενα, npc’s, bosses και διάφορα άλλα αρχεία. Τα Souls παιχνίδια έχουν ένα αρκετά μεγάλο lore που είναι αδύνατον να καλύψει και να κατανοήσει απόλυτα κάποιος παίκτης.
Ας μείνουμε λοιπόν στα βασικά του Dark Souls 3. Ο παίκτης χειρίζεται έναν unkindled – ή undead από τα προηγούμενα παιχνίδια -, δηλαδή έναν ζωντανό νεκρό. Η αποστολή του σε αυτό το παιχνίδι είναι είναι να βρει την Πρώτη Φλόγα που διατηρεί την Εποχή της Φωτιάς όπως είναι. Επειδή όμως o Πρίγκιπας Lothric και όλοι οι υπόλοιποι οι Lords που είναι υπεύθυνοι – εκτος από έναν – να την διατηρούν ζωντανοί εχουν εγκαταλείψει το καθήκον τους, πρέπει εμείς σαν undead να την ανακτήσουμε από κάθε έναν από τους Lords – boss fights εννοείται – και να την επιστρέψουμε στο Firelink Shrine.
Αυτό είναι το plot. Ξέρω ότι “στο χαρτί” ακούγεται πολύ απλό, αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Από την άλλη όμως δεν παίζεις τα Dark Souls για το storyline, αλλά για το ταξίδι και την εμπειρία.
Gameplay και μηχανισμοί Dark Souls
Είτε είστε φαν των Souls, είτε όχι σίγουρα θα έχετε ακούσει για το θρυλικό gameplay μηχανισμό τους που άλλαξε για πάντα τα RPG παιχνίδια και όχι μόνο.
Αρχικά, το gameplay είναι αρκετά απλό αλλά και συνάμα σύνθετο. Έχεις απλά το όπλο σου, την ασπίδα σου – αν θες να την χρησιμοποιήσεις – και όποιον εχθρό τύχει να βρεις στο πέρασμα σου. Απλό, έτσι; Όχι και τόσο, καθώς ο παίκτης θα πρέπει να ξέρει σε ποιον εχθρό να εστιάσει ή να lockαρει, ποτέ να κάνει parry, πότε να χτυπήσει και πότε να τρέξει. Οι εχθροί σε αυτά τα games είναι τόσο δύσκολοι – από τον μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο – που σε αναγκάζουν να πάρεις τέτοιες αποφάσεις στην στιγμή. Δεν πρέπει να παίρνεις τίποτα αψήφιστα. Τα πάντα μπορούν να σε σκοτώσουν. Εχθροί και περιβάλλον.
Επιπλέον, όσον αφορά τους μηχανισμούς το Dark Souls 3 όπως και οι προκάτοχοι του, έχει μια μεγάλη γκάμα από όπλα, ασπίδες, πανοπλίες, ξόρκια, μαγιά και πολλά άλλα. Σε συνδυασμό με το gameplay θα πρέπει να ξέρεις τι να χρησιμοποιείς και πότε.
Και φυσικά, τίποτα δεν σου δίνεται απλόχερα από αυτά που προανέφερα. Κάθε όπλο, κάθε αντικείμενο και κάθε μικρό collectable στο παιχνίδι θα πρέπει να το κερδίσεις με την αξία σου. Μπορείς είτε να σκοτώσεις έναν εχθρό και να πάρεις τα καλούδια του, είτε να αγοράσεις πράγματα με souls που λειτουργούν ακριβώς όπως το χρήμα στο παιχνίδι. Κάθε εχθρός ανάλογα με το μέγεθος και την δυσκολία του όταν πεθαίνει αφήνει ένα ποσοστό από ψυχές με τις οποίες μπορείς να αγοράσεις η να αναβαθμίσεις πολλά πράγματα στο παιχνίδι. Και ναι, υπάρχει πολύ έντονο το farming στο παιχνίδι.
Όσον αφορά τους εχθρούς αυτοί χωρίζονται σε mobs, mini bosses και bosses. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά mobs και mini mobs και φυσικά, η FromSoftware έβαλε πάλι της φαντασία της να δουλέψει πολύ σχετικά με τα bosses, που κατ’εμε αποτελούν και το καλύτερο κομμάτι του game.
Το Βασίλειο του Lothric
Το Dark Souls 3 έχει τις πιο μεγάλες σε κλίμακα περιοχές απο οποιοδήποτε παιχνίδι Souls του παρελθόντος. Η συνταγή για τις περιοχές ειναι η ίδια. Δηλαδή, ημι-γραμμικές διαδρομές, μυστικά μονοπάτια -τα λεγόμενα shortcuts- , μεγάλης κλίμακας εκτάσεις , εναλλακτικές διαδρομές, περιοχές με προαιρετικά bosses, σημεία για έντονο farming, μονοπάτια που οδηγούν μπρος και πίσω στις ίδιες τοποθεσίες κλπ.
Αλλά, αυτή τη φορά ο κόσμος είναι πολύ πιο όμορφος απο τα προηγούμενα παιχνίδια και με περισσότερη λεπτομέρεια σαν αποτέλεσμα της νέας γενιάς κονσολών. Χιονισμένα τοπία, βάλτοι, υπόγεια, ρημαγμένες πόλεις, σπήλαια και άλλα πολλά είναι μερικά απο τα βασικά στοιχεία που θα σας κάνουν να κοιτάτε το παιχνίδι για ώρες. Φυσικά, το Dark Souls 3 δεν φτάνει σε γραφικά, games όπως God of War, Horizon Zero Dawn ή Red Dead Redemption 2, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιέπαινη η δουλειά της FromSoftWare.
Εν κατακλείδι
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν το Dark Souls 3 είναι το καλύτερο της σειράς, αλλα μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω το εξής: είναι ενα πάρα πολύ καλό παιχνίδι και σίγουρα ενα απο τα πολύ αγαπημένα μου για αυτή τη γενιά. Είναι μεγάλο, επικό, όμορφο, δύσκολο και με πολλές συγκινήσεις.
Δηλαδή Dark Souls…