
Από τις 27 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα, οι Metallica, εν μέσω πανδημίας, ψυχαγωγούσαν τους οπαδούς τους με συναυλίες από το αρχείο τους. Στις 28 Αυγούστου, όμως, η μπάντα θα προσφέρει κάτι διαφορετικό που ακούει στον τίτλο ‘Metallica & San Francisco Symphony – S&M 2′. Θα παρουσιαστούν μέσα σε αυτό οι συναυλίες του συγκροτήματος (του τελευταίου χρόνου) συνοδεία της ορχήστρας. Θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, όπως Blu-Ray, βινύλιο, καθώς και σετ που θα περιλαμβάνουν ηχητικό αλλά και οπτικό υλικό των συναυλιών.
Πως προέκυψε το πάντρεμα και η δημιουργία του S&M
Πίσω στο 1999, οι Metallica ήταν στα 30 τους ενώ η ορχήστρα ήταν αισθητά μεγαλύτερη ηλικιακά. Ακόμα ενα μεγαλύτερο χάσμα ήταν το μουσικό τους υπόβαθρο. Η ιδέα του ζευγαρώματος μιας thrash metal μπάντας, με ένα κλασσικό σύνολο ήταν ανήκουστη. Αυτές οι παραστάσεις ήταν το πνευματικό τέκνο το αείμνηστου συνθέτη Michael Kamen, ο οποίος διεύθυνε την ορχήστρα. Το άλμπουμ , S&M , έφτασε στην δεύτερη θέση στο Billboard 200, κερδίζοντας επίσης, για το τραγούδι ” The Call of Ktulu”, Grammy για καλύτερη ορχηστρική εκτέλεση.

Το S&M 2, έρχεται μια εικοσαετία μετά την πρώτη συναυλία των Metallica, το 1999, στο Berkeley Community Theatre , όπου παρουσίασαν 21 τραγούδια.
Αυτή τη φορά, η σύλληψη της ιδέας έγινε οταν οι Metallica προσκλήθηκαν να εγκαινιάσουν το San Francisco Chase Center, το νέο σπίτι των Golden State Warriors. Ενώ η μπάντα σκεφτόταν για το πως μπορεί να κάνει την εκδήλωση ξεχωριστή, ο Lars Ulrich θυμάται:
Κάποιος επεσήμανε πως ήταν η 20ή επέτειος απο την πρώτη συναυλία και, έτσι αργά, άρχισε να παίρνει μορφή η ιδέα. Οι διαφορές μεταξύ διαφορετικών ειδών μουσικής έχουν ξεθωριάζουν πλέον. Δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά δεν είναι τόσο άβολο όπως το ’99. Και αυτό το αισθάνεσαι όχι μόνο πάνω στη σκηνή, αλλά και στο κοινό.

Οι λόγοι πίσω από την σύνθεση ενός “sequel”
Κατόπιν αιτήματος της μπάντας. ο διευθυντής μουσικής της ορχήστρας Michael Tilson Thomas κλήθηκε να καλύψει το κενό του Michael Kamen (απεβίωσε στο Λονδίνο το 2003). O μακροχρόνιος συνεργάτης της μπάντας Greg Fidelman, συν-παραγωγός του S&M 2 μαζί με τον Hetfield και Ulrich και υπεύθυνου μίξης ήχου στο άλμπουμ και στην ταινία, ανέφερε:
Το να τιμήσουμε τον Michael Kamen ήταν ενα καθοδηγητικό φως και έτσι βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά. Θέλαμε να επανεξετάσουμε την ιδέα του και να την πάμε στο επόμενο επίπεδο. Να ”γκρεμίσουμε” τον τοίχο μεταξύ της ορχήστρας και του metal συγκροτήματος και να αλληλεπιδρούμε ως μια μεγάλη ομάδα μουσικών

Από την ιδέα στην πράξη
Ο σχεδιασμός της σκηνής έγινε με τέτοιο τρόπο, δίνοντας στους Metallica τη δυνατότητα να περπατήσουν και να φτάσουν σε διάφορα τμήματα της ορχήστρας και να παίξουν μαζί τους. Η επιλογή του να μην έχουμε ηχεία και ενισχυτές πάνω στην σκηνή, έφερε τα μέλη της ορχήστρας πολύ κοντά στην μπάντα. Βέβαια και η μπάντα έπρεπε να κάνει κάποιες προσαρμογές. Ο Ulrich λέει πως :
Μέχρι τη στιγμή που γίναν αυτά τα show, η μπάντα δεν είχε παίξει το ίδιο setlist τα τελευταία 20 χρόνια. Με την συμφωνική όμως είναι διαφορετικά, πρέπει να ξέρεις τα σκαμπανεβάσματα του καθένα, να προβάρεις το πότε ξεκινάς και πότε σταματάς και σίγουρα δεν μπορείς να τραβήξεις ενα σόλο για τέσσερα ακόμη μέτρα ή να κάνεις ένα διαφορετικό κλείσιμο ή να είσαι παρορμητικός. Δεν ” τραβάει “

Κατα την διάρκεια των παραστάσεων, ο Fidelman θυμάται να βρίσκεται στο φορτηγό ηχογράφησης ακούγοντας νευρικά, ελπίζοντας να μην πάει κάτι στραβά. Αλλά την δεύτερη μέρα έπαψε να ανησυχεί.
Θυμάμαι κατά την διάρκεια του εκτεταμένου sing-along του ‘The Memory Remains’ να σκέφτομαι “Αυτό θα είναι πραγματικά υπέροχο, αυτοί οι τύποι δεν φοβούνται να προκαλέσουν τους εαυτούς τους. Το διασκεδάζουν πολύ περισσότερο, όταν αιωρείται η ιδέα πως τα πράγματα μπορεί να καταρρεύσουν.”