Η ιστορία πίσω από 5+1 αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια

Πηγή φωτογραφίας: blog.frontiersin.org

Πόσα και πόσα τραγούδια έχουμε σιγοτραγουδήσει κάποια στιγμή, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από αυτά; Ιστορίες που αξίζει να γνωρίζει ο κόσμος, και που γι’αυτό γράφεται το σημερινό άρθρο.

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τις 5+1 ιστορίες αγαπημένων Ελληνικών τραγουδιών, που αξίζει να γνωρίζει ο κόσμος!

1) Ρόζα

Και ξεκινάμε με το προσωπικό, αγαπημένο μου τραγούδι. Το τραγούδι που σημάδεψε την καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τη Ρόζα.

Πηγή φωτογραφίας: In.gr

Το 1996, κυκλοφορεί ο καλύτερος δίσκος του Δημήτρη Μητροπάνου, με τίτλο “Στου αιώνα την παράγκα“. Στο δίσκο περιέχεται και η Ρόζα, που είχε γραφτεί από τον ποιητή Άλκη Αλκαίο.

20 χρόνια πριν, το 1976, ο Θάνος Μικρούτσικος αναλαμβάνει να μελοποιήσει το τραγούδι. Μένοντας, τότε, σε μια πολυκατοικία, είδε την έμπνευση να του έρχεται αστραπιαία, με την ώρα, όμως, να είναι περασμένη και, έτσι, ακατάλληλη για ηχογράφηση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, μη θέλοντας να ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (ένα εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να ‘πνίγει’ τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι.

Advertising

Έτσι, η Ρόζα ηχογραφείται, μένοντας, όμως, στα αζήτητα, μιας και η κακή ηχογράφηση του τραγουδιού δεν έλκυε τους τραγουδιστές. Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το είχε απορρίψει και η Χάρις Αλεξίου!

Όλα όμως, μέχρι το 1996. Εκείνη την περίοδο, ο παραγωγός Ηλίας Μπενέτος και ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντούν τον Θάνο Μικρούτσικο για να βρουν τραγούδια για τον επερχόμενο δίσκο.

Όταν έφτασαν στη Ρόζα, λόγω και της κακής ηχογράφησης, ο Μικρούτσικος ήταν έτοιμος να το προσπεράσει. Να, όμως, που του έπιασε το χέρι ο Ηλίας Μπενέτος, λέγοντας του:
Άστο να το ακούσω!”

Ενώ συνέχισε λέγοντας του:
Είσαι σοβαρόςΑυτό είναι το τραγούδι!”

Advertising

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Διαβάστε επίσης  Ο Θρύλος της Τουνγκούσκα: Η υπερδύναμης της φύσης

2) Άνθρωποι Μονάχοι

Το απίστευτο τραγούδι της Βίκυ Μοσχολιού δε σηκώνει κουβέντα. Όχι. Όταν μιλάμε για το “Άνθρωποι μονάχοι”, δεν έχουμε να πούμε κάτι.

Πηγή φωτογραφίας: fanpage.gr

Το τραγούδι εμφανίστηκε πρώτη φορά στο δίσκο “Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Σπάνο”, γράφοντας ιστορία.

Advertising

Λίγα χρόνια αργότερα, ο στιχουργός του τραγουδιού, Γιάννης Καλαμίτσης, είχε δηλώσει στο περιοδικό “Δίφωνο”, πως το τραγούδι προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο δίσκο! Συγκεκριμένα, είχε πει:

Είχανε γράψει τις ορχήστρες στα άλλα τραγούδια και τους έλειπε ένα. Ο Μάνος Ελευθερίου βρήκε το στίχο μου πάνω στο πιάνο του Σπανού -τον είχα ταχυδρομήσει- και του είπε να το μελοποιήσει. Επειδή δεν γινόταν να μπει ορχήστρα, το τραγούδι δισκογραφήθηκε μόνο με κιθάρα. Δεν έκανε μεγάλη επιτυχία αμέσως, άργησε κάποια χρόνια να γίνει αγαπητό.

3) Αν δεν είχα και σένανε

Μια από τις πιο μεγάλες και αγαπημένες επιτυχίες του Γιάννη Πάριου, είναι φυσικά και το πασίγνωστο Αν δεν είχα και σένανε.

Advertising

Πηγή φωτογραφίας: HappyTv.gr

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Σπύρο Γιατρά, και ήταν τελείως διαφορετικοί στην αρχή, μιας και μιλούσαν για την αγάπη της μάνας, προορίζοντας το για τον Δημήτρη Μητροπάνο!

Όλα αυτά, όμως, μέχρι που ο Μάκης Μάτσας, της εταιρίας Minos EMI, του ζητάει να αλλάξει τους στίχους, μιας και ήταν πολύ συνηθισμένοι! Έτσι, οι στόχοι αλλάζουν, ο Αλέκος Χρυσοβέργης ντύνει με μουσική το κομμάτι και, έτσι, καταλήγει στον Γιάννη Πάριο, ο οποίος γράφει ιστορία.

4) Πριγκιπέσσα

Όσο όμορφο είναι το συγκεκριμένο τραγούδι, τόσο όμορφη είναι και η ιστορία που κρύβει από πίσω.

Advertising

Πηγή φωτογραφίας: enimerotiko.gr

Ο ίδιος ο Σωκράτης ρωτήθηκε κάποτε, αν είχε κάνει ποτέ λάθος εκτίμηση για κάποιο τραγούδι, με τον ίδιο να απαντάει:

Κατά μια έννοια, έτσι έγινε με την “Πριγκιπέσσα”! Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”. Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς.

Αυτό το τραγούδι, τελικά, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, μιας και στη συνέχεια, όπως είχε δηλώσει, οι δύο τους παντρεύτηκαν.

Διαβάστε επίσης  Ο Χρήστος Θηβαίος και οι String Demons κανουν Βολτα στα Εξάρχεια στις 22/06 στη Βίλα Ζωγράφου - Αθήνα

5) Μια εκδρομή

Η αγαπημένη μου ιστορία τραγουδιού! Ναι, μιλάω για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι Μια εκδρομή.

Advertising

Πηγή φωτογραφίας: Ogdoo.gr

Έτος 2008. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ύστερα από μια μεγάλη απουσία από το χώρο, λόγω προβλημάτων υγείας, επιστρέφει στη δισκογραφία με το δίσκο Στη διαπασών.

Ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με 16 (!) στιχουργούς και συνθέτες!

Ανάμεσα τους και ο Γιάννης Μηλιώκας, ο οποίος, όπως έχει εξομολογηθεί και ο ίδιος, όταν έμαθε ότι ο Μητροπάνος έψαχνε για συνθέτες, έκατσε και έγραψε το Μια εκδρομή, ένα τραγούδι αφιερωμένο σε εκείνον και όσα περνούσε.

Έτσι λοιπόν, πήγε το τραγούδι στον Μητροπάνο, λέγοντας του ότι το είχε γράψει για εκείνον και μόνο. Αν δε του αρέσει, το πετάει στα σκουπίδια την ίδια στιγμή.

Advertising

Ο Μητροπάνος, όμως, όχι μόνο του άρεσε, αλλά το ερμήνευσε και ζωντανά στον καλύτερο του ζωντανό δίσκο, με τίτλο Τα τραγούδια της ζωής μου.

Μπόνους: Μη ξαναρθείς/Λείπει πάλι ο Θεός

Ναι. Θα κλείσουμε με δύο τραγούδια, τα οποία έχουν δύο κοινά:

Τη στιχουργό και τον συνθέτη!

Advertising

Ναι. Θα μιλήσουμε για το Μη ξαναρθείς του Αντώνη Ρέμου και το Λείπει πάλι ο Θεός του Γιώργου Μαζωνάκη!

Πηγή φωτογραφίας: Real.gr

Πως το “Μην ξαναρθείς” κατέληξε στον Αντώνη Ρέμο, ενώ προοριζόταν για τον Γιώργο Μαζωνάκη; Πως έφτασε στα χέρια του τελικά το “Λείπει πάλι ο Θεός;”.

Διαβάστε επίσης  Lefty: Hip hop καλλιτέχνης με νέο single το "Παράσιτο''

Την αποκάλυψη έκανε ο στιχουργός και των δύο τραγουδιών, Γιώργος Σαμπάνης, στην εκπομπή The 2Night Show:

Είναι πολύ ιντριγκαδόρικη η ιστορία. Είναι δύο εξαίρετοι τραγουδιστές. Εγώ με τον Γιώργο ξεκίνησα από το 2008. Εκείνη τη στιγμή είχα γνωρίσει τη Νίκη Παπαθεοχάρη, μια εξαίρετη στιχουργό.

Advertising

Μου είχε δώσει τον στίχο και τον είχα καιρό. Κάποια στιγμή λέω θα γράψω όποιον στίχο πιάσω. Έπιασα το Μην Ξαναρθείς και μου βγήκε τελικά πολύ ωραία. Παίρνω τη Νίκη, της άρεσε και θα το έδινα στον Γιώργο. Του άρεσε πολύ του Μαζωνάκηκι όταν ήταν να πάμε στο στούντιο, είχε πυρετό, ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

Η Νίκη νόμιζε ότι δεν ήθελε να το πει και το παίρνει και το δίνει στον άντρα της που συνεργαζόταν με τον Αντώνη Ρέμο. Εγώ δεν ξέρω τίποτα. Την επόμενη ημέρα πάμε για καφέ και εμφανίζεται ο Αντώνης Ρέμος και μου λέει “σε ευχαριστώ πολύ”.

Εγώ τώρα δεν ξέρω αν πρέπει να χοροπηδήξω από τη χαρά μου που θα συνεργαστώ πρώτη φορά με τον Αντώνη Ρέμο ή να τσιρίξω από τα νεύρα μου γιατί το τραγούδι είναι να το πει ο Μαζωνάκης. Εκείνη τη στιγμή ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί.

Πώς το λέμε στον Γιώργο και τι να πούμε στον Αντώνη; Είπα τότε να κάνουμε τράμπα το τραγούδι και της δίνω τη μελωδία του Λείπει πάλι ο Θεός. Μόνο έτσι ο Γιώργος δέχτηκε αυτό το πράγμα που δεν ξέρω καν αν ο Αντώνης το γνωρίζει. Εμείς οι στιχουργοί και οι συνθέτες τα κάναμε σαλάτα.

Advertising

Πηγή φωτογραφίας: ampedstudio.com

Πόσες φορές τα τραγούδια κρύβουν από πίσω ιστορίες, οι οποίες μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, με τα ντεσιμπέλ στο τέρμα. Όπως πάντα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

1)8+1 ιστορίες Ελληνικών τραγουδιών (2022). Ανακτήθηκε από: https://billys-blog9.cms.webnode.gr/l/5-1-istories-ellinikon-tragoydion/ (τελευταία πρόσβαση 10. 01. 2023).
2)Σπύρος Γιατράς: Οι ιστορίες πίσω από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έγραψε απογειώνοντας το λαϊκό τραγούδι (2021). Ανακτήθηκε από: https://www.google.com/amp/s/www.protothema.gr/culture/article/1116518/spuros-giatras-oi-istories-piso-apo-tis-megaluteres-epituhies-pou-egrapse-apogeionodas-to-laiko-tragoudi/AMP/ (τελευταία πρόσβαση 10. 01. 2023).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την