God of War Ragnarok Review

13 Ιανουαρίου 2023
Πηγή φωτογραφίας: playstation.com

Πριν μιλήσουμε για το παιχνίδι, θα ήθελα να κάνω το εξής σχόλιο: Αν το παιχνίδι κυκλοφορούσε τον Απρίλιο του 2022 (όπως είχε γίνει και με το προηγούμενο παιχνίδι), και όχι τον περασμένο Νοέμβριο, τότε θα κέρδιζε με μεγάλη ευκολία το παιχνίδι της χρονιάς.

Το God of War Ragnarok, λοιπόν, είναι εδώ και εγώ, αφού έπαιξα το παιχνίδι και το τερμάτισα, είμαι εδώ σήμερα για γράψω μια κριτική στο παιχνίδι που, όπως θα καταλάβετε παρακάτω, αποτελεί, αν όχι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, τότε είναι μέσα στα τρία καλύτερα. Και το αναφέρω μιας και έχω παίξει και τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Πάμε λοιπόν, να μιλήσουμε για το παιχνίδι.

Σημείωση: το άρθρο περιέχει spoilers.


Η ιστορία, λοιπόν, ξεκινάει τρία χρόνια μετά το τέλος του τελευταίου παιχνιδιού, με τη Fimbulwinter (η είναι ένας δύσκολος χειμώνας που ξεκίνησε μετά την τελευταία μάχη του Kratos και του Atreus με τον Aesir θεό Baldur, στην οποία ο Baldur έχασε τη ζωή του), να έχει κατακλύσει τους εννιά κόσμους της Σκανδιναβικής μυθολογίας (σκεφτείτε ότι, όπως στην Αρχαία Ελλάδα είχαμε τον Άδη και τον Κάτω Κόσμο, οι Σκανδιναβοί είχαν πχ τη Helheim, το Midgard κτλ).

Ο χειμώνας είναι τόσο δύσκολος, που πατέρας και γιος προσπαθούν να επιβιώσουν, τη στιγμή που η θεά Freya (και μητέρα του Baldur), τυφλή από θυμό και οργή για το θάνατο του γιου της, προσπαθεί να πάρει, ανεπιτυχώς, εκδίκηση από τον Kratos.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, εμφανίζονται μπροστά τους οι θεοί Thor και Odin (θα τον ακούσετε στο παιχνίδι και ως All-Father), που ζητάνε από τον Atreus να τους βοηθήσει να προλάβουν το Ragnarok (δηλαδή την υπέρτατη μάχη των Vanir θεών και Aesir θεών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Asgard), με αντάλλαγμα τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης  Επιστροφή στην παιδική ηλικία με το Crash NSane Trilogy

Εκείνοι δεν αποδέχονται την πρόταση και, έτσι, βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι δύο παλιόφιλων, των Brok (προσωπικά από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες) και Sindri, σε μια προσπάθεια να βρουν τη λύση στο μεγάλο τους ζήτημα.

Πηγή φωτογραφίας: lnxt.gr

Στο ταξίδι τους, λοιπόν, θα συναντήσουν νέους και παλιούς φίλους ή εχθρούς, σε ένα παιχνίδι που, σε αντίθεση με το προηγούμενο παιχνίδι, οι δημιουργοί του God of War μας παρουσίασαν έναν τίτλο που περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένα παιχνίδι για να πετύχει.

Αρχικά, παραμένει η ίδια κάμερα που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο προηγούμενο God of War, χωρίς να έχω παρατηρήσει εγώ κάποια αλλαγή. Η Santa Monica συνέχισε με την ίδια συνταγή, η οποία παρέμεινε και σε αυτόν τον τίτλο επιτυχημένη. Αυτό που άλλαξε είναι το μενού, κάνοντας το πιο εύκολο για χρήση

Ως προς τα γραφικά, εδώ μπορώ να πω ότι το Ragnarok, σε σύγκριση με εκείνο του 2018, έχει ακόμα καλύτερα γραφικά. Γνωρίζεις νέους κόσμους, οι οποίοι έχουν τη δική τους ομορφιά, οδηγώντας τον παίχτη στο να θέλει να παραμείνει κι άλλο στο σημείο, πριν συνεχίσει την εκάστοτε αποστολή. Σου δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσεις από δάση, μέχρι παγωμένα βασίλεια, με τη Fimbulwinter να επηρεάζει το κάθε κόσμο διαφορετικά.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε και, εμένα, προσωπικά μου άρεσε, είναι ότι η Λίμνη των Εννιά στη Midgard, είναι πλέον παγωμένη και έτοιμη για εξερεύνηση χωρίς βάρκα, σε αντίθεση με τον προηγούμενο τίτλο που ταξίδευες με βάρκα.

Ο ήχος, επίσης, σε βάζει στο κλίμα, δημιουργώντας, όπως θα αναφερθούμε παρακάτω, ένα συναισθηματικό κλίμα, το οποίο πολλές φορές, σε σύγκριση με την πλοκή, σε συγκινεί και σου αφήνει ένα συναίσθημα έκπληξης για όσα θα είδες.

Διαβάστε επίσης  E3 2018: η παρουσίαση της Square Enix
Πηγή φωτογραφίας: apptrigger.com

Και τώρα, θα αναφερθούμε στο αγαπημένο μου σημείο, το οποίο δεν είναι άλλο από την ιστορία και τους χαρακτήρες. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι Kratos και Atreus προσπαθούν να σταματήσουν το Ragnarok από το να συμβεί. Έτσι, ελευθερώνουν τον θεό του πολέμου Tyr, ο οποίος μας επιφυλάσσει προς το τέλος μια δυνατή έκπληξη.

Η ιστορία έχει μια όμορφη ροή, βάζοντας μας αμέσως στο κλίμα, έχοντας, όμως, για πρώτη φορά στα χρονικά της σειράς, τη δυνατότητας να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ένα δεύτερο χαρακτήρα! Για πρώτη φορά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Atreus, στην προσπάθεια του να βοηθήσει τον θεό Odin να βρει μια αρχαία μάσκα που, όπως λέει ο ίδιος, είναι πολύ χρήσιμο στην προσπάθεια να σωθεί από το Ragnarok (και από μια προφητεία που είχε ανακαλύψει ο Atreus).

Μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες έχουν εξελιχθεί με ωραίο τρόπο, ειδικά ο Kratos και ο Atreus, που πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ειδική μνεία στον Mimir, ο οποίος εξελίσσεται πλέον σε έναν από τους καλύτερους δευτεραγωνιστές της σειράς, όπως επίσης στη Freya (η οποία από εχθρός γίνεται στη συνέχεια μια πολύτιμη φίλη) και στα αδέρφια Brok και Sindri, οι οποίοι εξελίσσονται και εκείνοι σε μια πολύτιμη βοήθεια από την αρχή του παιχνιδιού.

Γενικά, η ιστορία είναι τόσο δυνατή φέτος, που οι αλληλεπιδράσεις με τους χαρακτήρες σου δημιουργούν διαφορετικά, αλλά στοχευμένα, συναισθήματα (ειδικά η ιστορία του Brok είναι κατά τη γνώμη μου από τις πιο δυνατές, αν όχι η πιο δυνατή, ιστορία). Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην Thrud, η οποία, για μένα, είναι η πιο δυνατή χαρακτήρας στο παιχνίδι, μιας και στις μάχες απέδειξε ότι κατέχει απίστευτη δύναμη (ο λόγος υπάρχει μέσα στο παιχνίδι).

Διαβάστε επίσης  Sonic Frontiers: Μια διαφορετική προσέγγιση από την SEGA

Αν έπρεπε, πάντως να συγκρίνω το God of War Ragnarok με κάποιο άλλο παιχνίδι, σε σχέση με την αλληλεπίδραση με τους χαρακτήρες, αυτό θα ήταν ίσως το Red Dead Redemption 2.

Πηγή φωτογραφίας: Polygon.com

Το παιχνίδι, πάντως, αν δώσουμε βάση μόνο στην ιστορία, και όχι στα side quests, θα σας πάρει γύρω στις 25 ώρες. Παρόλα αυτά, αξίζει να δώσετε σημασία και στα side quests, τα οποία είναι πιο ωραία από το προηγούμενο παιχνίδι.

Το God of War, λοιπόν, έχει όλα τα φώτα για να κερδίσει τον φετινό τίτλο του παιχνιδιού της χρονιάς, μιας και μιλάμε για ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, που σε κρατάει σε αγωνία από την πρώτη στιγμή. Αξίζει να το αγοράσετε και να το παίξετε. Διότι η Santa Monica, μας παρέδωσε έναν από τους καλύτερους τίτλους της σειράς.

Ένα God of War που, απ’ό,τι φαίνεται, ολοκληρώνει τον κύκλο της Σκανδιναβικής Μυθολογίας, αφήνοντας ανοιχτό, όμως, το ενδεχόμενο, να δούμε κι άλλα πράγματα, με πρωταγωνιστή των Atreus. Για να δούμε.

Βαθμολογία:
10/10

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο