Η ελληνική δισκογραφία έχει να παρουσιάσει τραγούδια που γράφτηκαν για διάφορους λόγους, από επαναστατικούς και πολιτικούς, όπως ο “Μικρόκοσμος” του Θάνου Μικρούτσικου και του Ναζίμ Χικμέτ, μέχρι και για να εκφράσει ο στιχουργός τον θαυμασμό του για ένα κόμικ, όπως ο ‘‘Μικρός ήρωας’’ του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Η πλειοψηφία των τραγουδιών, όμως έχει γραφτεί με αφορμή τον έρωτα και διάφορα στάδια του. Αυτή ήταν, η αρχική τουλάχιστον αφορμή, για την οποία γράφτηκε και το κομμάτι στο οποίο είναι αφιερωμένο το σημερινό κείμενο, το “Ζητάτε να σας πω”, που δημιουργήθηκε και ερμηνεύτηκε από τον Αττίκ.
Ο Αττίκ γεννήθηκε το 1885 στην Αίγυπτο και το πραγματικό του όνομα ήταν Κλέων Τριανταφύλλου. Μεγαλώνοντας μετακόμισε στο Παρίσι, όπου άρχισε να συνθέτει και να ερμηνεύει τα πρώτα του τραγούδια, πριν επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα για οικογενειακούς λόγους. Έκανε τον πρώτο του γάμο το 1909 αλλά η γυναίκα του σε σύντομο χρονικό διάστημα πεθαίνει. Λίγο καιρό μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας, γνωρίζει και ερωτεύεται την Μαρίκα Φιλιππίδου, γνωστή ηθοποιό εκείνης της εποχής. Ήταν ένας έρωτας που τον στιγμάτισε και τον ενέπνεε στα έργα του, με γνωστότερο το “Είδα μάτια”, ένα τραγούδι αφιερωμένο σε εκείνη, η οποία όμως μερικά χρόνια αργότερα, το 1914, τον χωρίζει και παντρεύεται τον Σταμάτη Μερκούρη(πατέρα της Μελίνας Μερκούρη). Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1930 , μένοντας μόνιμα πλέον στην Αθήνα, τραγουδάει στην “Μάντρα”, της οποίας ήταν και δημιουργός και ένα βράδυ, σε μία παράσταση του, εμφανίζεται η Μαρίκα Φιλιππίδου με τον σύζυγο της. Το κοινό, που γνώριζε το παρελθόν τους και την αγάπη που της είχε ο Αττίκ, άρχισε να τον προκαλεί και να ζητάει από τον καλλιτέχνη να ερμηνεύσει το “Είδα μάτια” που ήταν γραμμένο για εκείνη. Εκείνος ταράζεται από αυτή την ατμόσφαιρα, συγκινείται και αποχωρεί πηγαίνοντας στα παρασκήνια. Τα λεπτά που ακολουθούν βρίσκουν το κοινό σε αμηχανία αλλά κανείς δεν εγκαταλείπει τον χώρο. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα(σε δέκα λεπτά όπως λέει ο θρύλος) ο Αττίκ επιστρέφει στη σκηνή, κάθεται στο πιάνο του και ξεκινάει να ερμηνεύει ένα τραγούδι, το οποίο μόλις είχε σκαρώσει στα παρασκήνια και ήταν η δική του απάντηση στο κοινό, όπως φανερώνεται από την πρώτη κιόλας στροφή του “Ζητάτε να σας πω”. Αμέσως μόλις τελειώνει το κομμάτι, ο Αττίκ αποχωρεί από την σκηνή και η παράσταση ολοκληρώνεται.
Τα επόμενα χρόνια ο Αττίκ έχει εγκατασταθεί καλλιτεχνικά στην “Μάντρα” και το 1944 πρωταγωνιστεί σε μία, αρκετά βιογραφική ταινία, τα “Χειροκροτήματα” , όπου πραγματεύεται την ζωή ενός καλλιτέχνη που νιώθει πως γερνάει. Λίγους μήνες μετά, μόλις στα 59 του χρόνια, αυτοκτονεί παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, του οποίου το ταλέντο και η ευαισθησία φανερώνονται εντονότερα από κάθε άλλη φορά στη ζωή του, την στιγμή της δημιουργίας του “Ζητάτε να σας πω”, όπου κατάφερε να συνθέσει ένα τόσο όμορφο και ανατριχιαστικό κομμάτι σε μερικά μόλις λεπτά.