Οι designers πίσω από γνωστά εξώφυλλα δίσκων

Προσπαθώντας να ορίσουμε εννοιολογικά την δημιουργικότητα, ίσως καταλήγαμε σε κάτι μάλλον αόριστο, με ασαφή όρια που κυμαίνονται μεταξύ καινοτομίας και ικανότητας στην προσφορά αισθητικής απόλαυσης. Παρ’ολα αυτά, η διαφυγή από την αμφιβολία προσδιορισμού αυτής της έννοιας είναι μονόδρομος, όταν ένα προϊόν-καλλιτέχνημα επιτυγχάνει να πρωτοτυπήσει, να χτίσει πάνω σε ένα ευφυές υπόβαθρο σκέψης, και να προσφέρει στο κοινό έναν πολύ πλούσιο συνδυασμό εκτεινόμενο σε πολλές μορφές τέχνης. Στη μουσική μια ενδιαφέρουσα πρώτη επαφή με το περιεχόμενο ενός album είναι το πλαίσιο στο οποίο έχουν τα τοποθετηθεί τα εκάστοτε εξώφυλλα δίσκων, καθώς ουκ ολίγες φορές, υψηλής ποιότητας design συνοδεύει τη μελωδία, σε ένα ευτυχές πάντρεμα.

Σήμερα λοιπόν, θα ακολουθήσει μια αναφορά στους ανθρώπους πίσω από θρυλικά εξώφυλλα δίσκων, που κράτησαν τους δημιουργούς τους στην κορυφή.

#1 Reid Miles

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μέλος της Blue Note Records (αγαπημένη για την jazz της), ο Reid Miles, έχοντας ήδη επιτύχει μια δημιουργικότατη δεκαετία μεταξύ 50’ς και 60’ς, έντυσε πάμπολλα εξώφυλλα (περίπου 500!) ενσωματώνοντας σε πολλά από αυτά και τη δουλειά του φωτογράφου Francis Wolff. Χαρακτηριστικό του οι συναρπαστικές γεωμετρικές δομές, που συνέδεαν την αυστηρότητα με την ελκυστικότητα ενός λεπτεπίλεπτου μινιμαλισμού.

#2 Peter Saville

 

 

 

 

 

 

 

Καλλιτέχνης συνεργαζόμενος με την Dindisc και την Manchester’s Factory Records, ο Peter Saville εμφάνισε τρομερή προσαρμοστικότητα αναλαμβάνοντας εγχειρήματα που αντικατόπτριζαν διαφορετικά genres μουσικής, χωρίς να ομογενοποιεί τη δημιουργικότητά του διαχέοντάς την σε ένα κοινό καλούπι. Το ρηξικέλευθο εξώφυλλο για το album Unknown Pleasures, 1979 (Joy Division) παραμένει εικονικό και απετέλεσε μουσικό σταθμό- υπογραφή για το συγκρότημα.

Διαβάστε επίσης  Booktok: Το μαγικό δωμάτιο του Tik Tok
Advertising

#3 Vaughan Oliver

Συνεργασίες με τους: Pixies, Cocteau Twins, The Breeders, είναι μερικά από τα ονόματα που φιλοξένησαν τη μοναδική τέχνη του Vaughan Oliver. Αφουγκραζόμενος το μουσικό περιεχόμενο κάθε δίσκου,  χάρισε indie πινελιές, πλαισίωσε τους δίσκους με το abstract ή το σουρεαλιστικό, χωρίς να παραλείπει το μυστηριώδες στοιχείο που θα κινήσει το ενδιαφέρον ενός αγοραστή. Δίχως να υποσκελίζει την ίδια τη μουσική, κάθε εξώφυλλο παρακινεί τον ακροατή σε μια σπουδαία οπτικοακουστική εμπειρία, εξυψώνοντας τελικά αυτό που αναζητήσαμε και ως δημιουργικότητα.

 

 

Φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και part-time digital artist ,τον υπόλοιπο χρόνο ''καλλιεργεί'' δύο blogs ,το Quantum Abstraction ( http://quantumabstraction.blogspot.gr/ ) και το Χάριν Δυστυχίας ( http://xarindystyxias.blogspot.gr/ ).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

τελευταία σημαία

Η Τελευταία Σημαία: Όταν ο «Michael Scott» και ο «Walter White» συναντήθηκαν στη μεγάλη οθόνη

Ο Richard Linklater, πιστός στο αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά και δοκιμασμένος
Ιστοσελίδα

Ιστοσελίδα: Φτιάξε τη δική σου

Βήμα-βήμα η κατασκευή μιας ιστοσελίδας Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας HTML