Πέντε χρόνια μετά το εκτός ορίων, ο Γέλως είναι ξανά εδώ με φρέσκο υλικό και τον νέο του δίσκο με τίτλο “Τι αναζητάς”, ένα από τα πιο παλιά και υποτιμημένα ονόματα του χώρου επιστρέφει δυναμικά για να πάρει τη θέση που του αναλογεί στην εγχώρια σκηνή. Με αφορμή λοιπόν τον νέό του δίσκο, ας κάνουμε μια αναδρομή στην πορεία του Γέλου και σε αυτά που έχει προσφέρει στην ελληνική ραπ σκηνή.
Τι εστί Γέλως
Δυστυχώς, η νέα γενιά, οι σημερινοί 15-17 χρονοι όσο κι αν ακούνε ραπ, στην πλειοψηφία τους δεν θα γνωρίζουν τον Γέλω. Και λέω δυστυχώς, γιατί πρόκειται για έναν εκπληκτικό ράπερ, με τεράστια ιστορία. Ο σεβασμός που του δείχνουν οι άλλοι ράπερς σε διάφορες αναφορές τους (Λόγος Απειλή στο Τίποτα Τυχαίο και Smok 5 στο Ραπ από τα Πάρκα ενδεικτικά) λέει πολλά περισσότερα απ’όσα θα μπορούσα να γράψω.
Ποια είναι όμως αυτή η ιστορία? Ένα συγκρότημα αρκεί για να σας βάλει στο κλίμα: Άγνωστοι Γνωστοί. Ναι, ο τρίτος της παρέας, μαζί με Ταραξία και Εισβολέα στους ΑΓ ήταν ο Γέλως. Ένα συγκρότημα που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό ραπ με δύο από τους επιδραστικότερους δίσκους στην ιστορία του. 20 χρόνια πίσω λοιπόν, το 2000, κυκλοφόρησε το “Νεοέλληνα άκου” και έναν χρόνο αργότερα η “Αγνωστοφοβία”. Δύο άλμπουμς που σε μια εποχή που το ελληνικό ραπ ήταν ακόμα στα ξεκινήματα, ακούστηκαν παντού και έβαλαν τους ΑΓ σε συγκρίσεις με τους θρύλους της εποχής, FFC και Terror X Crew.
Solo Γέλως
Ένα συγκρότημα ωστόσο που όσο ξαφνικά εμφανίστηκε και είχε τεράστια απήχηση, άλλο τόσο απότομα έφυγε από το προσκήνιο. Κάπου στο 2002 Ταραξίας και Εισβολέας τράβηξαν τους δικούς τους, σχεδόν αντίθετους δρόμους αλλά παρέμειναν και οι δύο ιδιαίτερα ενεργοί. Ο Γέλως? Για περίπου 5 χρόνια έμεινε εκτός. Το 2007, η επανένωση Γέλου και Εισβολέα μας έδωσε το συγκρότημα “Σκοτεινή Πλευρά” και τον δίσκο “Πολεμιστές Ζωής” ο οποίος στην εποχή του ακούστηκε και αγαπήθηκε αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε τον πάταγο που έκανε και κάνει ακόμα και σήμερα η Αγνωστοφοβία.
Ο πρώτος solo δίσκος του Γέλου έρχεται τελικά το 2010. Το album «Μεταξύ Ουρανού Και Γης» από την Ηχοκρατορία είναι γεγονός, με τον αδερφό του, γνωστό σαν DJ Bedman να αναλαμβάνει τις παραγωγές. Ακολούθησαν 4 singles το καλοκαίρι του 2014, με το “Αλλιώς το γνώρισα” να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Τον Φλεβάρη του ’15, 15 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση με τους ΑΓ, ο Γέλως κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό album (“Εκτός Ορίων”) του διαδικτυακά και εντελώς δωρεάν.
Τι αναζητάς
Έξι χρόνια αργότερα κι ενώ έμοιαζε ανενεργός πια, η μεγάλη επιστροφή είναι γεγονός. Στην εποχή που το ραπ έχει γίνει η νούμερο 1 μουσική στη χώρα, ο Γέλως και ο DJ Bedman μας χαρίζουν ένα μουσικό διαμάντι που μοιάει βγαλμένο από άλλη εποχή. Όπως ο ίδιος μας πληροφορεί, το «Τι Αναζητάς;», περιγράφει τη τρέχουσα κατάσταση στο μυαλό του Γέλου, όπως αυτή που επικρατεί στον πλανήτη με την αδιαφορία του ανθρώπου ως προς αυτόν και τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό, την κατάσταση που επιχρατούσε στη χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες με την ιστορία να επαναλαμβάνεται και τα πράγματα να μοιάζουν αρκετά με το σήμερα, τους προβληματιασμούς για το μέλλον, αλλά χωρίς να μην αναφέρεται και η τρέχουσα μουσικά κατάσταση σήμερα, υμνώντας τα στοιχεία της μουσικής αυτής όπως και το beatboxing.
Ο δίσκος αποτελείται από 12 κομμάτια, μεταξύ των οποίων 2 video clips. Tις παραγωγές και πάλι τις ανέλαβε ο DJ Bedman στο στύντιο του (Beats Cabin). Στον δίσκο συναντάμε 3 + 1 συμμετοχές. Του Spike69 στη Δικαίωση, του Soulnek στο Κατσε κι Αραξε και των JK One & Weird στο Φοβάμαι. Και μία ακόμα, ιδαίτερα εντυπωσιακή: Του Beatboxer από τους Word Of Mouth, El Pap Chico. Στηρίζοντας και στην πράξη το beatbox ως στοιχείο της ραπ κουλτούρας.
Από την πλευρά μας, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Γέλω στη νέα του προσπάθεια και ελπίζουμε ο δίσκος αυτός να αποτελέσει αφορμή για τους μικρότερους να γνωρίσουν και να αγαπήσουν έναν πολύ σημαντικό ράπερ που έδωσε τεράστια ώθηση στο χιπ χοπ στο ξεκίνημα του στην χώρα για να φτάσει να θεωρείται σήμερα ίσως η πιο mainstream μουσική επιλογή σε ηλικίες 15-20 χρονών.