Η μουσική σε ιστορικά art performances

Η μουσική, στον επικοινωνιακό της ρόλο, είναι συνδεδεμένη με ένα μάλλον περίπλοκο δίκτυο συμβολισμών. Κάθε genre υιοθετεί ένα προσωπικό τελετουργικό, και διαχωρίζεται από γειτονικά είδη, ή λαμβάνει εντονότερες επιρροές αυτά. Από τον δραστήριο, χορευτικό χαρακτήρα που γεννά διασκέδαση σε ένα club, μέχρι τα μελένια background ακούσματα σε ένα ρομαντικό δείπνο, τόσο για τον ακροατή, όσο και τον ίδιο τον δημιουργό, εν γένει η μουσική συνυφαίνεται εθιμικά με κάποια ιερή ανάμνηση, που όλοι μπορούν να ανασύρουν από το μυαλό τους. Και κάποιες φορές, όταν ο μουσικός κόσμος παντρεύει τη μελωδία με ένα πολυσύνθετο σκηνικό, με τη συνοδεία πολλών μέσων, δίνεται ζωή σε καλλιτεχνικά αποτελέσματα, και πολλές φορές ιστορικά art performances.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από αυτά, που διατήρησαν τη φήμη τους ανά τα χρόνια, είτε με την πρωτοτυπία, είτε με την παράτολμη εκτέλεσή τους.

#1 Parade (Ballet)

Μία συνεργασία κορυφής που μετρούσε λαμπρά ονόματα της τέχνης, με κοστούμια Picasso, θεατρική επιμέλεια Jean Cocteau και μουσική Satie. Το αποτέλεσμα ενσωμάτωνε μια μεγαλειώδη κυβιστική άποψη, ενώ η μουσική επένδυση αντικατόπτριζε μια αντικομφορμιστική διάθεση, πολύ ενδιαφέρουσα, εξεγερτική για κοινό και κριτικούς, που αγκάλιαζε το μέλλον μιας ήδη μοντέρνας τέχνης, χωρίς ανάγκη απόδειξης του αντίθετου.

#2 Einstein on the Beach-Philip Glass

Μία από τις όπερες της Portrait Trilogy του Philip Glass, που μέσα σε ένα φιλόδοξο 5ωρο ξετυλίγει ένα άβολο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσα από την πραγματικότητα πως σπουδαία πρόσωπα δύνανται να πυρπολήσουν τις νόρμες μόνο με τη σκέψη τους.

https://youtu.be/HikivegUhTc

#3 Open Score- Robert Rauschenberg

Ένα πειραματικό fusion μεταξύ τεχνολογίας και μουσικής. Ένα απλό παιχνίδι τέννις γεννά μια ψυχεδελική παράσταση σε διαλογιστικούς τόνους, με περήφανο υπόβαθρο την ίδια τη σιωπή. Ένα απρόσωπο πλήθος φωτίζεται από θαμπό φως. Η συνεργασία του Robert Rauschenberg με την ομάδα E.A.T έδωσε στο 1966 μια γεύση  μουσικής πρωτοτυπίας, συνδυασμένης με μηχανική υποστήριξη. Κάτι από το ηχητικό αποτέλεσμα φέρνει στον νου τη θεραπευτική χαλάρωση των θιβετιανών μπολ.

Διαβάστε επίσης  Φεστιβάλ Αθηνών 2017: «Οι κόρες» από την bijoux de kant

 

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού